تهران- ایرنا- کارگردان مجموعه مستند «مسیر عاشقی» از چگونگی ساخت این مجموعه و تأثیر حضور اهالی فرهنگ و هنر در آیین معنوی پیاده روی اربعین می‌گوید.

امیر تاجیک در گفت‌وگو با خبرنگار تلویزیون ایرنا گفت: خدا را شاکرم که این مجموعه ۱۵ قسمتی همزمان از ۶ شبکه رسانه ملی در ساعات مختلف پخش شد. انتخاب عنوان «مسیر عاشقی» هم از سخنان یکی از خادمان قدیمی امام حسین (ع) گرفته شد که وی این مسیر را مسیر عاشقی خواند.

کارگردان مجموعه مستند «مسیر عاشقی» افزود: اولین بار در سال ۹۹ بود که در این مسیر پا نهادم. به عنوان مستندساز سوژه‌های متعدد و جذابی مشاهده می‌کردم که قابلیت روایت داشت. از آن سال به بعد خدا لطف کرده و هر سال در این مسیر قدم می‌زنم. در این مسیر کراماتی وجود دارد که متأسفانه دوربین من مستندساز و خیلی از مستندسازان دیگر نمی‌تواند آنها را به تصویر کشد؛ این حس و حالی است که یک نفر تنها با حضور در آن فضا می‌تواند درک کند.

داستان خدمت‌رسانی خادمان در دوران سخت

این مستندساز با اشاره به زیارت امسال خود توضیح داد: تولید مجموعه‌مستند «مسیر عاشقی» حدود یک سال طول کشید که ۶ ماه آن صرف تحقیق و پژوهش شد. «مسیر عاشقی» داستان خادمانی است که در دوره رژیم بعث به صورت پنهانی به زائران امام حسین (ع) خدمت‌رسانی می‌کردند و داستان‌های جذابی داشتند. تعدادی از خادمان شاخص مبارز فوت کرده بودند و ناگزیر سراغ فرزندان آنها رفتم.

تاجیک گفت: زائران در دوران صدام از مسیر میان نخل‌ها عبور می‌کردند که امروز به نام «طریق‌العلما» شناخته می‌شود. در این مسیر با سختی فراوان به زائران خدمت‌رسانی می‌شده؛ مثلا غذا را در تابوت پنهان کرده و در نقاط مشخصی قرار می‌دادند تا زائران پیدایش کنند.

زندانی‌شدن، تخریب منزل، قطع دست و پا و حتی اعدام‌ مجازات‌هایی بود که رژیم بعث برای خادمان درنظر می‌گرفت

وی اظهار داشت: زندانی‌شدن، تخریب منزل، قطع دست و پا و حتی اعدام‌ مجازات‌هایی بود که رژیم بعث برای خادمان درنظر می‌گرفت؛ حتی صدام یکی از خادمان زوارالحسین(ع) به نام شیخ العبیدی و ۶ پسرش را به خاطر تداوم خدمت رسانی اعدام و منزلشان را تخریب کرده بود. امروز بقایای منزل تخریب شده وجود دارد و البته حسینیه‌ای که به نام همین بزرگوار برای خدمت رسانی در مسیر طریق العلما برپا شده است.

تاجیک یادآور شد: خاطرم هست در دهه هفتاد و بار اول که پس از جنگ تحمیلی، خانواده‌های شهدا را به کربلا اعزام می‌کردند، این توفیق نصیب پدر بنده هم شد. در بازگشت ایشان از این سفر معنوی، تقریبا تمام ساکنان محله‌های اطراف منزل ما برای استقبال و گفتن خیرمقدم آمده بودند؛ چون این سفر خیلی خاص بود. امروز باید خدا را شاکر باشیم که می‌توانیم راحت به کربلا رویم و از کراماتش بهره‌مند گردیم.

امام حسین(ع)؛ مفهومی گسترده و فوق‌تصور

تاجیک یادآور شد: مفهوم امام حسین(ع) برای مردم با عقاید مختلف، فراتر از آن چیزی است که در تصور ما می‌گنجد. ما حتی شاهد فعالیت مواکبی هستیم که توسط مسیحیان اداره می‌شود؛ اما چیزی که خیلی برایم جذاب بود، افرادی بودند که تعلقات دینی نداشتند و حتی به تعبیری لائیک بودند، اما سعی می‌کردند به زائران خدمت کنند. برای آنها جنبه ظلم‌ستیزی و آزادگی امام حسین (ع) قابل ستایش بود.

این مستندساز عنوان کرد: تفاوت نسلی در میان خادمان امام حسین (ع) سوژه جدیدی است که در نظر گرفتم؛ نوادگان نسل‌های خادمان که این فعالیت را ادامه می‌دهند به‌رغم اینکه در ظاهر و تفکر با پدران خود متفاوت هستند. وجه اشتراک این نسل جدید خادمان در عراق با نسل‌های قبلی، مفهومی به نام امام حسین (ع) و آزادگی و ایثار ایشان است. پنج شخصیت از پنج عشیره مختلف که در این سال‌ها خدمت‌رسانی می‌کنند را انتخاب کرده و این تداوم خدمت را به تصویر کشیده‌ام.

آیینی معنوی که مثل دانشگاه است

تاجیک تاکید کرد: انتقال پیام‌ آیین بزرگ اربعین برای مردم دنیا باید در اولویت کار افراد رسانه‌ای باشد. درس‌ها و پندهای راهپیمایی اربعین، زبانی نیست؛ شما با حضور در این آیین معنوی که واقعاً مثل یک دانشگاه است، واحدهایی از معرفت و ایثار و آزادگی را با نمره خوب پاس می‌کنید.

وی افزود: پیاده‌روی اربعین، یک مسیر صرفا مذهبی نیست؛ یک مسیر سیاسی‌مذهبی است. مأموریت اصلی رسانه‌ها این است که حقیقت راهپیمایی اربعین را به گوش جهانیان برسانند. امسال موج حمایت‌هایی که چند میلیون زائر از مردم مظلوم غزه داشتند برایم جذاب بود.

کارگردان مجموعه مستند «مسیر عاشقی» بیان کرد: متاسفانه در روزگاری زندگی می کنیم که یک نسل‌کشی سیستماتیک توسط رژیم کودک‌کش صهیونیست در غزه ادامه دارد و اقدام جدی برای توقف آن انجام نمی‌شود. حمایت میلیونی از فلسطینیان که در اربعین جریان داشت، اگر به طور شایسته از طریق رسانه‌ها به جهانیان منعکس می‌شد، حتما تاثیر خاص خود را داشت.

تهیه‌کننده پیشین برنامه «ساعت به وقت قدس» رسانه ملی همچنین عنوان کرد: امسال اغلب زائران پیاده‌روی اربعین پرچم فلسطین را در کنار پرچم حضرت اباعبدالله الحسین (ع) با خود حمل می‌کردند. امسال به صورت زمینی به این سفر رفتم. پرچم فلسطین در تمام طول مسیر به اهتزاز در آمده بود. موکب «نداء الاقصی» در اواسط مسیر پیاده‌روی نجف به کربلا برقرار بود و برنامه‌های متنوعی داشت. در شهر کربلا تجمع‌ها و نشست‌هایی با موضوع فلسطین برگزار شد و بیانیه‌هایی هم در حمایت از مردم فلسطین نوشته شد. برای دوستان رسانه‌ای انعکاس این فعالیت‌ها یک مأموریت مهم است.