علی دهباشی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طرح شناسایی اختلالات شناختی دمانس (آلزایمر) در سالمندان ۶۰ تا ۷۵ سال کشور با اهداف افزایش سطح آگاهی جامعه نسبت به دمانس، علایم هشدار دهنده، غربالگری زود هنگام، تشخیص و پیگیری درمان در ۲ استان قزوین و یزد به صورت پایلوت اجرایی شد.
وی ادامه داد: جمعیت تحت پوشش طرح دمانس در این گروه سنی براساس آمار اخذ شده، ۱۱۳ هزار و ۴۵۰ نفر در قزوین قرار دارند که ۳۰ هزار سالمند از این تعداد برای سال اول تحت پوشش این طرح قرار می گیرند.
دهباشی تصریح کرد: دمانس نوعی اختلال مغزی پیشرونده و ناتوان کننده است که با اثرات عمیق بر حافظه، تفکر، رفتار و توانایی مراقبت از خود همراه بوده و مشکلاتی چون نقص در تکلم، اشکال در شناخت افراد و مکان های آشنا، اختلال در عملکرد، برنامه ریزی، نوآوری، سازماندهی و استدلال انتزاعی ایجاد می کند.
به گفته این مسوول، همچنین این سندرم با علایم روانشناختی و رفتاری مثل کاهش کنترل تکانه های پرخاشگری و تهاجم یا سرخوشی بی دلیل و نامناسب، هذیان و توهم بروز می کند.
وی با اشاره به اینکه ۱۱۹ کارشناس روانشناس و پرستار برای اجرای این طرح توسط مدرسان معرفی شده از انجمن آلزایمر ایران جهت انجام تست های غربالگری آموزش دیده اند، تاکید کرد: این تعداد در ۴۰ پایگاه ثابت و سیار در روستاها و یا با مراجعه به درب منازل، کار غربال را انجام می دهند.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین خاطرنشان کرد: طرح غربالگری اختلال حافظه در استان قزوین از طریق فراخوان اطلاع رسانی شده و سالمندان میتوانند با مراجعه به پایگاههای فعال ثابت و سیار شهری و روستایی و برای حفظ سلامتی و کاهش هزینههای خود به صورت رایگان بهره مند شوند.