به گزارش ایرنا، آیتالله سیدحسن عاملی بعد از ظهر شنبه در دیدار با جمعی از فعالان رسانهای و فضای مجازی استان اردبیل با تبریک روز خبرنگار بیان کرد: شغل خبرنگاری دارای حرمت است و حرمت خبرنگاران نیز به حرمت واقعیتها برمیگردد و در جامعهای اگر واقعیتها بیان نگردد، سنگ روی سنگ بند نمیشود.
نماینده ولیفقیه در استان اردبیل در مورد اهمیت بیان حقیقت خاطرنشان کرد: اگر مدیری از واقعیتهای جامعه خبردار نشود، تصمیمگیریها از صحت لازم برخوردار نخواهد شد.
وی تاکید کرد: هر خبرنگاری باید در وهله نخست در قلمش دروغ نباشد و از سوی دیگر جلوی دروغ در جامعه را هم بگیرد و از همین رو خبرنگاران در برابر درست کردن گزارش عملکرد و بیلان کارهای دروغ میتوانند نقشی استثنایی ایفا کنند.
آیتالله عاملی اظهار کرد: خبرنگاران صاحب امنیت هستند و باید واقعیت را منعکس کنند تا جامعه بر اساس آن تصمیمگیری نماید، چرا که استقلال و امنیت ملی وابسته به آن در سطح جامعه حاکم و تامین خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر در طول تاریخ احوال و افکار پادشاهان حاکم بر ملت از جمله در دوران قاجار و پهلوی منعکس میشد، شاید مردم اجازه بروز بسیاری از مسائل را به آنها نمیدادند اما واقعیتها منعکس نمیشد و از این رو اصحاب قدرت هدایت را ضلالت و ضلالت را هدایت، راست را دروغ و دروغ را راست جلوه میدادند و بدین سبب بیشترین و بزرگترین ضربهها را به ملت میزدند.
امامجمعه اردبیل با اشاره به محدودیت کار رسانهای در دوران حاکمیت رژیم ستمشاهی تصریح کرد: بر همین اساس ساواک مجموعهای از کلمهها و موضوعها را به نشریات آن زمان ارسال و استفاده از آنها را در رسانهها و خبرها از جمله ترکیب و عبارت حکومت استبدادی را ممنوع اعلام کرده بود.
وی افزود: همه اینها نشان دهنده حرمت و نقش کلام است که حتی در واقعه کربلا هم نمود داشت و در واقع جنگ بین حضرت امام حسین (ع) و یزید نیز بر سر کلمه بله یا خیر گفتن در اطاعت از حکومتی ظالم بود و از همین رو باید جامعه قدر خبرنگارانش را بداند.
آیتالله عاملی در ادامه با اشاره به نقش رسانهها از جمله الجزیره در افشای تداوم جنایتها و نسلکشی در نوار غزه، گفت: اگر دنیا علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی بهپا خاسته، به مدد رسانهها و نقش آگاهیبخش آنها در مورد جنایتهای این رژیم کودککش بوده است و بر همین اساس هم تاکنون بیش از ۱۶۰ خبرنگار و فعال رسانهای را به شهادت رساندند.
وی با تاکید بر اینکه انسانهای درستکار و سالم از خبرنگاران نباید ترس داشته باشند، افزود: اگر عملکرد یک مدیر و مسئول درست باشد، نباید رسانهگریز شود، بلکه باید خود پیشگام بوده و از تعامل با اصحاب رسانه هم استقبال کند تا هم بتواند دستاوردهای دوره خدمت خود و هم عملکرد نظام را به جامعه و مخاطبان منعکس نماید.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با بیان اینکه خبرنگاران در عین حال با تهدیدهایی هم روبهرو هستند، تصریح کرد: خبرنگاران بر لبه پرتگاهی ایستادهاند که اگر به پایین آن نگاه کنند، ممکن است از هراس عمق آن دره چشمشان برگردد؛ چون استفاده از یک کلمه میتواند سرنوشت افراد را زیر و رو کند و حتی برای استفاده از بخشی از کلمه هم باید در آخرت پاسخگو باشند.
وی با تاکید بر اینکه خبرنگار باید به قلمش بسیار حساس بوده و حریت (آزادگی) داشته باشد، تاکید کرد: اربابان قدرت برای بالا و پایین بردن افراد ممکن است به اصحاب رسانه رجوع کنند و از آنها درخواستی داشته باشند اما افراد باید در این زمینه احساس مسئولیت کنند.
آیتالله عاملی اضافه کرد: خبرنگاران نباید شرافت این شغل را به چیزی بفروشند، زیرا لحظه به لحظه آن عبادت است ولی از سوی دیگر باید خبرنگاران دقت مضاعفی داشته باشند؛ چرا که انتشار یک مطلب نادرست یا بهتان در شرایط کنونی و گسترش استفاده از فضای مجازی نه بخشش و نه جبرانش ممکن است.
وی یادآور شد: خبرنگاران باید در نظر داشته باشند که دین اسلام نسبت به بیت المال، آبرو و جایگاه افراد، مال حرام و عزت حساس است و در این راه حریت بزرگ این است که افراد تعصب نداشته باشند.
امامجمعه اردبیل بیان کرد: برخی خبرنگاران به دنبال سوژهای خبری هستند که همه جا فراگیر شود و به این فخر کنند که خبری نوشتند که مانند بمب در همه جا منفجر شده است اما گاهی انتشار یک خبر با مصالح و منافع کلان در تعارض است.
آیتالله عاملی اظهار کرد: گاهی مواردی رخ میدهد که بدون انتشار عمومی و با مراجعه به مسئولان امر قابل برطرف شدن است، اما برخی بدون در نظر گرفتن این مسائل اقدامی انجام میدهند که بر حوزههای مختلف تاثیر منفی برجا میگذارد.
وی افزود: انتشار برخی مسائل میتواند آسیبی به استان و یا کشور برساند که غیرقابل جبران باشد و از همین رو خبرنگاران باید دقت خود را بیشتر کنند و هم به ترکیب و هم به خود کلمات دقت کنند تا بسیاری موارد و برخی سوءتفاهمها را شاهد نباشیم.
نماینده ولیفقیه در استان اردبیل همچنین تشریح کرد: بار، معنا کلمات بسیار عجیب و حساس است و در شرایطی که دشمنان بر روی کشور ما متمرکز شدند، حتی روی کلمههای مورد استفاده مسئولان توجه دارند تا از میان آنها مواردی را دست مایه تخریب قرار دهند که بر همین اساس ثروت ادبی و لغوی خبرنگاران باید قوی و فصیح باشد و رسانهها باید قویترین افراد را استخدام کنند و بهترین حقوق را هم برای استفاده از آنها بدهند.
وی عنوان کرد: اگر بخواهیم رسانهای فرا استانی داشته باشیم، باید به این فکر کنیم که چه استفادهای از آن رسانه میکنیم و چه روشی به کار بگیریم تا بتوانیم پیام و تولیدات آن رسانه را در سطح ملی و حتی جهانی مطرح کنیم، وگرنه مکان راهاندازی و استقرار یک رسانه اهمیت چندانی ندارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری راهاندازی تلویزیونهای اینترنتی و تولید پادکستها را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: با توجه به سرعت اینترنتی که داریم، اگر تولیدات اثرگذار و با محتوای پربار داشته باشیم، میتوانیم به خوبی اثرگذار باشیم و در کنار انعکاس اخبار جاری میتوانیم به سوژههای اخلاقی هم توجه کنیم.
وی در پایان به برخی مشکلهای موجود در استان از جمله بحث آلودگی قرهسو و یا رهاسازی فاضلاب و پسابهای واحدهای تولیدی مستقر در شهرک صنعتی اشاره کرد و افزود: تخریب جنگلهای اردبیل که در ادامه جنگلهای گیلان واقع شده و در دنیا بینظیر است، عدهای در پی حذف آنها و تبدیل منطقهای جنگلی به مرتع هستند و برخی دیگر با ویلاسازی در محدوده جنگلهای حیران حتی تا نوک قله کوه پیش رفتند که برای جلوگیری از آن اصحاب رسانه به عنوان حلقه واسط مردم و دولت باید به موضوع ورود کنند و مسائل را منتقل نمایند.
۱۵ نفر از خبرنگاران و شرکتکنندگان در این نشست دغدغهها و مشکلهای خود را در زمینههای گوناگون عنوان کردند.
۱۷ مردادماه سالروز شهادت محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان در سال ۱۳۷۷ با عنوان "روز خبرنگار" نامگذاری شده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) که در سال ۱۳۱۳ تاسیس شده، در طول نزدیک به ۹ دهه فعالیت افزونبر جریانسازی خبری، یکی از منابع مهم خبری مورد استناد دیگر رسانههای داخلی و خارجی در این مدت بوده است.
نمایندگی ایرنا مرکز اردبیل به عنوان یگانه خبرگزاری رسمی دولت و نظام از حدود اواخر دهه ۶۰ پوشش خبری رویدادهای مهم این استان را بر عهده دارد.
همچنین ۲۲۱ مجوز فعالیت رسانهای تاکنون از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان اردبیل صادر شده که شامل ۱۰۶ نشریه چاپی، هفتهنامه، دوهفتهنامه، ماهنامه، فصلنامه و سالنامه، ۶۴ پایگاه خبری تحت وب و ۵۴ رسانه الکترونیکی برخط و غیر برخط است.
استان اردبیل با جمعیت افزون بر یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در شمالغربی ایران همجوار با استانهای آذربایجانشرقی، گیلان، زنجان و در همسایگی کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.