به گزارش خبرنگار ایرنا، سمنان معروف به دارالمرحمه با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود که بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده دارد ک که یکی از آثار معنوی ثبت شده آیین سنگ زنی روستای اعلا سمنان است.
سنگ زنی آیین کهن سوگواری روستا اعلا، سال ۱۳۸۸ با شماره ۸۳ در فهرست آثار معنوی میراث ثبت ملی شد و هر ساله در روز ششم محرم در این روستا برگزار میشود. آیین سنگزنی ریشهای ۱۰۰ ساله دارد و ساکنان روستای علا در این روز با دادن نذورات از عزاداران حسینی که از روستاها و شهرهای اطراف مهمان هستند، پذیرایی میکنند.
شرکتکنندگان در این مراسم با تعزیهخوانی و تجمع در میدان اصلی این روستا، ۲ قطعه چوب را که نماد سنگ است به هم میکوبند و با نوای «حیدر علی» در سوگ شهادت سرو و سالار شهیدان و یارانش اشک میریزند.
سنگزنی نمادی از سوگواران در واقعه نینوا
گفته میشود ریشه آیین سنگزنی به زنان و مردان قوم بنی اسد باز میگردد، هنگامی که پس از واقعه عاشورا به کربلا میرسند و پیکر شهیدان را میبینند در سوگواری دیدن این صحنه، سنگهایی را از زمین برداشته و بر هم میکوبند و عزاداری میکنند.
این آیین چندین نسل است به صورت کوبیدن وسیلهای چوبی به هم اجرا میشود و گفته میشود پیش از آن این مراسم با زدن سنگ به هم برگزار میشد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ماههای محرم و صفر در استان سمنان شور و حال خاصی دارد به طوری که تکیهها، هیاتها، مساجد و مکانهای مذهبی از جمله حرم مطهر حضرت یحیی(ع) و امامزاده علی ابن جعفر(ع) سمنان از روز آغازین محرم سیاهپوش شدند و تکیهها چادر سیاههایی را برای میزبانی از عزاداران حسینی در ورودی تکیه علم کردند و مداحان اهل بیت عصمت و طهارت نیز در سوگ شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفایش برای عزاداران نوحهسرایی میکنند.
دیار دارالمرحمه سمنان در روزهای تاسوعا و عاشورا میزبان خیل عظیم عزاداران حسینی برای تماشای آیینهای خاص و کمنظیر میشود و همه تلاش مردم از پیر و جوان و حتی کودکان و نونهالان، برگزاری باشکوه برنامههای این روزها و ترویج فرهنگ حسینی در بین نسل جوان جامعه است.
محرم از سالهای دور در استان سمنان بسیار شورانگیز و در شان عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) برگزار میشد و امسال نیز از روزها قبل مردم و مسوولان در پی تدارک برگزاری آیینهای این ماه ماتم هستند.
آیینهای نخلگردانی، یاعباس یا عباس، چل چلا، وا زینب و سنگزنی از جمله شیوههای خاص عزاداری در سوگ شهادت سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) در استان سمنان از دیگر میراث معنوی به ثبت ملی رسیده است که از تاریخی بودن ارادت مردم این خطه به فرهنگ عاشورا حکایت دارد.