به گزارش ایرنا، بالابودن هزینه های تولید از موانع مهم پیش روی توسعه است و به هر میزان که این هزینهها با بهرهگیری از توان داخلی کاهش یابد، گامهای بلندتری در راستای رونق و توسعه برداشته میشود و با توجه به اینکه بخش اعظم صنایع معدنی ارزبر و وابسته به تجهیزات خارجی است، بومیسازی در تولید تجهیزات علاوه بر کاستن از هزینه ها، به توسعه اشتغال و تقویت توان داخلی میانجامد.
فولاد از جمله صنایع گسترده ای است که ۶۰۰ صنعت پاییندستی وابسته دارد و بهطور قطع تمرکز و برنامهریزی بر روی این صنعت، میتواند به رونق و پیشرفت بیشتر صنایع کشور منجر شود.
بخش سنگان شهرستان خواف با داشتن افزون بر یک میلیارد تن ذخیره، یکی از ۱۰ معدن بزرگ سنگ آهن جهان و تامینکننده خوراک اولیه برای تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و پنج میلیون تن سنگ آهن ایران است و فعالیت تعداد زیادی از شرکتها در بخشهای استخراج، فرآوری و تولید صنایع معدنی، این منطقه را به قطب مهم تولیدی تبدیل کرده است.
مجموعه کانسارهای سنگان با ۳۰ درصد ذخایر سنگ آهن کشور در گسترهای به طول ۲۲ کیلومتر و عرض ۱۰ کیلومتر در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد، ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر خواف و ۱۸ کیلومتری شمال شرقی سنگان در جنوب شرقی خراسان رضوی و نزدیک مرز افغانستان قرار دارد.
بارزترین ویژگیهای این معادن سنگآهن امکان فعالیتهای معدنکاری در طول ۱۲ ماه سال، وجود ماده معدنی در سطح زمین و پایین بودن هزینههای استخراج و معدنکاری و وجود عناصر نادر خاکی است که با مشارکت بخش دولتی و سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران (ایمیدرو)، فولاد سنگان، مجموعه اپال پارسیان، شرکت فراگیر توسعه سناباد و تعدادی دیگر از شرکتهای بزرگ معدنی ایران، الگویی موفق از سرمایهگذاری در کشور است.
بیشتر بخوانیم:
صرفه جویی یک میلیون یورویی با بومی سازی سنگ شکن در خواف
صرفهجویی ۸۳۸ میلیون دلاری در بخش صنایع معدنی با بومی سازی
صرفهجویی ارزی، دستاورد مهم بومیسازی صنایع معدنی خواف
با توجه به ارزبری بخش زیادی از صنایع معدنی، بومیسازی تجهیزات تولید با توان متخصصان داخلی در کاهش وابستگی این صنعت به کشورهای خارجی و توسعه و رونق اقتصادی منطقه نقش زیادی دارد.
شرکتهای معدنی منطقه سنگان خواف در سالهای گذشته گامهای مهمی برای بومی سازی برداشتهاند که مهمترین نتیجه آن صرفهجویی ارزی در صنایع معدنی برای کشور است.
یکی از مهم ترین چالش های تولید کنندگان فولاد در سال های اخیر، تحریم ها و تبعات ناشی از آن بر صنعت، معدن و زنجیره فولاد کشور بوده که باعث محدودیت در واردات قطعات مورد نیاز خطوط تولید شده است، بر این اساس بومیسازی و افزایش اتکا به توانمندی های داخلی در صنایع معدنی نقش مهمی در توسعه و رونق منطقه و کشور دارد.
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد (سیمیدکو)، از شرکتهای معدنی فعال در منطقه سنگان خواف نیز گفت: بومی سازی تجهیزات و صنایع معدنی و بهره گیری از توان متخصصان داخلی و فناوری های روز دنیا در تولید قطعات و تجهیزات، علاوه بر کاهش هزینه ها گام مهمی در تولید مواد اولیه پایدار زنجیره فولاد کشور است.
محمود لندی اضافه کرد: این شرکت با تولید قطعات بومی در صنایع معدنی در یکسال گذشته، چهار میلیون یورو صرفه جویی ارزی برای کشور به ارمغان آورده که این میزان نسبت به سال قبل از آن ۱۰۰ درصد افزایش نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت فولاد سنگان خراسان هم گفت: بومیسازی قطعات و تجهیزات تولیدی در این شرکت، تنها در سه سال گذشته ۱۲/۵ میلیون یورو صرفهجویی ارزی دربر داشته است.
علی امرایی افزود: صرفه جویی ارزی ناشی از بومی سازی قطعات و تجهیزات تولیدی این شرکت در همین مدت ۲۰۰ درصد رشد داشته و از ۴۲ قطعه در سال ۱۳۹۹ به ۱۳۱ قطعه در سال گذشته رسیده است.
وی میزان صرفه جویی ارزی ناشی از این نگاه در سال گذشته را ۱.۹ میلیون دلار ذکر و بیان کرد: این میزان برای سال جاری ۲.۲ میلیون دلار برآورد می شود.
مدیرعامل شرکت فولاد سنگان خراسان گفت: تاکنون نزدیک به ۴۰۰ قطعه و تجهیزات تولیدی فولاد سنگان با توان متخصصان داخلی شرکت بومیسازی شده است که دستاورد بزرگی برای کشور به شمار می رود.
امرایی، مهمترین قطعات و تجهیزات بومی سازی شده این شرکت را شامل «لاینرها و پمپ و نوار نقاله، ناحیه کراشر، فیلتر پرس،گیربکس و شافت و رول، همزمن و شاول، سیلندر و شوت، کوپلینگها، سرندهای ضایعات گیر و ارتعاشی و مگنت سپراتور» ذکر کرد.
وی رویکرد فولاد سنگان خراسان برای ارتقای توان عملکرد، حفظ و افزایش کیفیت تولید فعلی، رشد تولید در برنامههای راهبردی و طرح های توسعه و ارتقای زیرساختها برشمرد و تصریح کرد: مهمترین نتیجه این مساله رشد کمی و کیفی تولید و بلوغ خودباوری در این شرکت است.
بیشتر بخوانیم:
سندهای همکاری توسعه اقتصاد دانشبنیان در حوزه صنایع فلزی و معدنی امضا شد
نهضت توسعه صنایع با استفاده از ظرفیت دانشبنیانها
۳۰۰ ایده نوآورانه در بخش صنعت و معدن جذب شد/ فقط ۵ درصد شرکتهای دانش بنیان معدنی هستند
نگاه دانشبنیان، لازمه بومیسازی صنایع معدنی
استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان با توجه به ظرفیتهای خود و ارائه ایدههای فناورانه، نقشی مهم در حل چالشها بر عهده دارند و بستر توسعه و پیشرفت را در ابعاد مختلف، از جمله بخشهای اقتصادی، صنعتی و معدنی هموار میکنند و بهرهگیری از ظرفیت این شرکتها و ایدههای فناورانه آنها نویدبخش ساخت و یا تولید تجهیزات بومی است.
از مجموع ۶۰۰ شرکت دانشبنیان فعال در پارک علم و فناوری خراسان رضوی، ۱۰۰ شرکت در حوزه صنایع معدنی فعالیت دارند و خدمات زیادی به صنایع معدنی و فولادی ارایه میدهند که مهمترین آنها در بخش تولیدات انرژی است.
مدیرعامل شرکت فولاد سنگان خواف گفت: این شرکت با امضای توافقنامه جامع علمی و پژوهشی با دانشگاه فردوسی مشهد، از پایاننامههای دانشجویان مقطع ارشد و رسالههای دکتری این دانشگاه حمایت میکند.
امرایی افزود: معدن سنگ آهن در منطقه سنگان خواف، اکنون به عنوان نعمتی خدادادی در اختیار ما قرار دارد که با داشتن ۱.۲ میلیارد تن ذخیره کشورمان را در ردیف ۱۰ تولید کننده بزرگ فولاد دنیا قرار داده است.
وی ادامه داد: شرکت های معدنی و فولادی کوچک و بزرگی که در این منطقه مشغول به فعالیت هستند در تولید کنسانتره، گندله و سنگ آهن دانه بندی شده، توانستهاند ظرفیت بینظیری را ایجاد کنند و این موضوع در عرصه اشتغال مردم نیز تأثیر بسیاری گذاشته است.
مدیر مجتمع سنگ آهن سنگان خواف هم گفت: همکاری با دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و اجرای طرحهای دانشجویی و غیردانشجویی در حوزه صنایع معدنی، از رویکردهای مهم این مجتمع است.
علی رسولیان گفت: تاکنون ۳۹ طرح دانشجویی و غیردانشجویی در حوزه های مختلف صنایع معدنی اجرا شده و پنج قرارداد امسال بین مجتمع سنگان خواف با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور منعقد شده است.
وی توزیع و انتقال آب صنایع معدنی، تاثیر چسبنده ها و افزاینده های معدنی و آلی در فرآیند گندله سازی، بررسی کیفیت آب، هوا و صدا، بررسی فنی و اقتصادی معادن سنگان، تحلیل پایداری دیواره نهایی معدن سنگ آهن سنگان با استفاده از روش های تجربی و تحلیلی، بررسی وضعیت و بهینه سازی مدار آسیاکنی اولیه کارخانه کنسانتره مجتمع را از جمله موضوعات این طرحها برشمرد.
بیشتر بخوانیم:
پردیس فناوری صنایع معدنی، زمینهساز تحقق شعار سال در خراسان رضوی
راهاندازی پردیس علم و فناوری دانشگاه امیرکبیردر خواف با همکاری صنایع
صنایع معدنی خواف، ظرفیتی کمنظیر برای رشد اقتصادی منطقه
پردیس صنایع معدنی، بسترساز نقشآفرینی دانشبنیانها
تقویت حلقه ارتباطی بین دانشگاه و صنایع معدنی و افزایش اعتماد در تولید کنندگان برای فعالیت متخصصان در زمینه تولید تجهیزات از اهمیت بسیاری برخوردار است.
۲ سال پیش نخستین پردیس صنایع معدنی کشور توسط شرکت فولاد سنگان خراسان در منطقه خواف ایجاد شد که نقش مهمی در تقویت ارتباط بین دانشگاه و صنایع معدنی داشته است.
مدیر پردیس صنایع معدنی شرکت فولاد سنگان خراسان گفت: به دلیل استمرار تحریم های اقتصادی علیه کشورمان، واردات تجهیزات مورد نیاز و کالبدی در صنایع و به خصوص صنایع معدنی به یک دغدغه و مساله اساسی تبدیل شده است.
یوسف یوسفی تصریح کرد: ارتباط اندک بین دانشگاه و صنعت و معدن موجب شده تا فرآیند فعالیتهای تحقیقاتی و علمی دانشگاهی به نحو مطلوب در عرصه تولید به کار گرفته نشود و استمرار تحریم های دشمنان، روند ورود تجهیزات مورد نیاز صنایع از خارج کشور را سخت کرده است.
وی اظهار داشت: در این شرایط نخستین پردیس تخصصی صنایع معدنی کشور با مشارکت شرکت فولاد سنگان و پارک علم و فناوری خراسان، با هدف افزایش نقشآفرینی فناوریها و از جمله فناوریهای بومی در حوزه صنایع معدنی در منطقه سنگان خواف راه اندازی شد.
یوسفی خاطرنشان کرد: در سایه افزایش تعامل بین شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای صنایع معدنی در یک سال افزون بر هزار میلیارد ریال قرارداد دانشبنیانی ساخت تجهیزات فناورانه برای صنایع در منطقه سنگان خواف بین فعالان این بخشها منعقد شده است.
رییس دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: پردیس صنایع معدنی کشور در منطقه سنگان خواف در گفتمانسازی مناسب و تحول فناورانه در حوزه صنایع فولادی و معدنی کشور نقش مهمی داشته است.
مسعود میرزایی شهرابی افزود: تمام مجموعه این دانشگاه اکنون در کمال اتحاد، وفاق و ظرفیت ویژه آماده همکاری با شرکت بزرگ فولاد سنگان خواف است تا بتوان چالشهای صنایع کلان معدنی را برطرف کرد.
وی با اشاره به اینکه برای تحول در اقتصاد منطقه باید زیستبوم فناوری در شرق کشور ایجاد شود، ابراز امیدواری کرد که استمرار این اقدامات در دولت چهاردهم نویدبخش رونق و توسعه در منطقه شود.
مرکز شهرستان خواف با ۱۲۳ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان در ۲۶۷ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.