به گزارش ایرنا، سال هاست مردم سیستان با مشکل بادهای ۱۲۰ روزه که البته سال به سال بر تعداد روزهای توفانی آن افزوده میشود گرفتار هستند، ریزگردهایی که امان مردم را بریده و با توجه شرایط سخت خشکسالی، کشت نشدن محصول و خشکی تالاب بین المللی هامون هر سال وضعیت سختتری را برای منطقه رقم میزند، وزش توفانهای شدید در روزهای گذشته سبب بحرانی شدن هوای سیستان شد که به دنبال آن بیش از یکهزار نفر از مردم این منطقه راهی بیمارستان شدند.
بنابر اعلام سازمان هواشناسی، گزارشهای محلی و اطلاعات ایستگاههای هواشناسی در شرق کشور نشان میدهد که باد و گرد و خاک امروز، حداقل ۱۲ شهرستان نیمه شمالی سیستان و بلوچستان را فرا گرفته و شدت گرد و خاک در مناطق نزدیک به چشمههای خیزش گرد و خاک شدید گزارش شده است.
گزارش های محلی نشان می دهد که بعدازظهر دیروز توفان شن در مسیر زاهدان به زابل در محدوده «شیله» تا «تاسوکی» شعاع دید افقی را به محدوده صفر رسانده است، این شرایط همچنین شعاع دید افقی در برخی مسیرهای ارتباطی شمال سیستان و بلوچستان همچون زابل- زهک، زابل - نهبندان، زاهدان - زهک، هیرمند - زابل و هیرمند - زهک را به شدت کاهش داده است.
شدت گرد و خاک در مناطق «شیله» «یادمان شهدای تاسوکی»، «تاسوکی»، «حوض دار»، «تپه طالب خان»، «لوتک» و شهر «رامشار» و برخی مناطق دیگر شمال سیستان و بلوچستان شدید گزارش شده است.
میزان غلظت آلایندههای زاهدان به ۱۰ برابر حد مجاز رسید
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: میزان بیشترین غلظت آلایندهها در زاهدان یک هزار و ۴۵۰ میکروگرم بر مترمکعب بوده که تقریبا ۱۰ برابر حد مجاز است.
محسن حیدری اظهار کرد: بعد از ظهر جمعه انتشار غبار حاصل از توفان ۱۱۵ کیلومتر بر ساعت در منطقه سیستان، دید افقی را در ایستگاه فرودگاهی زاهدان به ۲۰۰ متر کاهش داد.
وی ادامه داد: دید افقی در ایستگاه هواشناسی خاش و سراوان به یک هزار متر، ایرانشهر یکهزار و ۲۰۰ متر، میرجاوه ۲ هزار متر و نصرتآباد به ۶ هزار متر تنزل یافته است.
بر اساس اطلاعات سامانه پایش کیفی هوای کشور میزان شاخص کیفیت هوا امروز در زاهدان به ۵۰۰ واحد و خطرناک برای تمام گروه ها رسیده استمدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان به شهروندان توصیه کرد تا به نکات بهداشتی و استفاده از ماسک در زمان غبارآلود شدن هوا، توجه و بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان نیز از تردد در فضای باز خودداری کنند.
وی افزود: رانندگان هنگام تردد در سطح جادهها احتیاط کنند و حفاظت از گلخانهها و محصولات نیز مورد توجه گلخانهداران قرار گیرد.
حیدری گفت: در شهرستان زهک بیشینه سرعت باد به ۸۸ کیلومتر بر ساعت رسید و دید افقی را در ایستگاه هواشناسی تا یکهزار متر کاهش داد.
وی خاطرنشان کرد: در شمال سیستان و بلوچستان تا صبح شنبه وزش باد شدید و گرد و خاک برخی ساعات توفان گرد و خاک رخ خواهد داد.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: در این مدت در نواحی مرکزی، نوار غربی و مرز شرقی این استان وزش باد با شدت کمتر نسبت به نواحی شمالی و افزایش غبار پیش بینی می شود.
هشدار توفانی؛ سلامت شهروندان سیستانی در خطر است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل در شمال سیستان و بلوچستان گفت: شروع توفان و رعایت نکردن نکات بهداشتی سبب تشدید و تهدید خطرات ناشی از توفان بر سلامت شهروندان منطقه سیستان میشود.
مجتبی رفیق دوست با بیان اینکه با شروع توفان میزان آلودگی از حد استاندارد فراتر میرود، اظهار کرد: متاسفانه علاوه بر افراد گروههای پرخطر، افراد عادی نیز از این توفانها در امان نیستند و با توجه به بالا بودن آلودگی این مساله در دراز مدت موجب بروز بیماریها میشود.
وی بیان کرد: افزایش ذرات معلق باعث افزایش بیماریهای قلبی عروقی، تنفسی ،چشمی و قارچی پوست و حتی باعث اختلال در فعالیتهای اجتماعی و حمل و نقل و همچنین سبب افزایش تصادفات جادهای میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل به شهروندان سیستانی جهت حفظ سلامتی بیشتر توصیه کرد: تمام افراد از ترددهای غیرضروری خودداری کرده در منازل خود بمانند و با ماسک یا پارچه مرطوب جلوی دهان خود را بگیرند و تا حد امکان با اتومبیل شخصی در جادهها تردد نکنند.
وی ادامه داد: بیماران تنفسی، قلبی و چشمی، افراد سالخورده و کودکان، در زمان غبار آلود شدن هوا از تردد غیرضروری خودداری کنند.
رفیق دوست افزود: شهروندان درب و پنجرههای منازل را محکم کرده و تا حد امکان از ورود خاک به محل زندگی جلوگیری و شیر و مایعات فراوان استفاده و در صورت احساس تنگی نفس شدید در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه کنند.