ساری- ایرنا- مراسم بزرگداشت سومین سالگرد ارتحال مرحوم علامه حسن زاده آملی، مفسربزرگ قرآن کریم در زادگاهش شهرستان آمل برگزار شد.

به گزارش ایرنا، این مراسم شامگاه چهارشنبه با حضور قشرهای مختلف مردم و مسئولان شهرستان آمل، روحانیون و فرزندان علامه ذوالفنون در مسجد مزین به نام علامه حسن زاده آملی برگزار شد.

امام جمعه شهرستان آمل دراین مراسم به ابعاد شخصیتی علامه حسن زاده آملی در عرصه‌های مختلف علمی و اخلاقی اشاره کرد وگفت: علامه حسن زاده آملی، معتقد بود که عالمان دین باید آنچه در جهان هستی و اطراف انسان است را بشناسند و علوم مختلفی همانند نجوم و ریاضیات را بیاموزند.

حجت الاسلام ابراهیم یعقوبیان افزود: آن عالم فرزانه از سرمایه‌های بی‌نظیر حوزه‌های علمیه و از برجسته‌ترین اندیشمندان و فیلسوفان جهان اسلام و از عارفان و سالکان پارسا و وارسته‌ای بود که عمر پربرکت خود را وقف در تالیف و ترویج علوم مختلف از جمله تفسیر و مبانی قرآن کریم، فلسفه، کلام، عرفان و ریاضیات کرد و آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشت.

وی ادامه داد: مرحوم علامه حسن زاده آملی شخصیت بی‌بدیلی است که یکی از ذخایر معنوی جهان اسلام به شمار می‌رود.

امام جمعه آمل، با بیان اینکه هنوز جایگاه و شخصیت واقعی این شخصیت ربانی در جامعه شناخته نشده است، تصریح کرد: بزرگی و جامعیت آیت الله حسن آملی در جهان اسلام بعد از فوتش رونمایی شد البته بخشی از ناشناخته ماندن شخصیت والای ایشان به منش این شخصیت در گمنامی بماند بر می‌گردد.

حجت الاسلام یعقوبیان با تاکید براینکه وجود علامه حسن زاده آملی به عنوان عقلانیت محض بود، افزود: برای رسیدن به مقام علمی وعرفانی همچون علامه حسن زاده آملی، قرار گرفتن درمسیر الگوی درست علمی و عملی است.

وی یادآورشد، زمانی در جامعه اسلامی به معنای واقعی اسلامی خواهیم شد که در هر حال بر محوریت عقلانیت قدم برداریم.

به گزارش ایرنا، مرحوم علامه حسن حسن‌زاده آملی، سال ۱۳۰۷، در روستا ایرا از توابع لاریجان در استان مازندران به دنیا آمد. او ادبیات عرب و دروس‌ مقدماتی را در آمل آموخت، سپس برای ادامه تحصیلات عازم تهران شد و بعد از حدود ده سال عازم قم شد.

علامه شعرانی، حکیم مهدی الهی قمشه‌ای و علامه طباطبایی، سه استاد برجسته ای بودند که مرحوم حسن زاده از آنها بهره گرفته است؛ به ویژه که در عرفان، ارتباط تنگاتنگ با استاد نقش جدی در شکل گیری شخصیت شاگرد دارد.

مرحوم علامه حسن‌زاده از علامه شعرانی، اجازه اجتهاد و اجازه نقل حدیث دریافت کرد و با راهنمایی وی، در دروس فلسفه و عرفان و خارج فقه آیت‌الله سیدابوالحسن رفیعی قزوینی حضور یافت. آیت‌الله محمدتقی آملی، پدر برادران لاریجانی نیز یکی از استادان فقه و اصول آیت‌الله حسن‌زاده بوده است.

ایشان ۱۴ دوره شرح منظومه، ۴ دوره اشارات، یک دوره اسفار اربعه، و ۴ دوره شرح فصوص قیصری را تدریس کرده است؛ کتاب هایی که متون اصلی دروس فلسفی و متعلق به سبزواری، ابن سینا، ملاصدرا و ... است. او همچنین حدود ۱۷ سال دروس ریاضیات، هیأت، وقت و قبله تدریس کرده که کتاب دروس «معرفة الوقت و القبلة» محصول آن درس‌ها است. وی آثار بسیاری در فلسفه، عرفان، ریاضی، نجوم، ادبیات فارسی و عربی دارد و برخی از مهم‌ترین آثار فلسفی و عرفانی چون اسفار اربعه، اشارات، شفا و شرح فصوص الحکم را تصحیح کرده و بر آنها شرح و حاشیه نگاشته است. علامه حسن زاده در عمر کمتر از ۱۰۰ سال، بیش از ۱۰۰ اثر از خود به جا گذاشته که در رشته های مختلف به تحریر درآمده اند. ۲۹ اثر فلسفی، ۲۰ کتاب عرفانی، ۶ اثر کلامی، ۲ اثر تفسیری و ۷ کتاب حدیثی، بخشی از این آثارند و علاوه بر این، ایشان ۲۵ اثر در زمینه ریاضی و ۱۰ اثر ادبی دارد. گستردگی آثار ایشان باعث شده مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم‌افزار مجموعه آثار ایشان، شامل آثاری که مؤسسه بوستان کتاب چاپ کرده را نیز آماده و عرضه کند.

علامه حسن زاده آملی شنبه شب سوم مهر ماه سال ۱۴۰۱ در سن ۹۳ سالگی و پس از یک دوره سخت بیماری در بیمارستان امام رضا (ع) شهر آمل دیده از جهان فروبست.