به گزارش ایرنا، اطلاع رسانی در زمان وقوع بحران از بسترهای لازم برای مدیریت آن و جلوگیری از وقوع حوادث خطرناک محسوب می شود و اهمیت اطلاعرسانی کمتر از اصل بحران نیست، اطلاعرسانی خودساخته و سلیقهای در این مباحث چالش آمیز میشود.
سیل روز گذشته و خسارت در روستاهای بخش قوشخانه از جمله بحران هایی بود که ضعف اطلاع رسانی و پیش بینی های بی رمق هواشناسی را در این استان مشهود کرد و برخی مسوولان شهرستانی اطلاع رسانی مناسبی در این باره انجام ندادند و یا از دادن اطلاعات به خبرنگاران خودداری کردند.
فیلم هایی از منازل سیل زده بخش قوشخانه شیروان شب گذشته در فضای مجازی دست به دست می چرخید خبرنگار ایرنا برای اطلاع از وضعیت حادثه با بخشدار این بخش تماس گرفت، او اعلام کرد که تنها راه سه روستا مسدود شده و تعدادی از منازل دچار آبگرفتگی شده اند و شرایط در کنترل است اما او خواهان این می شود که این خبر نباید منتشر شود این در حالی است که اطلاع رسانی دقیق موجب امدادرسانی مناسب به مردم سیلزده می شود.
اگرچه مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی در این مواقع اطلاع رسانی درست را انجام داد اما انگشت شماتت به سوی مسوولان شهرستانی است که با وجود آگاهی دقیق از شرایط، بحران را کتمان می کنند و اما چاره کار چیست و اینکه مدیریت اطلاع رسانی در مواقع بحران بر عهده کیست؛ بحثی مفصل است که خارج از این گزارش باید پرداخته شود.
اداره کل هواشناسی خراسان شمالی از دیگر مقصران این بحران نام برده می شود که به عقیده کارشناسان سطح بحران را به خوبی پیش بینی نکرده بود و این اداره کل در اطلاعیه خود هشدار زرد را صادر کرده بود که به مراتب خطرات کمتری از سطح نارنجی دارد.
هشدارهای هواشناسی براساس رنگ بندی صادر می شود و هر رنگ پیام و معنای خود را دارد، سطح هشدارها که بر اساس رنگ ها صادر می شود، میزان و شدت بحران هواشناسی را اطلاع رسانی می کند، این رنگ بندی و سطح بندی هشدارها به مردم و دستگاه های مختلف کمک می کند که برای انجام اقدامات متناسب با شدت بحران آمادگی داشته باشند، این امر کمک می کند تا میزان خسارت ها کاهش یابد.
هشدار زرد به معنای این است که پدیدهای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. این سطح هشدار برای آگاهی مردم صادر میشود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیدهای جوی را داشته باشند.
اما هشدار نارنجی اعلام می کند که پدیده جوی می تواند اثرات منفی و خسارت هایی به دنبال داشته باشد از این رو دستگاه های خدمات رسان و مسوول امدادرسانی به حالت آماده باش در می آیند.
رنگ قرمز در هشدار هواشناسی نیز به معنی اقدام برای مدیریت بحران است، در این سطح هشدار باید تمهیدات لازم برای کاهش خسارت های ناشی از حادثه های بارندگی در نظر گرفته شود.
هواشناسی خراسان شمالی در حالی برای عصر روز جمعه، هشدار سطح زرد صادر کرد که میزان بارش ها و بحران سیل در عمل بسیار پررنگ از آن بود به طوری که امدادگران جمعیت هلال احمر و راهداران وارد عرصه شدند.
میزان بارندگی شب گذشته در بخش قوشخانه شیروان ۶۹ میلیمتر بارندگی ثبت شد که میزان قابل توجهی است، میزان بارندگی سالانه در استان ۲۷۰ میلیمتر است که بر این اساس حدود یک سوم آن در یک روز به ثبت رسید.
وقوع سیل در راز و جرگلان و شیروان به بخش های راه و کشاورزی خسارت زد که بیشترین خسارت به بخش قوشخانه شهرستان شیروان وارد شد و راه روستاهای «کوسه، میلانلو علیا و سعل، نامانلو و آلخاص» به علت رسوب گذاری سیل مسدود شد که راهداری نسبت به بازگشایی اقدام کرد.
همچنین ۳۰ باب واحد مسکونی نیز دچار آبگرفتگی شده بود که با کمک نیروهای هلال احمر مشکلات این منازل برطرف شد.
خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند.