به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام محمدرضا بخشی روز سهشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته وقف، افزود: شهرستان شاهرود یکهزار و ۶۱۵ موقوفه ثبت شده دارد که از این تعداد ۳۹۹ مورد دارای متولی است و بقیه مطابق قانون در اختیار مجموعه اوقاف و امور خیریه است.
وی با اشاره به اینکه یکهزار و ۶۱۵ موقوفه در شاهرود دارای پنجهزار و ۱۰۰ رقبه است، ابراز کرد: این موقوفهها با کاربری تجاری، اداری، مسکونی، کشاورزی و آب فعال هستند و تاکنون بیش از یکهزار و ۳۵۰ رقبه سنددار شده است.
وی با اشاره به اینکه یکهزار و ۵۶۰ رقبه در اختیار متولیان است، اظهار کرد: ۱۷ مکان مذهبی(بقعه) که پنج مورد آن امامزاده و یک آرامگاه پیغمبر(جرجیس نبی در بیارجمند) در این شهرستان وجود دارد.
این مسوول با اشاره به اینکه ۲ موقوفه هم دارای متولی مشترک با ۲۶ رقبه است، افزود: به روزرسانی درآمد موقوفهها، نگهداری و جلوگیری از تصرف آنها از مهمترین وظایف این نهاد است.
رییس اوقاف و امور خیریه شاهرود وقف را نمونه بارز اقتصاد مقاوتی برشمرد و افزود: وقف با نیتهای روز و بر اساس درآمدزایی میتواند بسیاری از چالشهای اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و اقتصادی را برطرف کند.
وی با اشاره به اینکه بهروزرسانی، احیا و تغییر کاربری املاک و موقوفهها در دستور کار است، ابراز کرد: از ظرفیت املاک و موقوفهها میتوان در جهت تامین مسکن نیازمندان و برگشت معکوس مهاجران به روستاها استفاده کرد.
تغییر کاربری ۲ و نیم هکتار موقوفه در شاهرود
رییس اوقاف و امور خیریه شاهرود ادامه داد: ۲ و نیم هکتار از زمینهای موقفهای که قابلیت الحاق داشت، در روستاهای جعفرآباد، اردیان و مغان با تغییر کاربری ارزش افزودهای بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال پیدا کرد. این موقوفهها شامل ۹۴ قطعه مسکونی، چهار قطعه تجاری و پنج قطعه در اختیار خدمات عمومی است.
وی از وجود ۲ و نیم هکتار موقوفه در شهر شاهرود خبر داد و گفت: تفکیک و تغییر کاربری این موقوفهها در دستور کار قرار دارد.
این مسوول به ۶۵۰ بازدید میدانی از موقوفهها طی یک سال گذشته اشاره کرد و افزود: این بازدیدها در راستای تعیین قابلیت درآمدزایی بیشتر انجام شد.
درآمد ۱۰۰ میلیارد ریالی اوقاف شاهرود
وی درآمد سال ۱۴۰۲ این نهاد را ۱۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: سال ۱۴۰۱ درآمد اوقاف و امور خیریه شاهرود حدود ۶۵ میلیارد ریال بود.
حجت الاسلام بخشی ادامه داد: موقوفههای شهرستان شاهرود از ابتدای سال تاکنون ۵۰ میلیارد ریال درآمدزایی را ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه طی سال ۱۴۰۲ درآمد بقاع متبرکه ۳۵۰ میلیون ریال بود، ابراز کرد: این بقاع طی نیمه نخست امسال یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون ریال درآمد داشت.
رییس اوقاف و امور خیریه شاهرود تصریح کرد: تعامل و تکریم در حوزه حقوقی در اولویت کار است و اعتقادی به دعوای حقوقی در این نهاد وجود ندارد.
تشکیل ۸۵ پرونده حقوق طی یکسال
وی با اشاره به اینکه طی یکسال گذشته ۸۵ دعوای حقوقی در مراجع قضایی مطرح شد، اظهار کرد: رفع تصرفات غیرقانونی در املاک و اموال موقوفه از جمله دعاوی بود.
این مسوول با اشاره به اینکه ۳۵ پرونده حقوقی از ابتدای سال تاکنون در مراجع قضایی تشکیل شد، افزود: از مجموع ۸۵ پرونده ایجاد شده تاکنون بیش از ۶۰ درصد رای به نفع اوقاف صادر شده است.
حجت الاسلام بخشی تصریح کرد: یکی از وظایف اصلی اوقاف اجرای امینانه نیتهای واقفان بر اساس وقفنامه است.
وی از اجرای نیت واقفان به میزان ۳۰ میلیارد ریال طی ۶ ماهه نخست امسال خبر داد و گفت: ۲۳ میلیارد ریال از این هزینه مربوط به ماه محرم و صفر بود.
وی با بیان اینکه اجرای نیت واقفان هدفمند انجام میشود، افزود: ۴۰۰ بسته کمک معیشتی به ارزش پنج میلیارد ریال از محل درآمد موقوفهها طی یکسال گذشته تهیه و بین نیازمندان در راستای نیت واقفان توزیع شد.
این مسوول از تهیه و توزیع ۲۰۰ بسته نوشتافزار خبر داد و گفت: ۹۲ بسته از محل درآمد موقوفات و ۱۰۸ بسته از محل کمک خیران تهیه و بین نیازمندان توزیع شد.
ثبت چهار وقف جدید به ارزش ۱۰۰ میلیارد ریال در شاهرود
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۳ چهار وقف جدید در شاهرود ثبت شد، ابراز کرد: ارزش این موقوفات بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال است.
وی بر نیت وقف متناسب با نیاز روز تاکید کرد و گفت: واقفان مورد وقفی خود را در سامانه جامع اوقاف ثبت و متولی برای آن تعیین کنند.
رییس اوقاف و امور خیریه شاهرود ادامه داد: توسعه سرمایهگذاری در املاک موقوفهها در دستور کار است و در این زمینه اوقاف پذیرای سرمایهگذاران است.
وی با اشاره به اینکه طی یکسال گذشته بیش از ۱۰ هزار مترمربع از موقوفههای شاهرود بازسازی و مرمت شد، اظهار کرد: هزینه این کار از محل کمک خیران و اعتبارات دولتی تامین شد.
شهرستان شاهرود با بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت در شرق استان سمنان قرار دارد.