ابراهیم رستم گورانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: ثبت نام دوره های آموزشی در طرح یادشده در راستای کیفی سازی تولیدات صنایع دستی، احیا و ارتقای سطح دانش هنرمندان نگین خلیج فارس آغاز شده است.
وی با بیان اینکه دوره های یادشده به صورت رایگان در هفت رشته تخصصی و ۱۰ کارگاه عمومی برگزار می شود، از تداوم ثبت نام تا ۱۲ مرداد ماه خبر داد و افزود: علاقهمندان می توانند برای ثبت نام اینجا را کلیک کنند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به اینکه کلاس های آموزشی براساس نزدیکترین دسترسی به روستاها تدارک دیده شده است، گفت: این دوره های آموزشی به تفکیک در مرکز، غرب و شرق جزیره قشم (دولاب، سهیلی و شهر قشم) برگزار می شود.
رستم گورانی مهمترین برنامه های این مدیریت را ایجاد تنوع، کیفیت، افزایش مراکز عرضه، تقویت روحیه نوآوری و خلاقیت در حوزه صنایع دستی در سرزمین آب و آفتاب اعلام و خاطرنشان کرد: اشتغالزایی و رونق اقتصادی این جزیره با مورد توجه قرار دادن و احیای هنرهای اصیل و سنتی پدیدار می شود.
وی گفت: در حال حاضر بیش یک هزار و یکصد هنرمند و صنعتگر در سطح جزیره قشم در این دوره ها ثبت نام کرده اند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: دوره های تخصصی طرح تینال صنایع دستی جزیره جهانی قشم شامل برگزاری کارگاه چرم مقدماتی و پیشرفته، حصیر بافی، زیورآلات و اکسسوری، نقطه کوبی مقدماتی و پیشرفته، دوخت مقدماتی و پیشرفته، لبه بافی و رنگ شناسی است.
وی بیان کرد: همچنین در اجرا و برگزاری این طرح کارگاه های عمومی مهارت های زندگی شامل خلاقیت و خلق ایده، حل خلاقانه مسئله، خودشناسی و خودآگاهی، مهارت های کسب و کار، خلق ایده کسب و کار، شناخت محصول، اصول قیمت گذاری و ارتباط با مشتری، انواع تبلیغات، برند سازی پایدار و فروش در پلتفرم های آنلاین، مدیریت تولید، کانال های توزیع و نظایر آن نیز برگزار می شود.
به گزارش ایرنا، مردم قشم، به عنوان یکی از مهمترین نقاط خطه جنوب، در تولید هنر عامه نقش دارند و همین نکته یعنی پیوند صنایع دستی و روح یک قوم، شکل دهنده هویت و شخصیت صنایع دستی قشم است. هنرهای سنتی قشم آشکارا محصول تاریخ و فعالیت های تاریخی و تجربی هنرمندان جنوب ایران است.
صنایع دستی جزیره قشم نیز نشان از خلاقیت مردمانی سخت کوش است که با کار و تلاش همواره سعی در تبدیل سرزمین خود به مرکزی پر رونق برای فعالیت های تولیدی و اقتصادی داشته اند.
در این جزیره مردم با استفاده از در دسترس ترین مواد و مصالح، هنرنمایی می کنند. با آنچه دریا برایشان سوغات می آورد، زندگی می آرایند و خشکی محیط جزیره را با ساخت گُل های صدفی التیام می بخشند و می توان گفت در جزیره قشم، هنر و صنعت در تلفیق با آداب و رسوم و به طور کلی فرهنگ بومی، مجموعه ای غنی و پربار از صنایع دستی را به وجود آورده است.
در جزیره قشم صنایع دستی به هدف اصلی خود یعنی رفع نیاز مردم و بهبود محیط پیرامون، رسیده است. بیشتر صنایع دستی تولید شده در قشم در ابتدا بر اساس نیازهای مردمان بومی و توسط زنان تولید می شود اما مردان جزیره نیز با استفاده از لنج های دست ساز خود دل دریا را می شکافند و رزق و روزی سوغات می آورند و در غیر از زمان صید نیز بیکار نمی نشینند و با استفاده از همان چوب های ساخت لنج به تولید لنج هایی کوچک می پردازند که یادآور تلاش شان برای روزی حلال است.
مهم ترین تولیدات زنان هنرمند قشم انواع رو دوزی هایی است که همگی با استفاده از پنجه های هنرمند آنان تولید می شود. زنان جزیره با استفاده از انواع نخ های طلایی و نقره ای به تولید گلابتون دوزی، خوس دوزی و شک بافی می پردازند. در این میان اصلی ترین کاربرد گلابتون دوزی و شک بافی برای تزیین شلوار ها و خوس دوزی برای تزیین روسری های محلی است.
یکی از اصلی ترین پوشش های گیاهی جزیره درخت خرماست که علاوه بر استفاده خوراکی، از شاخ و برگ های آن نیز در عالی ترین سطح ممکن، استفاده می شود و تولید انواع مختلف اشیای حصیری از آن جمله است.
از دید مردمان قانع این دیار هیچ چیزی زاید نیست و می توان با خلاقیت از دل آن هنری آفرید. ساخت آلات موسیقی و از جمله عود نیز یکی دیگر از رشته های صنایع دستی جزیره است که همواره موجب خلق ظریف ترین و بدیع ترین آثار دست ساز شده و در عین حال به استمرار شکوفایی هنرهای سنتی قشم کمک شایانی کرده است.
بیشتر آن دسته از افرادی که دارای ذوق و استعداد لازم برای خلق آثار هنری می باشند از مواد اولیه معینی برای بیان احساسات و ایده آل های خود و یا نشان دادن استعداد و توانایی های ذاتی خویش استفاده می کنند.
انواع صدف، گوش ماهی ها، مرجان ها و بقایای سایر آبزیان از جمله موادی هستند که به علت ظرافت و شکنندگی زیاد آماده سازی آنها برای ساخت اشیا گوناگون نیاز به صبر، حوصله، دقت و مهارت فراوان دارد.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.