سمنان - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان گفت: تعاونگری از مصداق‌های «جهش تولید با مشارکت مردم» هستند و نقش بخش تعاون در استان باید پررنگ‌تر شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی روز یکشنبه در دیدار با تعاونگران استان به مناسبت هفته تعاون در دفتر امام جمعه سمنان گفت: آسیب‌ها و چالش‌های پیش روی تعاونی‌ها در سمنان شناسایی و رفع آنها در راستای تحقق شعار امسال و منویات رهبر معظم انقلاب مورد توجه باشد.

وی بیان کرد: بین ۲ تا سه درصد تعاونی‌ها در کشور فعالیت ناموفق دارند و این آمار در سمنان بالاست.

نماینده ولی فقیه در استان سمنان گفت: طبق گزارش‌ها پنج درصد تعاونی‌ها در این استان فعالیت ناموفق داشتند که این آمار در سمنان بالاتر از میانگین کشور است و زیبنده استان موفق سمنان نیست.

وی ادامه داد: تجمیع سرمایه‌های خرد برای نقش‌آفرینی در تولید از مزایای فعالیت در قالب تعاون است و انتظار می‌رود دولت در زمینه تسهیلگری و پرداخت تسهیلات به منظور تامین نقدینگی برای فعالیت تعاونی ها بیش از پیش همراهی کند.

امام جمعه سمنان تاکید کرد: ظرفیت‌های مناسب استان سمنان برای فعالیت در قالب تعاونی به مشتاقان معرفی شود تا ضریب موفقیت در فعالیت‌ها در قالب تعاونی تقویت شود.

صادرات ۲۵ میلیون دلاری تعاونی‌های سمنان

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان با گرامیداشت شانزدهم تا بیست و دوم شهریور هفته تعاون، گفت: ۷۰ عنوان برنامه برای گرامیداشت هفته تعاون در این استان برنامه‌ریزی شد.

علی نورانی در این نشست افزود: تجلیل از ۱۶ تعاونی برتر، افتتاح هفت تعاونی با سرمایه‌گذاری یکهزار و ۸۰۰ میلیارد ریال و ۱۵۲ اشتغالزایی از جمله برنامه‌های گرامیداشت هفته تعاون است.

وی ادامه داد: یکهزار و ۲۲۷ تعاونی فعال با ۴۲۰ عضو در سمنان فعال است که ۱۶ هزار و ۴۰۰ فرصت شغلی را در این استان فراهم کرده اند.

وی اضافه کرد: ۶۹ تعاونی مسکن، ۲۱۷ تعاونی صنعتی و ۴۳۴ تعاونی کشاورزی، ۵۰ تعاونی مصرف، ۴۶ تعاونی معدنی و ۲۴ تعاونی حمل و نقل کالا و مسافر در استان سمنان فعالیت دارد.

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان گفت: بزرگترین واحد گچ در این استان در قالب تعاونی فعال است و تعاونی‌های این استان سال گذشته موفق به صادرات ۲۵ میلیون دلاری کالا شدند.

وی اظهار کرد: هشت هزار و ۳۹۵ فرصت شغلی در استان سمنان ایجاد شد که از مجموع اشتغال ایجاد شده در این استان در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۲۰ فرصت شغلی در بخش تعاونی‌هاست.

نورانی ابراز کرد: ۲ تا سه درصد تعاونی‌ها در کشور و حدود پنج درصد در استان سمنان ناموفق بودند که تعاونی مسکن از جمله تعاونی‌های ناموفق در این استان است.

استان سمنان زادگاه تعاون روستایی ایران

تعاون در ایران از سابقه‌ای بسیار طولانی برخوردار است. بسیاری از محققان عقیده دارند که اوضاع خاص جغرافیایی و شرایط کلی حاکم بر مشرق زمین، از جمله ایران، موجب شده است که مردم برای مقابله با مشکلات و غلبه بر طبیعت با یکدیگر متحد شوند و تعاونی‌های سنتی را پایه‌گذاری کنند.

هر چند تعاون با سنت‌های مردم این سرزمین آمیخته شده و همواره با زندگی مردم عجین بوده است، ولی آغاز رسمی تعاون در ایران را می‌توان تاریخ تصویب قانون تجارت در سال ۱۳۰۳ شمسی دانست که موادی از آن به بحث در مورد تعاونی‌های تولید و مصرف اختصاص یافته بود.

از لحاظ تشکیل و ثبت رسمی تعاونی‌ها، می‌توان سال ۱۳۱۴ را آغاز فعالیت تعاونی های روستایی در ایران دانست. نخستین شرکت تعاونی روستایی در منطقه داورآباد در غرب استان سمنان تاسیس شد. مبنای تشکیل شرکت تعاونی یادشده قانون تجارت بود. بر این پایه، داورآباد از توابع شهرستان آرادان استان سمنان را می‌توان زادگاه تعاونی‌های روستایی ایران دانست.

روستای داورآباد در ۱۵ کیلومتری شرق شهرستان گرمسار و چهار کیلومتری جنوب مرکزی شهرستان آرادان از توابع استان سمنان است که در سال ۱۳۱۴ نخستین شرکت تعاونی روستایی ایران در آنجا تاسیس شد. در آن زمان هر کشاورز در این تعاونی مالک ۲۰ سهم ۵۰ ریالی، در مجموع یک ریال بود و از اقدام‌های این شرکت ایجاد فروشگاه تعاونی و اعطای تسهیلات به سهامداران بود.