به گزارش ایرنا، کاهش ناترازی گاز،بروز نبودن برخی تجهیزات پتروشیمی ها، قدیمی بودن بعضی از قوانین و شیوه های تامین اعتبار از چالش های پیش روی صنعت پتروشیمی ایران است که صاحب نظران راهکارهای اصولی زیادی برای کاهش این مشکلات مطرح می کنند.
از آنجا که صنعت پتروشیمی یکی از ارکان اصلی زنجیره تولید در صنعت نفت و موتور محرک توسعه اقتصادی و اجتماعی هر منطقه ای به شمار میآید توجه به این صنعت نقش بسیار ارزنده ای در توسعه اقتصادی کشور و پیشگیری از خام فروشی مهمترین گنجینه خدادادی اقتصادی کشور دارد.
پتروشیمی در واقع فرآوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند و این صنعت تأمین کننده اصلی مواد مصرفی مورد نیاز در بیشتر صنایع شیمیایی، برق و الکترونیک، نساجی، پزشکی، خودروسازی، لوازم خانگی، غذایی و غیره محسوب می شود.
خاموش شدن فلرهای نفتی به عنوان بخشی از مواد اولیه کارخانه پتروشیمی یکی از مزایای مهم این صنعت است که نقش مهمی در کاهش آلودگی های زیست محیطی دارد،فلر برای توصیف یک شعله بی حفاظ (باز) که گازهای مازاد را می سوزاند بکار برده می شود این پدیده معمولاً در تاسیسات نفتی نظیر پالایشگاه ها و همچنین در واحدهای شیمیایی به منظور حفظ ایمنی کارکنان و تجهیزات موجود در محل اتفاق می افتد.
ناترازی گاز و ضرورت سرمایه گذاری در این حوزه
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به نیاز کشور به ویژه در صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری در ذخایر گازی کشور ضرورت دارد.
محمد بهرامی با اشاره به اینکه زمستان هر سال بخش قابل توجهی از صنعت کشور تعطیل می شودافزود: برای رفع ناترازی های موجود گاز باید سرمایه گذاری های لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه مصرف گاز در صنعت پتروشیمی بالاست تاکید کرد: هم اکنون ۷۰ کارخانه پتروشیمی در کشور فعالیت داردو با وارد مدار شدن طرح های در حال احداث این ناترازی گاز افزایش خواهد یافت.
بهرامی خاطرنشان کرد: در صورتی که برای رفع ناترازی گاز در کشور چاره اندیشی نشود چهار سال آینده با بحران کمبود این حامل انرژِی مهم در کشور به ویژه در صنعت پتروشیمی مواجه می شویم.
بهره وری بهتر از صنعت پتروشیمی نیازمند بازنگری در قوانین
وی با اشاره به اینکه قوانین بهترین پشتوانه صنعت پتروشیمی است تاکید کرد: رعایت قوانین موجود و بازنگری در قوانین معیوب ضرورت دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
بهرامی با بیان اینکه قوانین موجود مربوط به سال های قبل است تصریح کرد: برای بازنگری در قوانین موجود شرکت های و پتروشیمی و نخبگان که درگیر فعالیت هستند می توانند درخواست های خود را برای بررسی به مجلس ارائه کنند.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: این درخواست ها به کمیسیون تخصصی با مرکز پژوهشهای مجلس که به نوعی یک بازوی توانمند تخصصی در کنار کمیسیونهای مختلف هستند قرار می گیرد و برای اصلاح بکار گرفته می شود.
وی خاطرنشان کرد:البته در بازدید از کارخانه های پتروشیمی و بررسی های کارشناسی بسیاری از مشکلات مطرح شده اما دیدگاه های کارشناسان و صاحب نطران به موشکافی بهتر مشکلات کمک می کند.
دیگر چالش ها و راهکارهای صنعت پتروشیمی
وی بیان کرد:درحوزه پتروشیمی استفاده بهتر از دانش فنی و تکنولوژی به بهبود بهره وری کمک می کند.
بهرامی با اشاره به اینکه هزینه فلرسوزی است در ایران ۲ برابر کشورهای پیشرفته است تاکید کرد: برای رفع این مشکل استفاده از تکنولوژی های جدید ضرورت دارد.
هزینه فلرسوزی در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا ۹درصد و در ایران ۱۸ درصد است.
فلر سوزی (flare burning)، یا احتراق گازهای همراه نفت و گاز، فرآیندی است که در آن گازهای همراه نفت و گاز، که به دلیل وجود گوگرد و سایر ترکیبات سمی، قابل استفاده نیستند، در یک مشعل سوزانده میشوند. گازهای همراه نفت و گاز، معمولاً شامل متان، اتان، پروپان، بوتان و سایر هیدروکربنها هستند. این گازها، معمولاً در حین استخراج و تولید نفت و گاز تولید میشوند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: انجام مراحل فراوری و پیشگیری ازخام فروشی از موضوعاتی است که در برنامه هفتم توسعه پیش بینی شده اما باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
وی عنوان کرد: براساس آمار میزان تولیدات پتروشیمی کشور باید در سال از ۹۶ میلیون تن به ۱۳۰ میلیون تن افزایش یابد.
بهرامی تاکید کرد:یکی از سیاستهای تامین سرمایه در صنعت پتروشیمی فاینانس است که این بدترین شیوه است که این راهبرد سرمایه گذاران سود خودشان را هم میگیرند و کاری به بهره وری ندارند و حتی الزام میکنند که تجهیزات از کجا خریداری شود.
وی ادامه داد:بهترین حالت سرمایه گذاری مشترک است که در این شیوه سود سرمایه گذاران به شکل مستقیم با میزان بهره وری ارتباط دارد به عبارت بهتر یعنی اگر این سود بیشتر بشود سهم آنان هم بیشتر میشود.
نایب رییس کمیسیون انرژی ابراز کرد:یکی از مهمترین عواملی که در انتقال تکنولوژی در بسیاری از کشورهای موفق بوده و توانسته تأثیرگذار باشد همین سرمایه گذاری مشترک است.