اردبیل - ایرنا - رئیس جهاد دانشگاهی استان اردبیل گفت: نرخ ناباروری در این استان ۲ درصد از میانگین کشوری بالاتر است.

حسام رسولی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که بررسی موضوع و کاهش نرخ ناباروری در استان نیازمند اقدامات پژوهشی و پیشگیری است، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی اردبیل در کنار دانشگاه علوم پزشکی رسالت اجتماعی و عمومی خود می‌داند که در این زمینه فعال بوده و به حل مشکل اقدام کند.

وی با بیان اینکه تاکنون در مرکز درمان ناباروری قفقاز جهاد دانشگاهی استان اردبیل به سه هزار زوج خدمات فرزندآوری داده‌ شده، اضافه کرد: در این مجموعه دنبال این هستیم خدمات خود را در شهرستان‌های دیگر استان نیز توسعه دهیم و رویکرد ما فعالیت در حوزه پژوهشی و پیشگیری در این زمینه است.

رئیس جهاد دانشگاهی استان اردبیل در پاسخ به سوالی در خصوص ارائه خدمات ناباروری به متقاضیان غیر ایرانی اظهار کرد: در سال‌های گذشته تعداد زیادی از اتباع جمهوری آذربایجان از خدمات درمانی اردبیل از جمله مرکز قفقاز استفاده می‌کردند اما با توجه به بسته شدن مرز شاهد کاهش متقاضیان درمان ناباروری از این کشور بودیم.

وی اضافه کرد: امیدواریم دولت جدید با خنثی کردن سیاست‌های قدرت‌های فرامنطقه‌ای روابط دیپلماتیک با کشور همسایه را جزو اولویت‌های خود قرار دهد تا بتوانیم با کشور همسایه دوباره ارتباط فرهنگی،اجتماعی، سیاسی و فرهنگی برقرار کنیم.

رسولی خاطرنشان کرد: مرکز درمان ناباروری قفقاز در سال ۱۳۸۹ به عنوان نخستین مرکز درمان زوج‌های نابارور شمال‌غرب کشور با یک پزشک متخصص مردان و یک پزشک متخصص زنان کار خود را در اردبیل آغاز کرد و در حال حاضر مجهزترین مرکز درمان بیماران نابارور در استان و این منطقه از کشور است.

رئیس جهاد دانشگاهی اردبیل افزود: آمار موردهای مثبت بر اساس مداخله‌های درمانی مرکز قفقاز البته بیش از این تعداد است ولی تعدادی از زوج‌ها پس از مثبت شدن آزمایشات ترجیح دادند ادامه دوران بارداری را زیر نظر پزشک خودشان سپری کنند و این موضوع در آمارهای مرکز تاثیرگذار است.

وی ادامه داد: غیر از خدماتی که در مرکز قفقاز از جمله در قالب کلینیک زنان و زایمان و نازایی، کلینیک مردان، آزمایشگاه تشخیص طبی مجهز به بخش‌های هورمون‌شناسی، هماتولوژی، آندرولوژی، بیوشیمی، ایمونولوژی، سرولوژی و میکروب‌شناسی، آزمایشگاه ژنتیک پزشکی، آزمایشگاه جنین‌شناسی، بخش جراحی محدود و سرپایی مشاوره مامایی، ژنتیک، تغذیه و روان‌شناسی به زوج‌های متقاضی ارائه می‌شود، این مجموعه با مرکز درمان ناباروری رویان و ابن سینا نیز همکاری دارد و در صورت نیاز از مشاوره متخصصان آن مرکزهای درمانی نیز استفاده می‌کند.

این استاد دانشگاه در ادامه به ارتقای تجهیزاتی مرکز قفقاز از جمله راه‌اندازی پی‌جی‌دی، سِت کامل دستگاه میکرو-اینجکشن برای آزمایشگاه جنین‌شناسی، انکوباتور ایستاده برای جنین‌شناسی، دستگاه الکترو-شوک و ۲ دستگاه مانیتورینگ قلبی ریوی برای اتاق عمل، لوازم جانبی دستگاه هیسترسکوپی و انجام عمل‌های هیسترسکوپی تشخیصی و درمانی و دستگاه الایزا برای آزمایشگاه تشخیص طبی اشاره کرد.

مراجعه ۲۵۶ نفر به بانک خون بندناف

رئیس جهاد دانشگاهی اردبیل برنامه دیگر این مرکز علمی را توسعه خدمات بانک ذخیره خون بند ناف دانست و گفت: پارسال به ۲۵۰ نفر خدمات دادیم و برای توسعه این خدمات در سایر شهرستان‌های استان هم تلاش می‌شود.

رسولی بیان کرد: جهاد دانشگاهی اردبیل با راه‌اندازی بانک خون نسبت به ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی از خون بندناف نوزاد اقدام کرده است.

دبیرخانه نقشه مهندسی فرهنگی اردبیل راه‌اندازی شد

وی همچنین یکی از اتفاقات جدید را راه‌اندازی دبیرخانه نقشه مهندسی فرهنگی استان و تبیین برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی استان با همکاری ۱۳۰ فعال و صاحب‌نظر حوزه‌های فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی ذکر کرد و گفت: برای اولین بار برنامه مدونی در استان ارائه خواهد شد.

رسولی افزود: طرح‌هایی داریم که چالش‌های استان را احصا کرده و در اختیار محققان قرار دادیم و از روی مسئولیت اجتماعی از توانمندی علمی و تخصصی نانوفناوری و چهره‌های علمی و دانشگاهی و توانمندی علمی فناوران استفاده خواهیم کرد.

رئیس جهاد دانشگاهی اردبیل تصریح کرد: بازنگری طرح جامع گردشگری استان تمام شده و برای تکمیل برخی طرح‌های دیگر نیز تلاش می‌شود.

تولید دانش فنی حذف فلزات سنگین و آرسنیک از آب شرب اردبیل

رسولی همچنین با اشاره به برنامه تولید دانش فنی در زمینه حذف فلزات سنگین و آرسنیک از آب شرب اردبیل گفت: در یک سال گذشته تیم‌های تحقیقاتی از داخل و خارج استان در این پروژه حضور یافته‌اند و در زمینه حذف فلزات سنگین و آرسنیک از آب آشامیدنی اردبیل بررسی و تحقیق می‌کنند.

وی همچنین در زمینه پروژه تحقیقاتی دیگری درباره یخ‌زدایی از معابر شهری و جاده‌های استان افزود: روش‌های جدیدی در استان‌ها به‌جای نمک‌پاشی‌های سنتی جایگزین شده است.

رسولی گفت: استفاده از نمک برای یخ‌زدایی علاوه بر وارد کردن آسیب به محیط زیست موجب ته‌نشین شدن رسوبات در آب‌های زیرزمینی می‌شود و عوارض انسانی از بابت ایجاد مشکلات تنفسی نیز دارد.

رئیس جهاد دانشگاهی اردبیل ادامه داد: در روش‌های جدیدی که در جهاد دانشگاهی اردبیل مطالعه می‌شود استفاده از محلول و موادی مدنظر است که تا منفی ۳۵ درجه می‌تواند در یخ‌زدایی در جاده‌ها و معابر استان موثر واقع شود.