یاسوج- ایرنا- کمبود آب در کهگیلویه و بویراحمد، به مشکلی ریشه‌دار تبدیل شده و بیشتر مناطق این استان به ویژه شهرستان های محروم حوزه کهگیلویه بزرگ (بهمئی، کهگیلویه، چرام و لنده) سال‌هاست با رنج کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند اما در این مدت سه ساله پروژه های آب این شهرستان ها دوران طلایی خود را سپری کرده به گونه ای که افزون بر ۱۰هزار میلیاردریال تزریق اعتبار صورت گرفته و در نوع خود بی نظیر بوده است.

به گزارش ایرنا، دردها و چالش های عمیق ،تاریخی و انباشت شده از گذشته در برخی مناطق استان به ویژه روستایی کهگیلویه و بویراحمد به گونه ای است که وقتی قدم درآنجا می گذاری انگار که زمان در آن گم می شود زیرا مردمان این مناطق با کمترین امکانات اولیه گذران زندگی می کنند.

این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که وجود این دردها ومشکلات و کمبودها ورنج های عمیق مردمان این دیار مربوط به یک سال ودوسال و چند سال گذشته نیست، آنها سالهاست که با کمبود امکانات زیرساختی وزیربنایی در حوزه های گوناگون به ویژه بهداشت و مدرسه و آب و راه و گاز رنج می برند.

اما یکی از چالش های اساسی و گره های کور این سال های مسله کمبود منابع آبی در این شهرستان ها به ویژه در تابستان های داغ است

استان کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و هشت و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد و همواره جز استان های پر بارش کشور محسوب می شود.

در حالی که شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی با اشاره به اینکه سرزمین محل سکونتشان جزو استان های پرآب کشور به حساب می آید اما سهم کمی از این منابع ارزشمند برای مصارف کشاورزی، صنعتی و حتی آشامیدنی نصیبشان می شود از مسوولان می خواهند برای تحقق مدیریت منابع آب با توسعه زیرساخت ها تلاش کنند متولیان نیز در حال برنامه ریزی برای مرهم نهادن بر این زخم کهن هستند.

تنش آبی در شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر به یکی از دغدغه های اصلی مسئولان تبدیل شده بود و با توجه به سیاست دولت و وزارت نیرو در زمینه عدالت در بحث آب پروژه های این منطقه دوران طلایی خود را سپری می کند.

یک دهم از ۷۰ هزار هکتار زمین زراعی شهرستان کهگیلویه آبی است و در سایر اراضی کشت دیم همراه با هزینه های گزاف و درآمد حداقلی انجام می شود.

شهرستان کهگیلویه جزو شهرستان های گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد هست که به دلیل عدم توسعه نیافتگی در حوزه های مختلف از محرومیت عمیقی رنج می برند.

استان کهگیلویه و بویراحمد به علت نداشتن منبع آب پایدار و خشکسالی خسارت زیادی سالهای گذشته و امسال متحمل شد، به همین دلیل به فکر احداث منابع آب پایدار شد و تامین آب از سد کوثر از جمله این طرحها است.

طرح آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر

در حوزه کهگیلویه بزرگ مجموعه آب منطقه ای مهمترین طرح های آبی استان را در حال اجرا دارد و مهمترین این طرح ها، طرح آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر دهدشت، چرام سوق و لنده و ۳۰۰ روستای در مسیر است.

سد کوثر هم اینک آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا با ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت را در استان‌های جنوب و جنوب غرب کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس تأمین می‌کند و قرار است که چهار شهر تشنه کهگیلویه، چرام، لنده و سوق از آب گوارای این سد نیز بهره مند شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: در مدت سه سال اخیر پنج هزار میلیارد ریال در این پروژه هزینه شده است.

آرش مصلح افزود: اکنون ۶۸ درصد پشرفت فیزیکی دارد و مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی آن ایجاد شده است و تا شهریور ماه امسال اتصال مخزن به شهر هم انجام می شود و این مخزن می تواند مورد استفاده مردم شهر دهدشت قرار گیرد.

پروژه آبرسانی از سد «کوثر» به چهار شهر دهدشت، سوق، چرام و لنده و روستاهای اطراف با جمعیت ۲۴۰ هزار نفر شامل ۱۵۳ هزار نفر شهری و ٨٧ هزار نفر روستایی با هدف تامین ۱۶ میلیون و ۹۴۰ هزار مترمکعب آب در سال ۹۰ کلنگ‌زنی شد.این طرح برای جبران تنش آبی در چهار شهر دهدشت، چرام، سوق و لنده با توجه به قرارداد اولیه مدت زمان اجرای آن ۳۶ ماه تعین شده بود ولی به دلیل کمبود اعتبار روند اجرای کندی داشته است.

پروژه سد سرپری

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سد سرپری با هدف آبیاری ۴۵۰ هکتار از زمین های کشاورزی و رونق گردشگری در منطقه کهگیلویه محسوب می شود که پس از ۲۵ ماه تعطیلی و رکود، دوباره و از ۲ سال گذشته روند اجرایی آن شتاب گرفته است.

مصلح تاکید کرد: پروژه سد سرپری که در طول ۱۱ سال تنها ۲۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و در ۲ سال اخیر به ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و جاده جایگزین آن اجرا شده و اکنون در حال استفاده است و در سال بعد این پروژه به طور رسمی مورد بهره برداری قرار می گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: توسعه کشاورزی و رونق گردشگری با توجه به مجاورت آن با جاده اصلی خوزستان با اصفهان از جمله اهداف اجرای این سد است البته امکان آبزی پروری و پرورش ماهی در قفس و ماهیان گرمابی در این مکان وجود دارد.

سد سرپری به گونه ای اهمیت خود را نمایان ساخته که در شورای امور آب وزارت نیرو با حضور مقام عالی وزارت، از آن به عنوان نماد پیشرفت فیزیکی یاد شد.

طرح تامین آب دیشموک و چاروسا

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح تامین آب دیشموک و چاروسا و روستاهای منطقه با جمعیت ۶۷ هزار نفر بعد از مطالعات مفصل و جامع امسال مجوز ماده ۲۳ را از سازمان برنامه و بودجه اخذ کرد.

وی تاکید کرد: اکنون به عنوان طرح مستقل در آنجا قرار گرفته و از دستاوردهای مهم در حوزه آب شهرستان است.

هم اینک منبع تامین آب شرب مناطق چاروسا و دیشموک از چاه های عمیق و نیمه عمیق فارتق و بنگیر امامزاده میرسالار (ع ) تامین می شوند.

دیشموک از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۰۴ روستا دارد که از این تعداد ۷۴ روستا دارای سکنه هستند و مابقی تنها در تابستان و بهار دارای سکنه می شود، همچنین ۳۸ روستا در این بخش دارای دهیاری اند. ۱۶ هزار نفر در روستاهای بخش دیشموک سکونت دارند و بالغ بر ۲۸ هزار نفر در بخش و شهر دیشموک ساکن هستند.

طرح آبرسانی سد کوثر به شهرستان بهمئی

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح آبرسانی به شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی و روستاهای اطراف از سد کوثر از طرح های مهم و ضروری استان کهگیلویه وبویراحمد محسوب می شود.

مصلح عنوان کرد: طرح آبرسانی سد کوثر به شهرستان بهمئی برای جمعیت ۸۵ هزار نفر در مدت ۱۰ سال تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزکی داشت و امروز این پیشرفت به ۹۰ درصد رسیده است.

وی بیان کرد: بیش از ۶ هزار میلیارد ریال در این پروژه کار شده است و امسال به بهره برداری نهایی خواهد رسید.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پروژه آبرسانی از سد کوثر به بهمیی در اواخر سال ۱۳۹۰ آغاز شد و با توجه به کمبودها و نارسایی هایی که در منطقه بود از سالها قبل روند اجرایی کندی داشت.

در این طرح ۶۰ کیلومتر لوله خریداری و در مدار انتقال آبرسانی بهمئی از سد کوثر قرار گرفت.

شهرستان بهمئی که با مساحت یکهزار و ۴۴۷ کیلومتر مربع در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد و در ۴۰ کیلومتری شهرستان بهبهان واقع شده به علت تنوع آب و هوای گرمسیری و سردسیری و جاذبه های طبیعی یکی از مهمترین مقاصد گردشگران در این استان محسوب می شود.

شهرستان بهمئی به جز در مشرق که با شهرستان کهگیلویه در استان هم مرز است از سه جهت با شهرستان های استان خوزستان همسایه است به طوری که در شمال با باغملک ، در جنوب با بهبهان ، در غرب با رامهرمز و در جنوب غربی با امیدیه و آغاجاری در استان خوزستان مرز مشترک دارد.

تکمیل طرح آبرسانی از سد کوثر به شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی و روستاهای اطراف تنها پروژه تامین آب شرب است که سه میلیون متر مکعب برای صنعت نیز آب تامین می‌کند و با تکمیل این طرح آب ۳۰۰ واحد تولیدی تامین و از محل این واحدهای صنعتی در بخش‌های مختلف سه هزار نفر اشتغالزایی می شود.

این طرح آبرسانی که دارای مزیت های بسیاری است با حمایت و برنامه ریزی های عملی دولت سیزدهم شتاب بیشتری گرفته است.

طرح تامین آب اراضی دهدشت غربی

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح تامین آب اراضی دهدشت غربی با سطح پوشش پنج هزار و ۵۵۰ هکتار تعطیل بود و در آغاز کار دولت قبلی با یک پروژه تعطیل مواجه بودیم.

مصلح اضافه کرد: فرآینده مناقصه عمومی آن با حضور قرارگاه خاتم به عنوان یکی از قوی ترین پیمانکاران کشور انجام شد و از ان موقع تاکنون عملیات پروژه در حال انجام است.

وی ادامه داد: به خصوص در قسمت سد و بند انحرافی که در حال کار است و در مدت سه سال اخیر افزون بر ۸۰۰ میلیارد ریال عملیات اجرایی انجام گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: امسال ۵۰۰ میلیارد ریال در پیوست قانون اعتبار دارد و ۲۱۰ میلیارد ریال در همین تیرماه امسال تزریق کردیم و حدود ۱۰۰ میلیارد ریال تجهیزاتی همچون آرماتور توسط خود کارفرما تهیه و در اختیار پروژه قرار گرفت.

مصلح ادامه داد: یک هزار میلیارد ریال مصوب سفر ریاست جمهوری در دور دوم سفر را دارد و امسال علاوه بر ۵۰۰ میلیارد ریال پیوست قانون حدود هزار میلیارد ریال از محل توازن منطقه ای برای این پروژه پیش بینی شده است.

وی گفت: قرار است بر روی فاز اول این پروژه تا ۲ هزار هکتار کار شود تا حداقل بخشی از این پروژه را به اتمام برسانیم.

اجرای کامل طرح آبرسانی به دهدشت غربی پنج هزار هکتار از زمین های کشاورزی زیر کشت محصولات زراعی می بَرد و برای حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر هم شغل مستقیم ایجاد می کند.

اجرای این پروژه عظیم آبی با هدف تامین آب اراضی دهدشت غربی شامل روستاهای لیر بزرگ، لیر کوچک و حوزه چنگلوا آغاز شده است.

پروژه آبرسانی به دهدشت غربی یکی از بزرگترین پروژه های عمرانی استان کهگیلویه و بویراحمد است.

ساخت سد آبریز همچنان مطالبه مردم کهگیلویه

سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد که قرار است به عنوان دومین سد بر روی رودخانه مارون ساخته شود و ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستان‌های کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کم آبی چهار شهرستان را برطرف کند، سال هاست که مردم استان چشم انتظار ساخت این سد هستند.

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰ هزار هکتار از زمین‌های تشنه شهرستان‌های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت‌های شهرستان‌های کهگیلویه و چرام انتقال می‌یابد.

این سد منافع زیادی برای استان دارد و به رونق و توسعه این منطقه کمک خواهد کرد، حتی استان های همجوار نیز از مزیت ها و قابلیت های این سد بهره مند خواهند شد.

البته سال هاست که مردم این مناطق در کنار رودخانه پرآب مارون زندگی می کنند اما برای گوجه چینی و برداشت محصول به استان های همجوار می روند و زمین های خودشان در خشکی مطلق به سر می برد.

از سوی دیگر تنش آب آشامیدنی در این شهرستان های گرمسیری، مردم را به ستوه آورده است و مهمترین مطالبه مردم این دیار ساخت آبریز است تا مرهمی بر درد توسعه نیافتگی و بیکاری مردم باشد.

با یان حال مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد معتقد است که در مجموع اوج توجه دولت به پروژه های آب شهرستان های کهگیلویه بزرگ شامل کهگیلویه، چرام، لنده و بهمئی در طول چند سال اخیر بوده است و در این سه سال افزون بر هزار میلیارد تومان تزریق اعتبار به این پروژه ها انجام شده است.

اگر پیش از این (سال های قبل) تزریق اعتبار به پروژه های آبی اتفاق افتاده بود ما با پروژه های قابل بهره برداری مواجه بودیم.

مصلح عنوان کرد که هم اینک از نظر اعتباری و مصوبات و پیشرفت فیزیکی دوره ای طلایی در پروژه های استان به ویژه کهگیلویه داشته ایم.

به گزارش ایرنا، منبع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می شود.

طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است.

۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می کنند.

کهگیلویه و بویراحمد با وجود تولید ۱۰ درصد از روان آب های کشور،۵۷ رودخانه به طول یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر و ۱۱ هزار کیلومتر آبراه دارای ظرفیت های بی نظیری در حوزه آب است.

کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و ۸ و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد.