به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، دبیر کمیسیون سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست درباره ضرورت و روند تشکیل کمیسیون سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: با این که تقریبا یک سوم مباحث حوزه سلامت و پزشکی در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد اما در سالهای اخیر صاحبنظران و دستاندرکاران حوزه پزشکی در ترکیب اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی عضویت نداشتند.
حسن ابوالقاسمی افزود: با پیگیریهای دکتر مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، وزیر بهداشت که به عنوان شخصیت حقوقی از ترکیب شورای عالی انقلاب فرهنگی حذف شده بود به ترکیب شورا بازگشت. با توجه به این که بررسی و تصمیمگیری در خصوص مسائل مختلف حوزه سلامت ایجاب میکرد که علاوه بر وزیر بهداشت، افراد بیشتری به عنوان کارشناس و مدافع حوزه پزشکی و سلامت در شورا حضور داشته باشند با مکاتبات و پیگیریهای صورت گرفته مقرر شد یک میز سلامت در ستاد علم و فناوری شورا تشکیل شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) خاطرنشان کرد: با توجه به این که وجود یک میز در کنار میزهای متعدد دیگر در ستاد هم پاسخگوی مسائل گسترده حوزه سلامت نبود در نهایت دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تشکیل کمیسیون سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی موافقت کرد که این کمیسیون قبل از عید تشکیل شد.
ابوالقاسمی با بیان این که اعضای کمیسیون سلامت شورا با توافق وزارت بهداشت، فرهنگستان علوم پزشکی و شورای انقلاب فرهنگی انتخاب شدهاند، اظهار داشت: کمیسیون سلامت شورای انقلاب فرهنگی به عنوان یک کمیسیون مشورتی در خصوص مباحث حوزه سلامت به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مشاوره میدهد و تصمیمگیری نهایتا در شورا انجام میشود. همچنین در این کمیسیون به روال سایر کمیسیونها، میزهایی را تشکیل دادهایم که میز فناوری های نوین از جمله آنهاست.
وی با اشاره به علاقهمندی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به تدوین سند ملی در زمینه فناوریهای نوین سلامت در کشور اظهار داشت: تیم قوی که در میز فناوریهای نوین سلامت شکل میگیرد علاوه بر بحث سند ملی میتواند در زمینه تدوین خلاصههای سیاستی هم نقش موثری داشته باشد، از طرف دیگر با توجه به تشکیل این میز در محل فرهنگستان علوم پزشکی، ارتباط نزدیکی هم با فرهنگستان دارد و مطالب و موضوعات از طریق فرهنگستان قابلیت پیگیری دارند؛ لذا اگر میز فناوریهای نوین سلامت به خوبی شکل بگیرد با حضور دانشمندان و صاحبنظران پرسابقه در این حوزه، میتوانیم برخی از مسائل مهم حوزه فناوریهای نوین سلامت را در فرهنگستان علوم پزشکی و بعضی دیگر را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیش ببریم.
رئیس میز فناوریهای نوین سلامت کمیسیون سلامت هم در این نشست اظهار داشت: با وجود مشکلاتی مثل تحریمها و سهم اندک بخش پژوهش از تولید ناخالص ملی، بحث فناوریهای نوین خصوصا در حوزه سلامت به عنوان یک ضرورت جدی مورد توجه نظام است و به کرات در عرصههای مختلف از سوی مسئولان عالی نظام بر آن تاکید شده است.
رامین صرامی فروشانی یادآور شد: رئیس جمهور شهید هم بر اهمیت توسعه فناوریهای نوین درمانی مثل سلول درمانی و ژن درمانی تاکید داشت، نظر مساعدی که در سطوح مختلف نظام نسبت به این فناوریها وجود دارد قطعا تا حدی در سیاستگذاریها نیز موثر بوده ولی در عمل هنوز آن طور که شایسته و بایسته است در این عرصه به جایگاه در خوری نرسیدهایم.
وی افزود: در زمینه تشکیل کمیتههای تخصصی در بحث توسعه فناوریهای نوین درمان هم تجربههای خوبی داشتهایم از جمله کمیته توسعه فناوری درمانهای نوین در معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت که با حضور استادان مطرح در آن کمیته توانستیم طی صدها نفر ساعت کار کارشناسی، چالشهای پیش روی توسعه این فناوریها را شناسایی و تحلیل کنیم.
صرامی فروشانی تصریح کرد: مهمترین مبحث مورد تاکید در آن کمیته، بحث قوانین ناکارآمد، مبهم و بعضا پیچیده و نظارتهای بسیار سختگیرانه اعمال شده در این حوزه است که باعث میشود تصمیمگیری در خصوص فناوریهایی که حاصل یک عمر تلاش و زحمت محققان و فناوران ماست نهایتا بعضا به یک کارشناس در بدنه وزارت بهداشت محول شود که طبعا نمیتوانیم انتظار داشته باشیم با توجه به ساختارها و سازوکارهای ناکارآمد و سختگیرانه موجود در نظام اداری ما ریسک تایید این فناوری ها را بپذیرد.
وی افزود: علاوه بر قوانین و روشهای مبهم و پیچیده ارزیابی، با مشکل تعدد مراکز تصمیمگیری در این حوزه مواجهیم که سبب شده بودجههای اندک این بخش توسط ساختارهای تصمیمساز متناظر بین پروژههای متعدد توزیع شوند، نبود زیرساخت کلان ملی در حوزه فناوریهای نوین سلامت هم مزید بر علت شده تا همین محدود منابع مالی موجود در ایجاد و توسعه زیرساختهای کوچک و اغلب غیراستاندارد هزینه شوند.
رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: خلقیات خاص اغلب ما که رقابت را به همکاری و هم فزایی امکانات و ظرفیتهای خود ترجیح میدهیم، بیاعتمادی و عدم تمایل به جلب مشارکت و بازی دادن بخش خصوصی و از طرف دیگر ریسکپذیری پایین بخش خصوصی در سرمایهگذاری در حوزه فناوریهای نوین سلامت و بحث مهاجرت متخصصان که متاسفانه به امری عادی و طبیعی تبدیل شده از دیگر موانع و چالشهای توسعه این حوزه است.
وی با بیان این که این قبیل مسائل و مشکلات منحصر به حوزه فناوریهای نوین سلامت نیست و متاسفانه در زمینه تولید محصولات جدید و توسعه فناوریهای دیگر هم اغلب چنین موانع و چالشهایی وجود دارد، اظهار داشت: یکی از عمده عوامل بروز این مشکلات برخوردهای سلیقهای و تغییر سیاستها و برنامهها در پی جابهجایی مدیران است که امیدواریم بتوانیم با تدوین اسناد بالادستی متقن و کاربردی از چنین برخوردهای سلیقهای جلوگیری کنیم و فکر میکنم میز فناوریهای نوین سلامت که ذیل کمیسیون سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده با توجه به جایگاه قانونی و حمایت دبیر کمیسیون و ظرفیت نخبگانی عظیمی موجود در این جمع، بهترین و موثرترین جایگاه برای تحقق این هدف است.
صرامی تصریح کرد: میز فناوریهای نوین سلامت با توجه به دانش و تجربه بالای اعضا، محلی برای ارزیابی و تحلیل دقیق وضعیت موجود و چشمانداز آتی این حوزه و ارائه گزارشهای تحلیلی در خصوص وضعیت حال و آینده کشور در حوزه فناوریهای نوین سلامت به کمیسیون سلامت است که این گزارشها میتواند در قالب راهکارهای عملیاتی، ماده واحدها و قوانین موثر در این حوزه به توسعه فناوریهای نوین سلامت در کشور کمک کند و چه بسا یک ماده واحده قوی، اثری به مراتب بیشتر از یک سند داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: میز فناوریهای نوین سلامت در نهایت میتواند در همکاری با موسسات و نهادهای مختلف مرتبط با این حوزه با ارزیابی دقیق تجربیات جهانی و ترسیم نقشه راه توسعه فناوریهای مختلف، پیشنویس سند ملی توسعه فناوریهای نوین سلامت را در قالب سندی جامع و کاربردی تدوین و ارائه کند.
به اعتقاد صرامی، چنین سندی قطعا بسیاری از مشکلات و موانع موجود در زمینه تحقیقات، تولید، اخذ مجوزها، تعرفهگذاری، پوشش بیمهای به منظور دسترسی هر چه بیشتر بیماران به درمانهای جدید، حمایتهای مالیاتی، بحثهای مالکیت معنوی و دیگر جنبههای مرتبط با این فناوریها را برطرف خواهد کرد.
رئیس میز فناوریهای نوین سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان در خصوص ساختار و سازوکار فعالیت میز گفت: به منظور بهرهگیری حداکثری از تمام ظرفیتهای کارشناسی و تخصصی کشور در حوزه فناوریهای نوین سلامت در کنار شورای راهبری میز، مشاوران و کارگروههای تخصصی میز را نیز خواهیم داشت که این کارگروهها به عنوان بازوهای اجرایی، بار اصلی فعالیتها را به دوش خواهند داشت. خروجی این کارگروهها به شورای راهبری میز ارجاع و به عنوان پیشنویس به کمیسیون سلامت شورا ارائه میشود که در صورت تایید کمیسیون برای طرح و تصویب تقدیم شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد شد.