تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۶

تهران-ایرنا- آلمان تدابیر جدیدی را به‌منظور کنترل همه مرزهای زمینی به‌عنوان بخشی از سیاست مهاجرتی خود اعمال کرده که خشم همسایگان اروپایی‌اش را برانگیخته است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، روزنامه گاردین نوشت: آلمان بازرسی های موقت در همه ۹ مرز زمینی خود را از امروز دوشنبه اعمال کرد؛ اقدامی که انتقادها از سوی برخی از شرکای اروپایی اش را برانگیخته اما از سوی راست افراطی تمجید شده است.

دولت ائتلافی آلمان هفته گذشته اعلام کرد که تدابیر کنترلی را که اکنون در طول مرزهایش با کشورهای اتریش، لهستان، جمهوری چک و سوئیس اعمال می شوند، به کشورهای فرانسه، لوگزامبورگ، بلژیک، هلند و دانمارک گسترش خواهد داد.

این تصمیم به دنبال مجموعه ای از حملات مرگبار با استفاده از چاقو اتخاذ شده که ادعا می شود مظنونان آن پناهجویان هستند. افزایش تدابیر کنترل مرزی در آلمان همچنین به دنبال موفقیت های تاریخی اخیر حزب راست افراطی مخالف مهاجرت موسوم به آلترناتیو برای آلمان در دو انتخابات ایالتی در شرق این کشور صورت گرفته است.

نانسی فزر وزیر کشور آلمان گفته است که کنترل مرزها با هدف محدود کردن مهاجرت و «حفاظت در برابر تهدیدهای جدی در مقابل تروریسم و جنایات جدی» است اما منتقدان، این اقدام دولت آلمان را تحت انگیزه های سیاسی توصیف کرده و آن را عمدتا غیرموثر می دانند.

منطقه شنگتن در اروپا که تردد در آن نیاز به گذرنامه ندارد و شامل ۲۵ کشور اتحادیه اروپا و دو کشور دیگر شامل سوئیس و نروژ است، امکان تردد آزاد و بدون کنترل مرزی را فراهم می آورد و یکی از بزرگترین دستاوردهای این اتحادیه و یک دارایی بزرگ اقتصادی قلمداد می شود.

کشورهای این منطقه اجازه دارند به صورت موقت و در شرایط استثنایی، تدابیر کنترل مرزی را با هدف جلوگیری از تهدیدهای خاص علیه امنیت داخلی یا سیاست عمومی اعمال کنند. هشت کشور این منطقه اکنون به بهانه تهدیدهای تروریستی و یا فشار ناشی از ظرفیت پذیرش پناهندگان، در برخی از مرزهای منتخب چنین تدابیری را اعمال کرده اند.

دونالد توسک نخست وزیر لهستان اولین سیاستمداری بود که علنا از تصمیم آلمان برای کنترل مرزهای زمینی خود انتقاد و آن را از دیدگاه کشور خود «غیرقابل قبول» توصیف کرد.

وی خواستار کمک بیشتری از سوی برلین برای امنیت مرزهای خارجی اتحادیه اروپا به جای تدابیر کنترلی شدیدتر شده است.

ورشو پیشنهاد مشورت با همه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی هم مرز با آلمان را داده است. توسک این تصمیم آلمان را نتیجه «وضعیت داخلی سیاسی» در این کشور توصیف کرد که منجر به تعلیق همه توافقات شنگتن در مقیاسی بزرگ شده است.

کریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان نیز گفت، منطق معافیت از توافق شنگتن با کنترل مرزی اشتباه است و به یکی از دستاوردهای اساسی اتحادیه اروپا آسیب می زند.

با این حال رهبران راست افراطی همچون خرت ویلدرز از حزب راست افراطی آزادی هلند تصمیم برلین را «ایده ای بزرگ» توصیف کرده و از دولت هلتد خواسته است از این رویه پیروی کند. ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان نیز در شبکه ایکس از این تصمیم استقبال کرد.

مارین لوپن رهبر حزب راست افراطی «اجتماع ملی» در فرانسه نیز گفت که حزب متبوعش در انتخابات اخیر «سیستم دوگانه مرزهای داخلی و خارجی» را پیشنهاد داد اما به گفته شد که چنین امکانی وجود ندارد. اما اکنون آلمان این اقدام را انجام می دهد، فرانسه چه موقع از آن پیروی خواهد کرد؟»

حزب راست افراطی «برادران ایتالیا» به رهبری جورجیا ملونی نیز از تصمیم برلین قدردانی کرد.

با این حال اولاف شولتس صدر اعظم آلمان که حزب ائتلافی دچار تفرقه اش در نظرسنجی های قبل از انتخابات فدرال از احزاب آلترناتیو برای آلمان و حزب مخالف راست میانه دموکرات مسیحی عقب است، از این تصمیم خوددفاع کرده است.

در حالی که تنها چند روز تا انتخابات ایالتی مهم دیگری در براندنبورگ باقی مانده و انتظار می رود حزب آلترناتیو در آن پیروز شود، شولتس به اعضای پارلمان این کشور گفت که تشدید تدابیر کنترل مرزی اقدامی ضروری بوده و دولتش به رغم مشکلاتی که با همسایگان ایجاد خواهد شد به آن ادامه خواهد داد.