مسکو - ایرنا- وزیر نیرو اعلام کرد: با توجه به اینکه در حوزه تولید انرژی در ایران، فناوری و ظرفیت‌های بسیار خوبی وجود دارد؛ آماده توسعه همکاری‌ها در این زمینه با روسیه و سایر اعضای بریکس هستیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عباس علی آبادی که چهارشنبه برای شرکت در اجلاس وزیران انرژی کشورهای عضو گروه بریکس به روسیه سفر کرده است، در بدو ورود به مسکو با اشاره به موقعیت ممتاز جغرافیایی ایران برای تقویت و توسعه همکاری‌ها با اعضای بریکس گفت: ایران در این اجلاس به منظور توسعه همکاری‌های صنعتی و فنی پیشنهادهایی را ارائه می‌دهد، ضمن اینکه توجه ویژه‌ای درباره انرژی‌های تجدیدپذیر صورت گرفته و برنامه جامعی در این زمینه پیش‌بینی شده است.
وی اظهار داشت: بریکس نهاد بسیار مهمی است و از جوانب مختلف از جمله اقتصادی از ارزش و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
وزیر نیرو همچنین به اهمیت این اجلاس در حوزه انرژی اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه بخشی از اعضای بریکس تولیدکنندگان بزرگ و اصلی انرژی جهان و بخشی دیگر مصرف‌کننده انرژی هستند، اهمیت برگزاری اجلاس دوچندان می‌شود.
وی یادآور شد: ایران از شمال با روسیه و از آن طریق با چین و از سمت جنوب نیز با عربستان و امارات در ارتباط و تعامل است و این امر، موقعیت ممتازی را جهت تقویت و توسعه همکاری‌ اعضای بریکس با ایران در موضوع انرژی ایجاد می‌کند.
علی‌آبادی با بیان اینکه این اجلاس فرصت خوبی را برای ایجاد همکاری همه جانبه و سودمند میان اعضای بریکس فراهم می‌کند، اظهار کرد: ایران در این اجلاس به منظور توسعه همکاری‌های صنعتی و فنی پیشنهاداتی را ارائه می‌دهد؛ ضمن اینکه توجه ویژه‌ای در خصوص انرژی‌های تجدیدپذیر صورت گرفته به طوری که برنامه جامعی در این زمینه پیش‌بینی شده است.

علی‌آبادی قرار است در نشست افتتاحیه  نشست وزیران انرژی بریکس درباره سیاست ملی انرژی، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در تولید انرژی پاک و راههای توسعه همکاری فنی-تخصصی بین کشورهای عضو این گروه سخنرانی کند.

علی‌آبادی همچنین به صورت جداگانه با وزیر انرژی روسیه و برخی مقامات ارشد وزارت‌خانه‌های حوزه انرژی کشورهای عضو بریکس مذاکره و رایزنی خواهد کرد.

در آستانه نشست وزیران، سومین کمیته مقام‌های ارشد وزارتخانه‌های انرژی بریکس روز چهارشنبه با حضور مدیران ارشد وزارت نیرو در حال برگزاری است.
نشست انرژی جوانان بریکس و همکاری‌های تحقیقاتی انرژی بریکس از دیگر برنامه‌های حاشیه‌ای این اجلاس است که نمایندگان ایران نیز در آن حضور فعال خواهند داشت.

درباره گروه بریکس
"اصطلاح اختصاری BRIC (بریک) – متشکل از حروف نخست اسامی کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین - در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط یک تحلیلگر غربی مطرح شد. وی پس از مطالعه پتانسیل اقتصادی کشورهای در حال توسعه، به این نتیجه رسید که این چهار کشور جهت اقتصاد و سیاست جهانی را در قرن بیست و یکم تعیین خواهند کرد؛ در واقع، این تحلیلگر غربی، ایجاد گروه بریکس را پیش بینی کرد."
این عبارات بخشی از سخنان یوری اوشاکوف دستیار رئیس‌جمهوری روسیه درباره تاریخچه بریکس در یک مصاحبه است. بنا بر روایت این مقام روس، پنج سال بعد - در سال ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، وزیران امور خارجه روسیه، برزیل و چین و وزیر دفاع هند یک نشست ویژه جداگانه برای توافق بر سر توسعه همکاری های متنوع در یک چارچوب چهارجانبه را بررسی کردند.
در سال ۲۰۰۹، نخستین اجلاس سران چهار کشور "بریک" در یکاترینبورگ (روسیه) برگزار شد که آنها در بیانیه مشترک نهایی، توافق کردند که گفت‌وگوها و همکاری‌های منسجم، فعال، عمل‌گرا، باز و شفاف را نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور، بلکه برای ایجاد نظم جهانی هماهنگ که صلح پایدار و مشترک را تضمین می‌کند، توسعه دهند.
با الحاق جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱، حرف س - "S" – (ابتدای نام South Africa ) به "بریک" اضافه شد
.در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این گروه (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تصمیم گرفته اند از آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات برای عضویت کامل بریکس دعوت کنند.
رئیس‌جمهوری جدید آرژانتین پس از آن اعلام کرد که کشورش به این گروه نمی‌پیوندد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه که کشورش ریاست دوره‌ای گروه بریکس را برعهده دارد، در پاسخ به پرسشی در این باره گفت: ما دعوت از آرژانتین را لغو نمی کنیم، این دعوت باقی می ماند. خواهیم دید که توسعه بیشتر بریکس چگونه پیش می رود و همکاران آرژانتینی ما درباره این موضوع چه نتیجه گیری خواهند کرد.

کشور روسیه به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵۰ رویداد را در این چارچوب برنامه ریزی کرده است. مهمترین رویداد، اجلاس سران گروه بریکس است که اول تا سوم آبان ۱۴۰۳ در کازان روسیه برگزار می‌شود.
در میان اعضای جدید، مشارکت عربستان سعودی در رویدادهای بریکس کمرنگ بوده است. به گفته کنستانتین کاساچف نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی مشارکت در گروه بریکس است.