به گزارش خبرنگار ایرنا، این کمیته به کنوانسیون حقوق کودک که یک معاهده حقوق بشر تصویب شده توسط ۱۹۶ کشور است و رژیم اسرائیل نیز ان را تایید کرده، اشاره کرد و گفت که رفتار جنگی این رژیم، قوانین آن را نقض کرده است.
این کمیته چهار نفره در نامه ای اعلام کرد: «کمیته نقض شدید حقوق طبق کنوانسیون در (سرزمین های اشغالی فلسطین) از جمله تلفات جانی شدید در نتیجه اقدامات نظامی اسرائیل را به شدت محکوم می کند. »
از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حملات نظامی اسرائیل موجب شهادت هزاران کودک در غزه و بیش از ۱۵۰ کودک در کرانه باختری اشغالی شده است.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد ششم تیرماه امسال در گزارش سالانه خود با عنوان «کودکان در درگیریهای مسلحانه» نام اسرائیل را بصورت رسمی در فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان در جهان قرار دارد.
خانم ویرجینیا گامبا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور کودکان و درگیری های مسلحانه، گزارش سالانه کودکان در درگیری های مسلحانه را روز چهارشنبه به وقت محلی (۶ تیرماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۶ ژوئن ۲۰۲۴ ) در نشست شورای امنیت قرائت کرد و گفت: دبیر کل سازمان ملل متحد با ارزیابی تخلفات شدیدی که علیه کودکان صورت گرفته است، نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل را برای کشتن و ناقص کردن کودکان و حمله به مدارس و بیمارستان ها در فهرست ناقضان حقوق کودکان قرار داده است.
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: وضعیت کودکان و درگیریهای مسلحانه با بیشترین تعداد نقض شدید حقوق آنها در طول سال ۲۰۲۳، در اسرائیل و سرزمینهای اشغالی فلسطین از جمله غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی، جمهوری دموکراتیک کنگو، میانمار، سومالی، نیجریه و سودان بودند. در میانمار، ما شاهد افزایش ۱۲۳ درصدی تخلفات جدی علیه حقوق کودکان بودیم.
خانم گامبا تصریح کرد: ««درگیری در نوار غزه، کرانه باختری اشغالی، از جمله قدس شرقی، و در اسرائیل به مقیاس بیسابقهای افزایش یافته و رنج غیرقابل تصوری را بر هزاران کودک تحمیل کرده است. من از کشتار و معلول کردن و ربودن کودکان توسط حماس و دیگر گروههای مسلح فلسطینی و تعداد کودکان کشته و مجروح شده توسط نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل در نوار غزه و کرانه باختری اشغالی وحشت زده شده ام. آمار کل نقض حقوق کودکان در این منطقه ۱۵۵ درصد افزایش یافته است و ۸ هزار و ۹ مورد تخلف جدی علیه ۴ هزار و ۳۶۰ کودک تأیید شده است. »»
در این گزارش آمده است: «همچنین ۲۳ هزار مورد دیگر نقض حقوق کودکان فلسطینی و اسرائیلی گزارش شده است و فرآیندهای راستی آزمایی در این زمینه آغاز شده است. پشت هر حادثه نقض حقوق کودکان در شرایط جنگ، تجربه منحصر به فرد یک کودک نهفته است. ما نمی توانیم این را فراموش کنیم.»
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: « دبیر کل سازمان ملل متحد با ارزیابی تخلفات شدیدی که در این شرایط علیه کودکان صورت گرفته است، نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل را برای کشتن و ناقص کردن کودکان و حمله به مدارس و بیمارستان ها در لیست ناقضان حقوق کودکان قرار داده است.»
این گزارش در ۱۴ ژوئن جاری برابر با ۲۵ خرداد ماه ۱۴۰۳ با اعضای شورای امنیت سازمان ملل به اشتراک گذاشته شد و پیش از آن بر اساس روش مرسوم در سازمان ملل، مقامات این سازمان پیش از انتشار گزارش با کشورهایی که قرار است به این فهرست اضافه شوند، تماس می گیرند تا از افشاگری و درز اطلاعات جلوگیری شود.
اما گیلعاد اردان سفیر وقت اسرائیل تماس تلفنی «کورتنی راتری» مشاور آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل را ضبط کرد و بخشی از آن را در حساب های خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشت که باعث انتقاد و تعجب سخنگوی سازمان ملل شد. سخنگوی سازمان ملل گفت: «ضبط ویدئویی تماس تلفنی و انتشار بخشی از آن در توئیتر توسط سفیر اسرائیل تکان دهنده و غیرقابل قبول است و صادقانه بگویم اقدامی است که من در طول ۲۴ سال خدمتم به این سازمان هرگز ندیده ام.»
در پی ضبط ویدئویی و انتشار مکالمه تلفنی دفتر دبیرکل سازمان ملل از سوی «گیلعاد اردان» سفیر وقت اسرائیل در سازمان ملل، شبکه خبری سی ان ان اعلام کرد که او برکنار و سفیر سابق این رژیم جایگزین او شده است.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر و وزیرخارجه اسرائیل در پی اقدام اردان و اعتراض سازمان ملل، تصمیم گرفتند تا دنی دانون را به عنوان سفیر اسرائیل در سازمان ملل منصوب کنند. در بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل آمده است: "دنی دانون تجربه قابل توجهی در عرصه بین المللی دارد و شکی نیست که استعداد و تجربه او در این زمان خود را نشان خواهد داد. این انتصاب برای تایید دولت ارائه خواهد شد و پس از آن دانون، دومین دوره خود را به عنوان سفیر اسرائیل در سازمان ملل آغاز خواهد کرد."
دنی دانون، سفیر سابق اسرائیل در سازمان ملل متحد اکنون به جای گیلعاد اردان سفیر این رژیم است که از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ نیز نماینده این رژیم در سازمان ملل بود.