به گزارش ایرنا، شیرین کننده های مصنوعی با خطر بالاتر حمله قلبی، سکته مغزی مرتبط است؛ یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله قلب اروپایی نشان می دهد که سطوح بالای زایلیتول به عنوان یک شیرین کننده کم کالری که در بسیاری از غذاهای کم قند و همچنین آدامس و خمیر دندان استفاده می شود، با افزایش خطر حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ مرتبط است.
بر اساس اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، یک تیم تحقیقاتی بیش از سه هزار نفر را در ایالات متحده و اروپا به مدت سه سال مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند افرادی که دارای بالاترین میزان زایلیتول در پلاسمای خون خود هستند، بیشتر در معرض مشکلات قلبی یا عروق خونی هستند.
برای نشان دادن اثرات اولیه زایلیتول، محققان فعالیت پلاکتی را در داوطلبانی که یک نوشیدنی شیرین شده با زایلیتول و یک نوشیدنی شیرین شده با گلوکز مصرف می کردند، مورد مطالعه قرار دادند. سطح زایلیتول در افراد پس از مصرف نوشیدنی زایلیتول هزار برابر افزایش یافت اما بعد از نوشیدنی شیرین شده با گلوکز افزایش نیافت.
زایلیتول به طور طبیعی به میزان کمی در میوه ها و سبزیجات یافت می شود و در دهه گذشته بیشتر به عنوان جایگزین قند در غذاهای فرآوری شده، خمیر دندان، آدامس و سایر محصولات استفاده شده است.
استنلی هازن رئیس بخش علوم قلب و عروق و متابولیک در موسسه تحقیقاتی کلینیک کلیولند لرنر(Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute)، در بیانیه ای اعلام کرد: «این مطالعه دوباره نیاز فوری به بررسی قند های الکلی و شیرین کنندههای مصنوعی را نشان می دهد، به خصوص که همچنان در مبارزه با شرایطی مانند چاقی یا دیابت توصیه می شوند.»
اگر خمیردندانتان حاوی زایلیتول است، به این معنی نیست که آن را دور بریزید، اما باید توجه داشته باشیم که مصرف یک محصول حاوی سطوح بالای زایلیتول میتواند خطر بروز لختههای خونی را افزایش دهد.
در این نشریه آمده است که ارتباط مشابهی بین اریتریتول (erythritol)، ماده قندی دیگر و مشکلات قلبی و عروقی در سال گذشته توسط همین تیم تحقیقاتی کشف شد.
در پاسخ به این مطالعه، شورای کنترل کالری که نماینده یک انجمن تجاری صنعت غذا و نوشیدنی های با کالری کم و کالری کاهش یافته است، گفت: زایلیتول برای چندین دهه توسط سازمان های دولتی تایید شده است. نتایج این مطالعه ممکن است برای جمعیت عمومی صدق نکند زیرا برخی از افراد در این مطالعه قبلاً در معرض خطر بالاتری برای مشکلات قلبی و عروقی بوده اند.