عابد اکبری کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص دیدگاه و رویکرد دولت چهاردهم در عرصه سیاست خارجی و البته نامه مهم رئیس جمهور منتخب به دبیرکل حزب حزب الله لبنان و تاکید بر تداوم رویکرد مقاومت در سیاست خارجی دولت چهاردهم، اظهارداشت: یکی ازپرسش های اساسی کشورداری طی دو دهه گذشته در جمهوری اسلامی ایران، چیستی و چگونگی سیاست خارجی کارآمد بوده است.
وی گفت: برخی معتقدند که چارچوب کلی سیاست خارجی از سوی رهبری تعیین میشود و قوه مجریه نقش بنیادینی در آن ندارد، اما گروهی دیگر با اشاره به تغییر و تحول در عرصه سیاست خارجی با جابه جایی دولت ها، معتقد به نقش قوه مجریه و به ویژه رئیس جمهور در گفتمان سیاست خارجی هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: با نگاه به متن و حاشیه مناظرات و رقابت های انتخاباتی منتهی به پیروزی مسعود پزشکیان می توان گفت که ما در چهار سال آینده با دولتی مواجه خواهیم بود که یکی از دال های اساسی گفتمان آن سیاست خارجی و چگونگی تدبیر آن است.
اکبری افزود: بررسی کنش های گفتاری رئیس جمهور منتخب چند نکته اساسی را در نوع نگرش دولت چهاردهم به سیاست خارجی بازنمایی میکند که میتواند راهنمای فهم سیاست خارجی در دولت چهاردهم باشد.
وی بیان کرد: نکته اول تلاش پزشکیان برای نشان دادن پیوند هستی شناختی سیاست داخلی و سیاست خارجی است. از نظر رئیس جمهور منتخب، کارآمدی در سیاست داخلی و کارآمدی در سیاست خارجی به طور متقابل با یکدیگر پیوند دارند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: نکته دوم تعریف عملیاتی چیستی کارآمدی در سیاست خارجی و چگونگی آن است. در دیدگاه آقای پزشکیان سیاست خارجی کارآمد دو شاخص اصلی دارد. شاخص اول اجماع سازی داخلی بر سر اهداف و چگونگی پیگیری آنها است.
اکبری بیان کرد: شاخص دوم نیز توان سیاست خارجی برای سازگار شدن با مقتضیات محیط داخلی و خارجی است.
وی ادامه داد: نکته سوم، اولویت هستی شناختی «اجماع داخلی» برای موفقیت در تحقق اهداف سیاست خارجی است. از نظر رئیس جمهور پزشکیان، آنچه که منجر به ناکامی در تحقق اهداف سیاست خارجی نظام طی دهه ۹۰ (به طور خاص در پرونده برجام) شده است، ناتوانی نظام در اجماع سازی داخلی است.
این کارشناس مسائل بین الملل اظهارکرد: در واقع یکی از نکات محوری مناظرات وی تاکید براین نکته است که رقابت ها و اختلافات داخلی منجر به قربانی شدن منافع ملی در عرصه سیاست خارجی شده است.
اکبری در خصوص نامه رئیس جمهور منتخب به دبیرکل حزب الله لبنان و تاکید بر تداوم رویکرد مقاومت در سیاست خارجی دولت چهاردهم نیز، گفت: اما یکی از نقاط برجسته در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که بدون هیچ تغییر در دولت چهاردهم نیز دنبال خواهد شد مسأله فلسطین و مقاومت است. در همین راستا رئیس جمهور منتخب طی نامه ای به دبیرکل حزبالله لبنان بر ادامه روند حمایت جمهوری اسلامی ایران از حزب الله لبنان تاکید داشت.
وی ادامه داد: بررسی دیدگاه های رئیس جمهور منتخب نشان می دهد آقای پزشکیان مسأله فلسطین را از سه زاویه انسانی، اسلامی و همراستا با منافع ملی جمهوری اسلامی ایران دنبال می کند. از بُعد انسانی رئیس جمهور منتخب قائل به این امر است که هر انسان آزاده که ذره ای انسانیت و شرافت دارد، در کنار فلسطین ایستاده است.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: خصوصا در جنگ کنونی که همه ملت های جهان از آمریکا و کانادا تا انگلستان و اسپانیا و فرانسه در حمایت از فلسطین تظاهرات کرده و هیچ تجمعی در هیچ کجای جهان در حمایت از اسرائیل برگزار نشد. افراد از ملیت های مختلف، از ادیان مختلف حتی یهودیان و بوداییان علیه جنایات اسرائیل سکوت نکردند و به حمایت پرداختند.
اکبری بیان کرد: از بُعد اسلامی نیز سرزمین فلسطین، محل مقدس ترین مساجد و زیارتگاه های توحیدی است. از مسجدالاقصی محل معراج پیامبر اسلام(ص) و مقبره پیامبرانی چون حضرت ابراهیم، یعقوب، اسحاق، یوسف، داود، سلیمان، صالح نبی، کلیسای مهد (محل تولد حضرت عیسی) است.
وی افزود: اما از بُعد منافع ملی نیز به نظر می رسد اقای پزشکیان به این امر باور دارد که رژیم صهیونسیتی ماهیتی ستیزه جویانه دارد که به تمامی کشورهای همسایه خود ده ها بار حمله کرده، حتی همچنان بخشی از خاک همسایگانش را تحت اشغال دارد و بعد از هضم فلسطین، کشور دیگر منطقه یعنی لبنان را هم اشغال کرد و اگر حمایت جمهوری اسلامی و تشکیل مقاومت حزب الله نبود اسرائیل از خاک لبنان خارج نمی شد و مشخص نبود الان دیگر کدامیک از کشورهای منطقه در اشغال این رژیم جهانخوار بودند.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: در هر صورت به نظر می رسد در شرایطی که وضعیت در منطقه بسیار حساس است و مقاومت در آستانه وضعیتی خطیر قرار دارد، نامه آقای پزشکیان به جناب سید نصرالله و تاکید بر حمایت پرقدرت از مقاومت در دولت جدید، سیگنال بسیار ارزشمند تلقی می شود.