به گزارش ایرنا، جریان همیشگی رودخانههایی مانند اترک، گرگانرود و قرهسو، تالابهای پرآبی مانند آلماگل، آجیگل و آلاگل و بیش از ۱۰۰ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر و خلیج گرگان، گلستان را آماده رونق هر چه بیشتر فعالیتهای شیلاتی کرده است.
با وجود اجرای چندین طرح مرتبط با اقتصاد دریامحور از جمله ساخت مجتمع پرورش میگو و بهرهبرداری از قفس و پنهای پرورش ماهی در دریا، از این گنجایش به درستی استفاده نشده که می توان با برنامههای ویژه زیرساختهای معطل مانده این بخش را پویا کرد و از برتری سواحل برای گسترش تجارت ارزانتر، رشد صنعتی، پیشرفت گردشگری و بهبود تولیدات آبی بهره برد.
اجرای طرحهای پرورش ماهی در قفس و پن، ایدهای است که از میانه دهه ۹۰ با هدف دستیابی به تولید هزار و ۷۵۰ تُن ماهی در سال به اجرا در آمده که سوق دادن سرمایهگذاری به این بخش برای رونق اقتصاد دریا محور پایداری تولید و اشتغال ساحلنشینان را پشتیبانی میکند.
کارشناسان شیلات گلستان معتقدند: حمایت از اجرای طرح پرورش ماهی در قفس علاوه بر کاهش فشار صید و برداشت از منابع آبزی دریای خزر، به حفظ و مدیریت ذخایر دریا و افزایش اشتغال و گسترش همگون و سازگار با محیط زیست این استان کمک خواهد کرد.
به گفته این عده، زمینه پشتیبانی از سرمایهگذاران بخش خصوصی برای گسترش طرح در تولید گونههای آبزیان از جمله ماهیان قزلآلا، سفید، آزاد، فیل ماهی، کفال و خاویار فراهم شده است.
کاهش فشار صید و برداشت از منابع آبزی دریا، کمک به حفظ و مدیریت ذخایر دریای خزر و افزایش اشتغال و کمک به توسعه همگون و سازگار با محیط زیست از جمله دستاوردهای اجرای طرح پرورش ماهی در قفس و پن (محوطهای محصور شده با تور و متصل به کف دریا) در آبهای خزر است.
طبق دادههای آماری مسوولان شیلات گلستان، هزار و ۲۰۰ صیاد در قالب ۱۸ شرکت تعاونی و به روش صید پره و با بهرهگیری از قایق بیشتر در ۲ منطقه میانکاله، ترکمن و گمیشان استان گلستان مشغول شکار ماهیان استخوانی هستند که بیشترینگونههای هدف صید، ماهیان «سفید، کفال، کپور و کلمه» است که اجرای طرح پرورش ماهی در سواحل خزر میتواند، اقتصاد آنها را با اشتغال در این مراکز پرورش طی سال تضمین کند.
مدیرکل شیلات گلستان گفت: این استان در راستای سیاست کلان کشور مبنی بر توسعه پرورش ماهی در دریا، طی سالهای گذشته پیشرفت چشمگیری داشته و با توجه به کاهش منابع آبهای داخلی، توسعه پرورش ماهی در دریا به عنوان یک پروژه مهم اقتصاد دریا محور در دستور کار قرار دارد.
اسماعیل جباری افزود: برای تولید بیش از هزار تن مجوز پرورش ماهی در دریا قفس صادر شده که استقبال خوبی از بومیان منطقه برای سرمایهگذاری صورت گرفته است.
وی یادآور شد: سود مناسب، دسترسی به آب پایدار و تولید ماهی با کیفیت، انگیزه سرمایهگذاران را برای ورود به پرورش ماهی در قفس در این استان شمالی افزایش داده است.
جباری ادامه داد: اکنون سه قفس جدید پرورش ماهی هر کدام با قطر ۳۰ متر و ظرفیت تولید ۶۰ تن در اسکله بندرترکمن در حال آمادهسازی است.
وی گفت: این سرمایهگذاری نشانه پشتکار جدی بهرهبرداران برای افزایش تولید ماهی در قفس است و با بهرهبرداری از این قفسها، ۷۵ قفس در آبهای سواحل استان مستقر و آماده تولید ماهی خواهد شد.
مدیرکل شیلات گلستان با اشاره به استقبال سرمایهگذاران برای پرورش ماهی در قفس و پن در سواحل استان افزود: برای پایان امسال، راهاندازی قفس و پِن پرورش ماهی در سواحل استان به بیش از ۱۰۰ مورد خواهد رسید.
جباری گفت: ۷۰ قفس و پِن برای پرورش ماهی در سواحل کمعمق گلستان به ویژه در منطقه «خواجه نفس» گمیشان فعال است.
به گفته وی طی ۲ سال گذشته هر سال بیش از ۴۰۰ تن ماهی در قفس در گلستان تولید شد.
علاوه بر جدی شدن جذب سرمایهگذاران طی سالهای گذشته برای پشتیبانی از پایداری تولید ماهی از سواحل، احیای زیستگاهها و باز تولید ذخایر آبزیان دریایی، استفاده از این امتیاز برای رونق گردشگری آبی نیز بسیار ثمربخش است که فراهم کردن زیر ساختهای لازم برای بودن گردشگران در جایگاههای برپایی قفس و پن در دریا، علاوه بر خرید مستقیم انواع ماهی تولیدی، موجب پیشرفت مشاغلی مانند مسافربری و گردشگری دریایی با جذب گردشگران خواهد شد.
سواحل خزر گلستان ظرفیتی برای رونق پرورش ماهی در قفس
مدیرکل دامپزشکی گلستان هم به ایرنا گفت: سواحل خزر در بندرترکمن، گمیشان و بندرگز از گنجایش خوبی برخوردار بوده و میتوانند به عنوان قطب پرورش ماهی قزل آلا و سایر گونههای دریایی در قفس پیشکشیده شود.
علی کاووسی افزود: طرح پرورش ماهی در قفس از پروژههای مصوب اقتصاد مقاومتی استان به شمار میرود که این اداره کل همراه با شیلات استان از فعالیت پرورش دهندگان و سرمایه گذاران در این زمینه پشتیبانی میکند.
وی ادامه داد: کانون اصلی اجرای طرح پرورش ماهی در قفس گلستان، شهرهای گمیشان و ترکمن است و استقبال سرمایهگذران از طرح گسترش آبزیپروری، نویدبخش آینده خوبی برای رونق این بخش تولیدی خواهد بود.
به گفته وی، نخستین قفس پروش ماهی به قطر ۳۰ متر و با ظرفیت ۵۰ تن سال ۱۳۹۴ در استان گلستان به آب انداخته شد.
پیشتر عبدالجلال ایری نماینده حوزه انتخابیه غرب استان گلستان به خبرنگار ایرنا گفته بود که با استفاده از ظرفیت سواحل خزر و خلیج گرگان میتوان بخشی از محرومیت این منطقه را کاهش داد که گسترش طرح پرورش ماهی در قفس سواحل خزر یکی از راهکارها است.
حمایت از سرمایهگذاری بخش خصوصی به ویژه بومیان منطقه در گسترش طرح پرورش ماهی در قفس و پِن در سواحل استان گلستان میتواند پیش زمینه فراهم کردن زیر ساختهای لازم برای حضور گردشگران آبی و بهرهگیری از این ظرفیت در رونق اقتصادی استان باشد.
گلستان به سبب برخورداری از شرایط منحصر بهفرد جغرافیایی دارای گنجایش در بخشهای گوناگون طبیعی است که بخشی از این پتانسیل در بخش گردشگری کم و بیش مورد استفاده قرار گرفته و بخشی دیگر مانند حوزه دریایی سالهاست که در انتظار توجه بیشتر است.