به گزارش ایرنا ، مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران روز پنجشنبه در خصوص مبارزه با آفت شپشک سپردار توت در باغات کیوی استان از باغداران خواست تا به شیوههای علمی در اطلاعیه توجه و آن را بکار گیرند.
با عنایت به بررسیهای به عمل آمده از بیولوژی آفت شپشک سپردار توت در باغات کیوی استان، مرحله پورهزایی نسل سوم این آفت در برخی مناطق آغاز شده است، با توجه به عدم امکان صادرات میوههای آلوده به این آفت و یا دارای باقیمانده سموم آفتکشهای شیمیایی، بنابرین انجام اقدامات ذیل، توصیه میشود.
زمان مناسب برای مبارزه با بررسی و انجام نمونه گیری از وضعیت بیولوژی آفت در هر باغ (خروج بیش از ۶۰ الی ۷۰ درصد پوره ها) تعیین میگردد؛ بنابرین با توجه به در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی، میکرو کلیما وتوپوگرافی منطقه، از نیمه شهریورماه به بعد با نظر و مشاوره ازکارشناسان حفظ نباتات هر شهرستان و کلینیکهای گیاه پزشکی پیشنهاد میشود. با توجه به خروج تدریجی پورهها، تکرار محلول پاشی هفت الی ده روز بعد از مرحله اول بهمنظور کنترل مناسب آفت، توصیه میشود.
در باغات کیوی جهت جلوگیری از انتقال پورههای آفت از شاخههای آلوده به میوهها، ضروری است تنه و شاخههای آلوده علامت گذاری شده و مبارزه از قسمت زیرین درختان و به صورت کامل در اول صبح یا در هنگام عصر با ترکیبات زیستی مجاز نظیر (پالیزین و تنداکسیر) به صورت مه پاشی انجام شود. ضمناً در صورت وجود آلودگی بالا، برس زنی و یا گونیکشی قبل از محلولپاشی توصیه میشود.
* آگاهی از اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی حداقل بمدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عملیات سمپاشی بسیار مهم میباشد. در صورت انجام مبارزه و بارش باران در کمتر از زمان قید شده، تکرار محلولپاشی توصیه میشود.
* استفاده از پهپاد برای عملیات محلولپاشی بعلت عدم کارایی لازم و موثرآن توصیه نمیشود.
*رعایت نکات ایمنی از قبیل استفاده از ماسک، لباس مناسب، استفاده ازدستکش، عدم خوردن و آشامیدن واستعمال دخانیات در هنگام محلول پاشی و شستشوی دست و صورت پس از سمپاشی با آب و صابون الزامی است.
*برای کسب اطلاعات بیشتر از وضعیت بیولوژی آفت در باغات و روش کنترل مناسب آن، به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها، مراکز جهاد کشاورزی و کلینیکهای گیاه پزشکی مراجعه کنند.
باغ های کیوی مازندران که بالغ بر هفت هزار هکتار می شود در غرب این استان متمرکز است. برداشت محصول این باغ ها هم در شرایط طبیعی به حدود ۱۵۰ هزار تن تا ۱۸۰ هزار تن می رسد و برداشت این محصول هم از نیمه دوم آبان ماه شروع می شود و طی یک ماه ادامه دارد بیش از ۷۰ درصد این محصول هم صادراتی است.
غرب مازندران خاستگاه کیوی در ایران است و به همین دلیل وقتی نامی از کیوی برده می شود بلافاصله ذهن ها به سمت این استان جهت می یابد. سابقه کشت کیوی در مازندران به سال ۱۳۴۷ بر می گردد.
در آن سال یک مهندس تحصیلکرده فرانسه یک نهال نر و ماده کیوی را سوغاتی به ایران آورد و در شهر رامسر غرس کرد. نتیجه تحقیقات ۲ ساله بر روی این ۲ نهال و ۲ سال بعد با عنوان «کیوی فروت در شمال ایران» به موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تقدم و اعلام شد که کیوی تنها در شمال ایران قابلیت کشت و بهرهبرداری دارد. از آن زمان به بعد که بیشتر از نیم قرن می گذرد این میوه نیمه گرمسیری حالا در ۶ هزاران هکتار از باغ های مازندران گسترش یافته و بیشتر از هشت هزار بهره بردار رزق و روزیشان را با پرورش این میوه و صادرات آن تامین می کنند.