به گزارش ایرنا، ماهی دارای ارزش غذایی بالایی است و اکثر مواد مغذی مفید و ضروری برای انسان را به تنهایی در خود دارد ولی ویژگی مخصوص ماهی که آن را بین سایر مواد غذایی حائز اهمیت خاص ساخته است، نوع چربی موجود در آن است.
نوع چربی موجود در ماهی مشابه مواد گیاهی است و از اسیدهای چرب اشباع نشده به نام امگا ۳ در آبزیان وجود دارد که اثرات بسیار مهمی در سلامت انسان به عهده دارد و در پیشگیری بسیاری از بیماریها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازنده ای به عهده دارد.
ماهی یکی از منابع خوب آهن است و در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروب ها نقش مهمی به عهده دارد. آهن موجود در ماهی به گونه ای است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبی در بدن به مصرف می رسد.
ماهی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین های گروه "B" است که در تنظیم فعالیت سلول های عصبی و در نتیجه در سلامت سیستم عصبی و پوست تاثیر دارد.
بنابراین با توجه به جایگاه ماهی در تامین پروتئین مصرفی انسان، ضرورت دارد استانهایی که به منابع دریایی دسترسی ندارند پرورش ماهی را بصورت مصنوعی ایجاد و توسعه دهند چرا که این اقدام راهکار مناسبی برای تأمین بخشی از نیازهای غذایی و پروتئینی جامعه بوده و می توان با این شیوه تولید و تکثیر ماهی را بسرعت افزایش داد.
از سوی دیگر یکی از راههای افزایش درآمد کشاورزان نیز بهره مندی آنها از سود پرورش ماهی است بطوریکه علاوه بر استفاده از فضولات ماهی برای غنی سازی خاک، می توان در کنار آن اقدام به تاسیس صنایع تبدیلی کرد.
برنامه افزایش سرانه مصرف ماهی در همدان به ۱۳ کیلوگرم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه یکی از برنامههای ویژه جهادکشاورزی در راستای افزایش مصرف آبزیان، فرهنگسازی است، گفت: متوسط کشوری سرانه مصرف ماهی ۱۲ کیلوگرم و متوسط جهانی ۲۳ کیلوگرم است.
وی با تاکید بر اینکه افزایش مصرف ماهی نقش بسزایی در سلامت خانواده و جامعه دارد، مطرح کرد: با فرهنگسازی از جمله ترویج فرهنگ مصرف ماهی با جشنوارههایی چون طبخ آبزیان و غذاهای دریایی، سرانه افزایش پیدا میکند.
بهراملو با اشاره به اینکه بر اساس برنامه ریزی های انجام شده افزایش تولید محصولات آبزیان در دست اقدام است، یادآور شد: در تلاش هستیم با افزایش تولید، افزایش سرانه نیز میسر شود بطوریکه سرانه مصرف ماهی که در استان کم و به میزان ۸.۹ کیلوگرم است، در نظر است که در سال ۱۴۲۰ به ۱۳ کیلوگرم برسد.
وی یکی از دلایل پایین سرانه مصرف ماهی در استان را عدم آشنایی خانواده ها به روش های طبخ ماهی و داشتن بو و تیغ ماهی و عدم تنوع در عرضه ماهی عنوان کرد که با برگزاری دوره ها و جشنواره های رایگان طبخ و عرضه بسته بندی ماهی تا حدوی می توان این موانع را برطرف کرد.
تولید ۶ هزار و ۹۰۰ تن ماهی در استان
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز گفت: براساس پیشبینیها میزان ماهیان سردابی تا پایان امسال در استان از مرز هفت هزار و ۵۰۰ تن عبور میکند که در مقایسه با تولید ۶ هزار و ۹۰۰ تنی در سال گذشته حدود ۱۰ درصد رشد خواهد داشت.
احمد بختیاری اظهار کرد: استان همدان با داشتن ۱۴ هزار منابع آبی خرد و کلان و بیش از ۲ هزار استخر موجود همچنین وجود مراکز تولید بچه ماهی، کارخانجات بسته بندی و فرآوری از شرایط ویژهای برای توسعه آبزی پروری و شیلات برخوردار است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کمتر از پنج درصد این منابع به آبزی پروری اختصاص داده شده است،افزود: حدود ۵۲۰ واحد پرورش ماهی گرم آبی و سردآبی در قالب مزارع منابع آبی طبیعی، نیمه طبیعی و استخرهای دو منظوره در استان فعال است.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تاکید بر اینکه طبق نقشه راه شیلات و برنامه ریزی صورت گرفته رشد تولید آبزیان از اهم اقدامات سازمان جهاد است یادآور شد: به طوری که میزان تولیدات ماهی استان در سال ۱۴۱۰ در استان به مرز ۱۳ هزار تن افزایش مییابد.
رهاسازی ۹ میلیون قطعه ماهی در مزارع کشاورزی
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خاطرنشان کرد: در سال جاری حدود ۱۰۰ هزار قطعه انواع ماهیان گرم آبی با استفاده از اعتبارات تملک داراییها و مشارکت مردم در استخرهای ذخیره آب و منابع آبی مانند سدهای خاکی رهاسازی شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون بیش از پنج میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه بچه ماهی سردآبی در استخرهای دومنظوره و مزارع سردآبی رهاسازی شده است، گفت: تا پایان فصل رهاسازی این میزان به بیش از ۹ میلیون قطعه خواهد رسید.
بختیاری گفت: در سال گذشته حدود ۲۲ میلیون بچه ماهی قزل آلا در مراکز حد واسط استان تولید شده که امسال با رشد حدود ۱۰ درصدی به بیش از ۲۵ میلیون خواهد رسید.
وی تصریح کرد: بر اساس نقشه راه شیلات با فعالیت مجدد مرکز قزل دانش نهاوند تا پایان سال ۱۴۱۰، تولید بچه ماهی قزل آلا به بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه و تولید تخم چشم زده به مرز ۲۰۰ میلیون قطعه خواهد رسید.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی همدان اضافه کرد: در صورت رفع موانع و مشکلات پیش روی شیلات استان از جمله قطع برق چندین ساعته چاهها، کمبود تسهیلات بانکی، گرانی نهادهها و موانع جذب تسهیلات مکانیزاسیون امکان افزایش تولید فراتر از پیشبینی برنامه هفتم و نقشه راه را خواهیم داشت.
رهاورد
از آنجائیکه استفاده از گوشت ماهی به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین کننده پروتئین سفید نقش مهمی در سلامتی انسانها ایفا می کند، پایین بودن سرانه مصرف آن می تواند زنگ خطری برای مسوولان درباره ضرورت تامین سلامت غذایی شهروندان باشد.
رفع این خلاء جز با اجرای برنامه های عملیاتی، مانند گسترش فرهنگ مصرف ماهی در بین شهروندان بخصوص در مدارس، استفاده از ظرفیت رسانه های گروهی برای افزایش اطلاعات مصرف ماهی در افکار عمومی، پایین آوردن هزینه تولید ماهی، تحویل نهاده با قیمت مناسب، رفع موانع تولید و اعطای وام با سود کم برای پرورش دهندگان ماهی امکان پذیر نیست.