مشهد-ایرنا- نماینده بازرگانی فدراسیون روسیه در ایران گفت: ۸۰ درصد از صادرات ایران به روسیه به محصولات کشاورزی تعلق دارد که در سال ۲۰۲۳ با رشد ۲۰ درصد نسبت به سال قبل همراه بود.

به گزارش ایرنا، «والنتینا سیاتچهینا» روز شنبه با حضور مجازی در نشست هم اندیشی بررسی اعزام هیات‌های تجاری به کشورهای هدف صادرات خراسان رضوی با محوریت اعزام هیأت تجاری استان به روسیه و بازدید از نمایشگاه بین‌المللی صنایع غذایی World Food مسکو» که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، افزود: این در حالی است که زمینه‌های کالایی بیشتری برای صادرات به روسیه وجود دارد.

نماینده بازرگانی سفارت روسیه در ایران بیان کرد: نمایندگی بازرگانی سفارت روسیه در ایران، یک دستگاه دولتی در ایران است که تلاش می‌کند حجم تجارت بین دو کشور را افزایش دهد و در این راستا به شرکت‌های روسی برای صادرات به ایران کمک خواهد کرد.

به گفته وی، برخی شرکت‌های تجاری در روسیه خواهان خرید محصولات کشاورزی، مصالح و تجهیزات ساختمانی نیز هستند و ما در زمینه هماهنگی و معرفی شرکت‌ها به یکدیگر تلاش خواهیم کرد.

سیاتچهینا با اشاره به موافقت نامه تجارت آزاد ایران با اوراسیا اظهار امیدواری کرد که با این توافق حجم تجارت بین ایران و روسیه و سایر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا افزایش یابد.

ظرفیت ۷۰۰ میلیارد دلاری بازار روسیه

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه نیز در این نشست به ظرفیت ۷۰۰ میلیارد دلاری بازار روسیه اشاره کرد و گفت: برای استفاده بهینه از فرصت تجارت با روسیه، توجه به چند ظرفیت بسیار مهم است؛ کریدور حمل و نقل و اقلیم مناسب ایران، برخورداری از منابع انسانی تحصیل کرده و بازار مصرفی مناسب برای کالاهای روسیه، از ظرفیت‌های بالقوه ایران برای تجارت با آن کشور است.

روشنعلی یکتا افزود: یکی از ظرفیت‌های خراسان رضوی برای صادرات به روسیه محصولات خشکبار است، زمانی می‌توان بهره مناسب از این صادرات را داشت که محصولات برندسازی شده باشند.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی همه می‌دانند که پسته و زعفران از محصولات صادراتی ایران و متعلق به کشور ما است؛ اما متاسفانه به دلیل تحریم‌ها در این دو محصول با برندهای سایر کشورها صادر می‌شود.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه با بیان اینکه چندین ابزار برای توسعه تجارت با کشور روسیه وجود دارد، بیان کرد: یکی از این ابزارها، بنادر حاشیه دریای خزر است که می‌توان از آن برای صادرات به روسیه بهره مضاعف برد، ابزار دیگر برای توسعه تجارت به روسیه، ظرفیت‌های بالا در صنایع کوچک و متوسط است.

وی ادامه داد: کشور روسیه به محصولاتی مانند ماشین آلات کشاورزی و پلی اتیلن نیازمند است و می‌تواند از طریق این صنایع نیازش را برطرف نماید.

یکتا گفت: تجربه چندین ساله ایران در حوزه تحریم‌ها از دیگر ابزاری است که می‌توان از آن برای توسعه تجارت بین دو کشور بهره گرفت، از سوی دیگر می‌توان سرمایه‌گذاری‌های مشترکی با روسیه در حوزه‌هایی مانند خدمات فنی و مهندسی داشت.

وی اظهار کرد: یکی دیگر از ابزارها برای توسعه تجارت با روسیه، برگزاری پاویون در نمایشگاه‌های این کشور و اعزام هیات‌های تجاری است، از آنجا که کشورهای دیگر اطلاعات شفافی نسبت به ظرفیت‌های ایران ندارند، می‌توان از این فرصت‌ها برای توسعه تجارت و شناساندن ظرفیت‌های ایران به کشورهای دیگر بهره گرفت.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه ادامه داد: دولت می‌بایست برخی از زیرساخت‌ها مانند تضامین تجارت با کشورهای دیگر را فراهم کند، در این راستا فعال شدن بخش داوری اتاق‌های بازرگانی بی تاثیر نیست و می‌توان از آن در قراردادهای بین تجار ایران با کشورهای دیگر بهره گرفت و در این زمینه بایستی شاخص‌های داوری را به داوری اتحادیه اوراسیا نزدیک کرد.

وی تطبیق استانداردهای کالاهای صادراتی ایران با استانداردهای کشور روسیه را یکی از موضوعات مهم در تجارت با آن کشور دانست و گفت: برای توسعه تجارت با آن کشور باید استانداردهای کالایی، همگن شود که این موضوع در دست بررسی است تا تجار با مشکل مواجه نشوند.

یکتا خطاب به فعالان اقتصادی در این نشست اظهار کرد: نمایشگاه صنایع غذایی مسکو، یکی از نمایشگاه‌های بزرگ جهانی است که پنجره‌ای نه تنها برای روسیه بلکه برای بسیاری از کشورها از جمله ایران به منظور توسعه تجارت باز می‌کند. همچنین، روس‌ها تمایل زیادی برای تجارت با ایران دارند و حتی می‌توان از فرصت ترانزیت کالاها از روسیه به آفریقا بهره گرفت و در این زمینه فعالیت کرد.

وی به موانع توسعه تجارت با روسیه اشاره و بیان کرد: یکی از این موانع، رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز به کشور است که با حل این مساله، فرصت‌های زیادی در بازار روسیه برای فعالان اقتصادی ایجاد خواهد شد.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه گفت: موضوع دیگر مساله حمل و نقل بین ایران و روسیه است، حمل و نقل زمینی ایران فرسوده بوده و حمل و نقل دریایی نیز مشکلات متعددی از جمله هزینه‌های بالا دارد، خط ریلی در آستارا نیز هنوز راه‌اندازی نشده؛ اما خط ریلی بندر انزلی فرصت خوبی در این بخش است.

به گفته وی، در مجموع حمل دریایی کالا از ایران به سمت روسیه هزینه بالایی دارد و این موضوع قیمت تمام شده کالاهای صادراتی را افزایش می دهد، اتاق مشترک ایران و روسیه تلاش دارد هزینه های تمام شده کالاهای صادراتی به روسیه را کاهش دهد.

نمایشگاه صنایع غذایی مسکو و حضور هیات‌های تجاری از خراسان رضوی

عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: اعزام هیات تجاری به کشور روسیه در اواخر شهریور ماه (روزهای ۲۵ تا ۲۹ شهریورماه)، با همکاری اتاق مشترک ایران و روسیه انجام می‌گیرد که امیدواریم تجار از این فرصت به نفع توسعه تجارت کشور بهره گیرند.

محمدحسین روشنک افزود: اعزام هیات تجاری و غرفه‌داری ایران در نمایشگاه بین‌المللی صنایع غذایی روسیه، زمینه‌سازی برای بهبود جایگاه ایران در تجارت با روسیه را به دنبال خواهد داشت. پیش از این نشستی در استانداری خراسان رضوی مبنی بر هماهنگی برای اعزام هیات تجاری به روسیه برگزار شد و پیرو بررسی چند و چون آن با فعالان اقتصادی و اطلاع‌رسانی در این خصوص مقرر شد نشستی با متقاضیان در اتاق بازرگانی مشهد برگزار گردد.

مجری اعزام هیات تجاری به روسیه نیز در این باره گفت: اعزام هیات تجاری به مسکو در روزهای پایانی ماه جاری، یک سفر پنج روزه است که بازدید از نمایشگاه بین‌المللی صنایع غذایی را به دنبال دارد، پارسال ۵۰ درصد از غرفه‌های این نمایشگاه توسط شرکت‌های چینی اشغال شده بود و امسال نیز شرکت‌های چینی، ازبکستانی، تاجیکستانی و ترکمنستانی در آن حضور خواهند یافت.

مریم ضیایی اظهار کرد: این فرصتی مغتنم برای ارتباط‌گیری تجار ایرانی با آن کشورها است تا مذاکرات دو طرفه را با آنان انجام دهند. افزون بر این تجار ایرانی دیدار و نشستی با سفیر ایران در روسیه در محل سفارت خواهند داشت و می‌توانند دغدغه‌های خود در بخش‌های مختلف را در این نشست مطرح کنند.

وی بازدید از مرکز فود سیتی (شهر غذا) و مرکز تجارت و سرای ایرانیان را از دیگر برنامه‌های هیات تجاری اعزامی ایران به مسکو خواند و گفت: شرکت‌های ایرانی می‌توانند در این مرکز غرفه داشته باشند.