رضا حسنینسب روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا برآورد کرد سالانه از این معدن جدید ۱۰۰ تُن یُد برداشت و روانه بازارهای داخلی و خارجی شود.
وی یادآور شد: اکنون ۲ معدن یُد در گلستان فعال است و سالانه ۷۰۰ تُن یُد از آن برداشت میشود که حدود ۱۵۰ تُن به مصرف داخلی رسیده و بقیه صادر میشود.
براساس گزارش اداره کل صنعت، معدن و تجارت گلستان، سال قبل ۵۰۰ تُن یُد به ارزش ۱۲ میلیون دلار از استان صادر شده بود.
پیشتر علی اصغر نیکویی رییس اداره حفاظت و حمایت ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان به خبرنگارایرنا گفته بود که یُد یکی از منابع معدنی منحصربهفرد کشور در استان بوده و در پهنای شمال گلستان از کرانه خزر تا شهرستان گنبدکاووس در اعماق زمین نهفته است.
به گزارش ایرنا، در جهان تنها ۱۰ کشور از جمله ترکمنستان، آذربایجان، آمریکا، چین، روسیه، شیلی، ژاپن و ایران تولیدکننده یُد هستند.
کارخانه تولید ید کانسار خزر در ۲۷ کیلومتری شمال شهرستان آق قلا استان گلستان و در نزدیکی مرز اینچهبرون قرار دارد.
گلستان تنها تولیدکننده ید ایران است.
حداقل ۲۴ نوع ماده یُددار وجود دارد و مصارف این ماده معدنی در صنایع داروسازی (مانند قرصهای تیروئید)، صنایع پتروشیمی(به عنوان کاتالیزور)، ساخت داروهای ضدعفونی کننده دامی و مواد شیمیایی(کلیه ترکیبات یددار) است.
این ماده معدنی در ساخت اسید استیک، کائوچو، رنگدانه، مواد آلی، تولید فلزات با خلوص بالا، مکمل غذایی، تایر اتومبیل، صنایع هوافضا و الکترونیک به کار میرود.