به گزارش ایرنا، کبدی، همان زو، یک بازی ایرانی و اصل و منشا این بازی بومی و محلی است؛ این ورزش، نیازمند قدرت و مهارت و کاملاً ساده و کم خرج است و نیازی به محوطه بزرگ و وسایل بازی ندارد.
ورزش کبدی، در تمام نقاط ایران معروف و مشهور است و مسابقات آن به طور عادی برگزار می شود، البته باید به این نکته هم اشاره کرد که قوانین این بازی با گذشت زمان تغییر و اصلاح شده است. کبدی از مسابقات آسیایی سال ۱۹۸۲ به صورت نمایشی و پس از آن در رده مسابقات رسمی بازیهای آسیایی قرار گرفت.
در این ورزش، هر تیم شامل ۱۲ بازیکن (هفت بازیکن اصلی و پنج بازیکن ذخیره) است و تعویض در بازی در مواقع تایم اوت پزشکی و تایم مربی مجاز بوده و محدودیت تعویض وجود ندارد.
زمان بازی، ۲ وقت ۲۰ دقیقه ای است و در صورت تساوی ۲ تیم در پایان وقت قانونی، پنج حمله از سوی ۲ تیم و اگر باز هم مساوی شدند حمله یک به یک پیگیری می شود تا تیم برنده مشخص شود، ضمن اینکه وقت استراحت بین ۲ نیمه، پنج دقیقه است.
اما برای آشنایی با وضعیت ورزش کبدی در کردستان و جزئیات بیشتر، با "سیامک رضاقلی" رئیس این هیات گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن در ادامه میآید.
ایرنا: از وضعیت کبدی استان و مقام هایی که امسال یا سال گذشته بدست آمده بگویید.
رضاقلی: حدود هشت ماه پیش که ریاست هیات را برعهده گرفتم، اوضاع چندان قابل تعریف نبود، ولی طی این مدت، ۲ میزبانی منطقهای بانوان و مردان را گرفتیم و خوشبختانه در هر ۲ بخش، در رده سنی نوجوانان، به مرحله نهایی مسابقات قهرمانی کشور و انتخابی تیم ملی صعود کردیم و در جمع ۱۶ تیم برتر قرار گرفتیم.
یک ماه و نیم قبل که مسابقات نهایی برگزار شد، نتایج خوبی گرفتیم و بخش مردان رده پنجم کشور را بدست آورد و بانوان هم برای اولین بار شرکت کرد و جزو ۱۰ تیم برتر کشور شدند. در بین این ۲ تیم آقایان و بانوان هم بازیکنان شایسته شناسایی و به تیم های ملی معرفی شدند که اردوها به زودی شروع می شود. در حال حاضر درگیر اعزام تیم جوانان به مسابقات قهرمانی کشور هستیم که ۲۲ شهریور در آذربایجان غربی شروع می شود.
تیم جوانان بانوان هم یک هفته قبل در مسابقات قهرمانی کشور در البرز، خوب ظاهر شدند و رقابتشان رضایت بخش بود.
در هر حال در این هشت ماه پرفعالیت بوده ایم و هر ماه یک اعزام داشته ایم، به ویژه بانوان که دورههای قبل اصلا در مسابقات کشوری حضور نداشتند، در مجموع هر ۲ بخش مردان و بانوان، در همه رده ها فعال هستند.
ایرنا: از لحاظ سالن و زیرساخت وضعیت هیات و کبدی چطور است؟ چه مشکلاتی دارید و چه مشکلاتی قبلا داشتید که برطرف شده است؟
رضاقلی: در بحث زیرساخت تنها سالن اختصاصی در استان، خانه کبدی سنندج است و در بقیه شهرستانها سالن اختصاصی نداریم و از سالن دیگر هیات های ورزش های رزمی که دارای تاتامی هستند، استفاده میکنیم.
پایگاه اصلی ما خانه کبدی شهرک بعثت سنندج است که امسال به خوبی از لحاظ امکانات و زیرساخت تجهیز کردیم و حامی مالی از این رشته و هیات حمایت می کند. وسایل بدنسازی وارد خانه شده و ورزشکاران از لحاظ آمادگی بدنی فوق العاده هستند.
در ضمن این سالن اختصاصی، با اجاره سانسهایی به وررشکاران دیگر رشتهها، به نوعی برای هیات درآمدزاست.
نقطه عطف و دلگرمی کبدی کاران، این خانه کبدی است و تمام قهرمانان از این خانه به شکوفایی رسیده اند، با وجود اینکه امکانات ما نسبت به برخی استانها ناچیز است اما با آنان رقابت می کنیم و حرف برای گفتن داریم.
ایرنا: حمایت اداره کل ورزش و جوانان و دیگر دستگاه ها چطور بوده است؟
رضاقلی: اداره کل ورزش و جوانان همیشه حامی هیات کبدی بوده و در طول هشت ماه با تمام وجود کمک کرده اند و این مهم باعث شده کبدی روند رو به رشدی داشته باشد و امیدواریم این حمایتها ادامه داشته باشد.
ایرنا: در زمینه جذب حمایت مالی بخش خصوصی چه اقدامی انجام داده اید؟
رضاقلی: واقعیت این است که حامی مالی دائم نداریم ولی یک باشگاه، برای تمرین، سانسهایی را در خانه کبدی اجاره و برخی کمکها هم به هیات می کند و تمرینات و آمادهسازی و بدنسازی ورزشکاران ما را پوشش می دهد ولی در کل حامی مالی ویژه برای شرکت و اعزام به مسابقات نداریم، چراکه در شرایط اقتصادی کنونی، جذب حمایت مالی سخت است.
برای جذب حمایت بخش خصوصی باید نگرشی ایجاد کرد که شرکت های خصوصی و واحدهای تولیدی بزرگ نسبت به ورزش احساس مسئولیت کنند و این مهم، نیازمند مشوق های خوب است که میطلبد استانداری و باقی دستگاهها در این زمینه ورود کنند.
ایرنا: برای کشف استعدادها چه اقداماتی انجام شده و یا در دست اجراست؟
رضاقلی: در شهرستانهایی که هیات فعال است، در بحث استعدادیابی کار می کنیم، همچنانکه این هفته در قروه در چند بخش و روستا در بخش بانوان و مردان، شروع به استعدادیابی کردیم و در سنندج، سقز و دیواندره هم به همین صورت مشغول هستیم.
استعدادیابی در رده پایه شروع می شود و اگر از پایه این کار انجام نشود، نمی توان حرفی برای گفتن در زمینه فعالیت قهرمانی داشت.
از رده نوجوانان بازیکن جذب حفظ و وارد رده جوانان و بزرگسالان و در نهایت به تیمهای ملی معرفی می کنیم.
بهرحال فضاسازی و امکانات که در خانه کبدی فراهم و تبدیل به باشگاه حرفهای شده، شرایطی را فراهم کرده است تا کسانی که در رشتههای دیگر در خانه کبدی تمرین دارند و تمرینهای کبدی کاران را می بینند، جذب رشته کبدی میشوند.
با توجه به اینکه باشگاهی در شهرک بعثت و محلات اطراف، برای تمرین و ورزش قشر جوان و نوجوان وجود ندارد، این باشگاه کبدی، محلی برای فعالیت علاقمندان به ورزش و همچنین جذب استعدادهای کبدی شده است.
ایرنا: چند کبدی کار سازمان یافته و بیمه شده در کردستان فعالیت دارند؟
رضاقلی: زمانی که هیات را تحویل گرفتم تعداد ورزشکاران سازمان یافته و بیمه شده بسیار کم و حدود ۲۰ نفر بود ولی با توجه به اینکه زیرساختها فراهم و هیات فعال شده، تعداد ورزشکاران سازمان یافته افزیش یافته است ولی آخرین آمار را ندارم.
رده نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در هر ۲ بخش مردان و بانوان، در شهرستان سنندج فعال و ورزشکاران در این ردهها، مشغول تمرین هستند و بدون بیمه ورزشی هم اجازه نمیدهیم فعالیت کنند.