نوبخت اژدری روز پنجشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، با اشاره به پیشبینی تولید بالغ بر ۷۶۰ هزار تن محصول سیب زمینی در استان اردبیل در سال زراعی جاری گفت: حدود ۲۰۰ هزار تن از این محصول در داخل استان مصرف شده و ۵۶۰ هزار تن آن مازاد بر نیاز است که باید به مقصد کشورهای خارجی و بازارهای داخلی صادر شود.
وی خواستار اقدام عاجل دولت در تنظیم بازار این محصول مهم استان اردبیل شد و افزود: سیب زمینی تولیدی سال جاری استان اردبیل از چند روز پیش وارد بازار شده ولی قیمتهای فروش محصول در بازار در حد ارقام سال گذشته هم نیست و همین امر سبب نارضایتی کشاورزان شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: هماینک ۲۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی تولید شده در سال جاری آماده صادرات و عرضه در بازارهای داخلی است ولی خریداری وجود ندارد و به علت نبود انبارهای فنی و سردخانه کافی، کشاورزان نیز امکان نگهداری محصول تولیدی را ندارند.
وی با تاکید بر این که برای مازاد تولید سیب زمینی امسال استان اردبیل باید فکری اساسی شود، بیان کرد: سال گذشته نیز محصول سیب زمینی کشاورزان استان به علت محدودیت در صادرات و لزوم پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان این محصول، روی دست کشاورزان ماند و هم کشاورزان و هم دولت متضرر شدند.
اژدری اضافه کرد: سال گذشته حجم زیادی از سیب زمینی تولیدی استان روی دست کشاورزان باقی مانده بود که اواخر سال، ۱۰۶ هزار تن محصول سیب زمینی با تخصیص هشت هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال از سوی دولت به صورت تضمینی خریداری شد تا جلوی زیان هنگفت کشاورزان گرفته شود.
وی نبود انبار فنی و سردخانه کافی و بروز موانع در صادرات محصول سیب زمینی را موجب ایجاد نابسامانی در بازار این محصول ذکر کرد و گفت: ۹۶ درصد محصولات کشاورزی استان به صورت خام و بدون فرآوری وارد بازار می شود و لازم است که در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی اقدامی اساسی شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل ادامه داد: ماندگاری سیب زمینی و میوه در استان اردبیل پایین است و برای حل این مساله و نیز برای رعایت استانداردهای صادراتی و حفظ ماندگاری محصول، تا یک ماه آینده با همکاری سازمان انرژی اتمی، مرکز پرتودهی محصولات کشاورزی شمالغرب کشور در اردبیل راهاندازی میشود.
به گزارش ایرنا، برداشت سیب زمینی از چند روز پیش از سطح مزارع شهرستان اردبیل، نیر، نمین و سرعین به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید این محصول در کشور آغاز شده است.
همه ساله برداشت گسترده محصول سیب زمینی در این استان از اوایل شهریورماه آغاز شده و تا یک ماه بعد ادامه مییابد و پیشبینی می شود که از سطح ۲۰ هزار هکتار از اراضی استان حدود ۸۰۰ هزار تن محصول تولید و روانه بازار شود.
۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا تشکیل میدهد و سیب زمینیکاران این استان همچنان در تهیه بذر مرغوب به قیمت مناسب دچار مشکل هستند.
بهرغم شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی استان اردبیل از اواخر فصل بهار، با اقدامات پیشگیرانه و کنترلی کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی این استان، این بیماری قارچی در اغلب مزارع سیب زمینی استان مهار شد.
بر اساس برآوردها، سه هزار کشاورز سیب زمینیکار در استان اردبیل وجود دارد که همانند سال زراعی گذشته، امسال نیز مشغول تولید محصول هستند و پیشبینی میشود که در سال جاری نیز ۷۷۰ تا ۸۰۰ هزار تن محصول برداشت کنند ، میانگین تولید محصول سیب زمینی در هر هکتار از اراضی استان اردبیل ۴۰ تن است.
به علت استفاده از آبیاری به روش نوار تیپ و روش کاشت متفاوت با عرف منطقه به شیوه سه ردیف با دو نوار تیپ و نیز جلوگیری از اتلاف زمین، بالاترین میزان برداشت محصول سیب زمینی با ۷۰ تن در روستای خلیفه لو اردبیل به ثبت رسیده است.
نیاز استان اردبیل به سیب زمینی حدود ۱۸۴ هزار تن است و مازاد نیاز استان به استانهای دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی معادل ۲۰ درصد تولید این محصول ایران، مهمترین قطب تولید سیب زمینی در کشور محسوب میشود.
سیب زمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سیب زمینی اردبیل جزو محصول پاک به شمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیب زمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.