مهاباد - ایرنا - بوکان با کسب رتبه نخست در تولید گندم، کلزا و جو، شهرستان پیشتاز آذربایجان‌غربی در تولید محصولات کشاورزی است.

به گزارش ایرنا، این شهرستان با تولید ١٣٠ هزار تن گندم و ۲ هزار و ٦٨٤تن کلزا و خرید تضمینی ۸۵ هزار و ۷۰۰ تُن گندم از کشاورزان یکی از شهرستان های پیشتاز در تولید محصولات کشاورزی در آذربایجان غربی است و به انبار غلات این شهرت دارد.

کشاورزان بوکانی با بهرە گیری از خاک و آب وهوای مناسب و بهرە برداری بهینه ازمنابع آبی موجود با استفادە ازروشهای نوین آبیاری تحت فشار و نوارتیپ و همچنین دستگاهها وادوات مناسب وتکنولوژی نوین از جمله کاربرد پهبادها در مبارزه با آفات و کوددهی بصورت محلول‌پاشی وتوجه به اهمیت تغذیه گیاهی مزارع دیم و دانش به روز و مشاورە کارشناسان و متخصصان کشاورزی بخش دولتی و خصوصی، ایفای نقش در نیل به اقتصاد پایدار وتوسعه پایدار در منطقه گام برداشتند.

بوکان دارای ۱۱۰ هزار هکتار زمین مستعد زراعی و باغی است که از این مقدار ۸۵ هزار هکتار به صورت دیم و ۲۵ هزار هکتار به صورت آبی کشت می شود و عمده ترین محصولات زراعی این شهرستان گندم، نخود، کلزا، جو و چغندرقند است.

برای بررسی بیشتر وضعیت تولید محصولات کشاورزی در بوکان و موفقیت های روز افزون کشاورزان این شهرستان در تولید انواع محصولات، گفت و گوی اختصاصی با «انور امینی‌خواه» مدیر جهاد کشاورزی بوکان انجام دادیم که به شرح زیر است.

ایرنا: امسال میزان تولید و خرید تضمین گندم در شهرستان بوکان چگونه بود؟

انور امینی‌خواه: از ابتدای شروع فصل برداشت و خرید تضمینی گندم از کشاورزان تاکنون ۸۵ هزار و ۷۰۰ تُن گندم از کشاورزان این شهرستان خریداری شده است و امسال خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان این شهرستان در ۶ مرکز شامل ۲ مرکز غله و چهار مرکز تعاونی در روستاهای قره‌کند، درویشان، رحیم خان و شهرک صنعتی انجام می‌شود.

در سال زراعی جاری بیش از ۷۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع بوکان به کشت گندم اختصاص پیدا کرده است که از این مقدار ۶۹ هزار هکتار به صورت دیم و ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار به صورت آبی کشت شده است.

با توجه به وضعیت مطلوب مزارع گندم این شهرستان پیش بینی می‌شود در مجموع بیش از ۱۵۵ هزار تُن محصول از گندم‌زارهای بوکان برداشت شود.

در سال زراعی گذشته نیز ۶۲ هزار هکتار از مزارع دیم و آبی بوکان به کشت گندم اختصاص پیدا کرده بود و در مجموع ۱۴۵ هزار تُن گندم در مزارع این شهرستان برداشت شد و ۱۰۴ هزار تُن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان خریداری شد.

ایرنا: تاکنون از مجموع مطالبه گندمکاران این شهرستان چند درصد پرداخت شده است؟

انور امینی‌خواه: در مجموع تمامی مطالبه گندمکاران این شهرستان ۱۵ هزار میلیارد ریال است و از این مبلغ تاکنون سه هزار و ۱۹۰ میلیارد ریال آن و در حدود ۲۱ درصد به کشاورزان پرداخت شده است و پرداخت مطالبات به ترتیب اولویت تحویل گندم به مراکز خرید ادامه دارد.

کشت گندم در بوکان هر سال از ۱۵ مهر آغاز و تا اوایل آذر ادامه دارد و برداشت آن هم از اوایل تیرماه سال بعد شروع و تا مرداد ماه ادامه دارد.

ایرنا: وضعیت بوکان در تولید و خرید تضمینی جو از کشاورزان چگونه بود؟

انور امینی‌خواه: امسال خرید تضمینی جو از کشاورزان برای نخستین بار در مرکز تعاون روستایی «یه‌کشه‌وه» این شهرستان انجام شد، در سال های گذشته این محصول توسط شرکت پشتیبانی دام آذربایجان‌غربی به صورت توافقی خریداری می شد اما امسال برای نخستین بار براساس مصوبه دبیرخانه شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات کشاورزی به ازای هر کیلوگرم ۱۰۰ هزار ریال با سه درصد افت مفید و ۲ درصد غیرمفید به صورت تضمینی خریداری شد.

قبل از اعلام شروع خرید تضمینی جو، قیمت این محصول در بازار به ازای هر کیلوگرم ۸۵ هزار ریال بود اما با تعیین قیمت خرید تضمینی جو در مرکز خرید این شهرستان به ۹۰ هزار ریال برای هر کیلوگرم افزایش یافت.

در سال زراعی جاری در مجموع هشت هزار و ۶۴۰ هکتار از مزارع این شهرستان به محصول جو اختصاص یافته که از این مقدار ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار به صورت دیم و ۲ هزار و ۱۴۰ هکتار به صورت آبی کشت شده بود.

کشاورزان بوکانی در مزارع آبی از ارقام جو «بهمن»، «مهتاب» و در مزارع دیم از ارقام جو «آبیدر»، «سهند» و ارقام بومی استفاده کرده‌اند.

کشاورزان و بهره‌برداران در صورتی که از بذرهای مرغوب، اصلاح شده و ضدعفونی شده با رعایت تاریخ مناسب کشت استفاده و به موقع با علف‌های هرز مبارزه و به توصیه‌ها و راهنمایی‌های مروجان و کارشناسان ترویج و زراعت و حفظ نباتات عمل کنند، دستیابی به تولید بالا به طور کامل امکان‌پذیر خواهد بود.

ایرنا: با توجه به خرید تضمینی جو، تاکنون چقدر از مطالبه کشاورزان پرداخت شده است؟

انور امینی‌خواه: با توجه به اینکه امسال خرید تضمینی جو توسط شرکت تعاونی انجام شده و این شرکت نیز باید محصول خریداری شده را در بورس بفروشد و این روند تا حدودی زمان براست تاکنون هیچ مبلغی به کشاورزان پرداخت نشده است.

دولت امسال بااقدام به خرید تضمینی ٤٤٤ تن جو از کشاورزان این شهرستان موفق به جلوگیری از افت شدید قیمت جو در زمان برداشت این محصول شد.

جو با نام علمی: Hordeum vulgare یکی از غلات است که مانند گندم در فصل پاییز کشت و در خرداد ماه سال بعد برداشت می شود.

جو یکی از سازگارترین غلات است که در شرایط آب و هوایی مساعد، در خاک حاصلخیز که قابلیت نگهداری آب در آن زیاد باشد و همچنین در خاک‌هایی با PH بین هفت تا هشت تولید می‌شود، این گیاه نسبت به گندم در برابر خشکی مقاوم تر است و بنابراین در آب و هوایی که آب، سبب محدود کردن تولید غلات می‌شود، جو می‌تواند بیشترین محصول را تولید کند.

ایرنا: میزان کشت و برداشت دانه روغنی کلزا در بوکان در سال زراعی جاری چگونه بود؟

انور امینی‌خواه: همزمان با فصل برداشت دانه روغنی کلزا فعالیت مرکز خرید دانه روغنی کلزا در این شهرستان آغاز شد و محصول کلزا با قیمت تضمینی ۳۵۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم از کشاورزان خریداری و ۲ هزار و ٦٨٤ تُن محصول از کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شد.

امسال یک هزار و ۱۴۰ هکتار از مزارع این شهرستان به کشت دانه روغنی کلزا اختصاص پیدا کرده که در مقایسه با سال زراعی قبل، بیش از ۲ برابر شده است که پیش بینی می‌شود در مجموع بیش از چهار هزار تُن محصول از کشاورزان خریداری شود.

از مجموع مطالبه کلزاکاران این شهرستان ۸۰ درصد پرداخت شده است و مابقی نیز طی روزهای آینده پرداخت می شود.

کلزا (Brassica napus) از گیاهان دانه ‌روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیه‌ای بالایی برخوردار است.

سالانه بیش از ۵۵ میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست می‌آید؛ میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از ۳۰۰ هزار تن در سال برآورد می‌شود که این رقم نیز در سال‌های اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.

تامین روغن مورد نیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تامین علوفه مورد نیاز دام و طیور و تامین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانه‌های روغنی است.

کشت دانه‌ روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور می‌شود و ترویج آن طی سال‌های اخیر تدبیری از سوی مسوولان برای افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی آذربایجان‌غربی بوده است.

دانه روغنی کلزا جزو گیاهان یکساله است و این محصول را معمولا در شهریور ماه کشت می‌کنند تا قبل از شروع فصل سرما رشد کافی داشته باشد و در اواخر بهار سال بعد برداشت می کنند.

بوکان در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.