به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، یکی از مشکلات اساسی آموزش عالی و دانشگاهها وابستگی به بودجه عمومی است و به گفته علی خطیبی معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم حدود ۸۵ درصد بودجه دانشگاههای دولتی، به بودجه دولت وابسته است.
وزیر علوم دولت چهاردهم نیز اخیرا در برنامه تلویزیونی به مناسبت شروع سال تحصیلی جدید تاکید کرد که ۲.۸ درصد از بودجه عمومی معادل ۵۲ هزار میلیارد تومان به آموزش عالی و دانشگاهها اختصاص دارد که برای برونرفت از شرایط اقتصادی دانشگاهها باید تمهیدات لازم اندیشیده شود.
رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران روز شنبه در همین زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: دانشگاهها باید پوستاندازی کرده و طوری برنامهریزی کنند که وابستگی آنها به بودجه عمومی کاسته شود.
داود یونسیان تاکید کرد: برای رهایی دانشگاهها از وابستگی بودجه عمومی باید کارهای مهمی اتفاق بیفتد و دانشگاهها کنار خود مجموعه سرمایهگذاری داشته باشند تا از اندوخته دانشگاهها و نیروی کار کیفی و ارزانقیمت تربیت شده در آن به صورت بهینه استفاده شود و ارزش افزوده، بیافرینند.
وی با بیان اینکه دانشگاهها در زمینه درآمدزایی محدودیت دارند و مراکز نظارتی از کوچکترین حرکت آنها در حوزه سرمایهگذاری جلوگیری میکنند، توضیح داد: در همین راستا در دولت گذشته آییننامهای با عنوان سازمان سرمایهگذاری دانشگاهها در هیات دولت مصوب و مقرر شد آییننامه اجرایی مربوطه در دولت تهیه شود.
یونسیان ادامه داد: آییننامه سازمان سرمایهگذاری آییننامه مترقی است و به دانشگاهها اجازه میدهد در حوزه سرمایهگذاری دانشبنیان و فناوری فعالیت داشته باشند.
وی تصریح کرد: هم اکنون دانشگاهها تنها مصرفکننده بودجه هستند و گاهی اوقات درآمدهایی کسب میکنند و حداکثر ۳۰ درصد بودجه تخصیصی درآمدزایی دارند که این رقم کافی نیست. کار اساسی این است که دانشگاهها در حوزه فناوری خود به عنوان مالک فناوری، سرمایهگذاری و مشارکت کند و از سرمایهگذاریهایی که انجام میدهند بهرهمند شوند.
رئیس دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه دانشگاهها محصولات علمی خود را به صورت خام میفروشند، ادامه داد: دانشگاهها و موسسات آموزشی باید از خامفروشی دست بردارند و تولید ارزش افزوده کنند و این تنها با برداشتن موانع پیش رویِ ایجاد سازمان سرمایهگذاری دانشگاهها برداشته میشود.