خرم آباد - ایرنا - فصل پاییز ترسیم چهره دیگری از زندگی را آغاز و آهنگ گام های زندگی عشایر لرستان را برای کوچی دیگر در کوه و دشت طنین انداز کرده است.

به گزارش ایرنا فصل پاییز ترسیم گر آغازی برای کوچ پاییزه عشایر به سمت مناطق گرمسیری است تا این مردمان سختکوش در میان کوه و دشت های پهناور و پر سخاوت لرستان چهره ای دیگر را از سبک و زندگی پر صلابت خود ادامه دهند.

عشایر لرستان که صلابت و سخاوتی بی مثال را از کوه های سربه فلک کشیده و طبیعت وصف ناپذیر این دیار به ارث برده و از گذشتگان دور تاکنون به سبک نیاکان خود زندگی عشایری را به عنوان بخشی از تاریخ و فرهنگ این سرزمین زنده نگه داشته اند؛ میراث دار تاریخ کهن این استان هستند.

جامعه عشایری لرستان هر ساله با آغاز پاییز، فصل جدیدی از زندگی خود را با کوچ به سمت مناطق قشلاقی آغاز می کنند تا قبل از آغاز سرما در آغوش گشوده مادر مهربان طبیعت، تداوم زندگی عشایری و کوچ نشینی خود را مناطق گرمسیری این استان سپری کنند.

اکنون طنین کوچ ایل به عنوان زمزمه ای از شور و پویایی زندگی عشایر میان کوه و دشت لرستان پیچیده است تا استان چهار فصل لرستان جامعه عشایری خود را در گوشه ای دیگر از این خاک پهناور و پر سخاوت جای دهد و این سبک زندگی اصیل را حفاظت کند.

عشایر لرستان ظرفیتی با توانمندی های قابل توجه در این سبک و ساختار زندگی هستند که به خوبی توانسته اند ارتباطی تنگاتنگ با طبیعت برقرار کنند و همچون فرزندانی قدردان، زندگی خود را به خوبی در آغوش طبیعت سپری می کنند و قدردان این بذل و بخشش طبیعت هستند.

زندگی عشایری در لرستان بخشی از فرهنگ غنی و معرف همت و سختکوشی این قشر از مردمان است تا با استقامتی بهره گرفته از سترگی کوه ها و طبیعت هزار توی این استان زندگی سخت عشایری را به نمایش بگذارند و اکنون بار دیگر زمانی فرا رسیده است که زنگوله های کوچ در میان کوه و دشت لرستان بانگ رحیل سر دهد.

جامعه عشایری لرستان با تمام سختی ها و دوری از زندگی مدرن امروزی سهم قابل توجهی از تولیدات و چرخه تولید را در این استان ایفا می کند و حدود ۱۴ هزار خانوار این قشر زندگی توام با صلابت را می گذرانند.

زندگی عشایری نمونه ای بارز از انسجام و همدلی را به دیگر اعضای جامعه نمایش می دهد به نحوی که سختی ها و قاعده مندی آن به تک تک اعضای این جامعه آموخته است که همه باید با تقسیم کار، سهمی برعهده بگیرند و همچون یک پیکر واحد در دل طبیعت زندگی خود را اداره کنند.

اعضای خانواده عشایری به معنای واقعی تکه هایی جدانشدنی از سختی معمای زندگی هستند و پویایی و نشاط این سبک، وابسته به ایفای نقش تمام افراد خانواده است چراکه تک تک افراد در اداره این زندگی نقش های مهمی ایفا می کنند.

مردان عشایر همچون کوه های ستبر طبیعت لرستان نقش ستون این خانواده ها را ایفا می کنند و پنجه در پنجه کوه و دشت این دیار به دامپروری، کشاورزی و اداره زندگی می پردازند اما مهمترین نقش را زنان به عنوان سالار زندگی عشایری بر عهده دارند.

زن عشایر با انبوهی از مسوولیت ها علاوه بر ایفای نقش مادری و همسری، همراهی بی بدیل و دوشادوش مردان ایل دارد که اگر نباشد یک پای کوچ و زندگی می لنگد و بدون اغراق تداوم زندگی کوچ نشینی ممکن نخواهد بود در این میان فرزندان نیز در این زندگی سخت اما پر افتخاربه خوبی نقش خود را شناخته اند و دوشادوش پدر و مادر از همان کودکی مشق بزرگی و افتخار آفرینی می کنند.

کوچ پاییزه عشایر لرستان آغاز شد

مدیرکل امور عشایر لرستان گفت: کوچ پاییزه ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری استان به سمت مناطق قشلاقی آغاز شده است.

هوشنگ نورمحمدی بیان کرد: هرساله اوایل مهرماه تا اواسط آبان ماه کوچ پاییزه خانوارهای عشایری استان از ییلاق به مناطق قشلاقی و جنوب لرستان، خوزستان و ایلام انجام می شود.

وی اظهار داشت: عشایر در فصل کوچ، یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام سبک را جابه‌جا خواهند کرد که همه تمهیدات لازم برای کوچ آن‌ها در نظر گرفته و در این راستا علوفه مورد نیاز دام و سوخت خانوارها نیز تامین شده و در حال انتقال به مناطق عشایری استان است.

وی افزود: توزیع آرد خانه‌پزی، علوفه دامی، تامین نفت و گاز، بهسازی راه‌های عشایری، تامین آب، بهسازی چشمه‌ها و آبرسانی با ۱۱ دستگاه کامیون از مهمترین خدماتی است که به خانوارهای عشایر ارائه می‌شود.

نورمحمدی با تاکید برلزوم همکاری سایر دستگاه های مرتبط در هنگام کوچ عشایر و استمرار خدمات رسانی به این قشر گفت: عشایر لرستان با تولید سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز، ۳۰ هزار تن شیر، ۱۵۰ تن عسل، ۱۷ تن روغن حیوانی، ۹۰ تن گندم و حبوبات، هزار تن پشم، ۱۵۵ هزار تن جو و دیگر محصولات باغی نقش مهمی در تولیدات مورد نیاز مردم دارند.

وی با اشاره به پرداخت تسهیلات اشتغالزایی و حمایت از عشایر استان گفت:۴۸۰ تسهیلات اشتغالزایی امسال برای عشایر در بخش‌های خرید علوفه دامی، رونق صنایع دستی، گردشگری بومی عشایر و کشت گیاهان دارویی لحاظ شده است.

وی افزود: بالغ بر ۱۴ هزار خانوار عشایری با جمعیت ۸۳ هزار نفر پنج درصد جمعیت لرستان را تشکیل می دهد که از این تعداد حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار کوچ رو هستند و ۶ ماه از سال را در مناطق قشلاقی شمال استان های ایلام، خوزستان و جنوب لرستان مستقر می شوند.

نورمحمدی ادامه داد: عشایر استان حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات لرستان را تحت مالکیت و ۱۰ هزار راس دام سنگین را در اختیار دارند و به دامپروری، پرورش زنبور عسل، کشت گیاهان دارویی، تولید محصولات باغی و زراعی و صنایع دستی مشغول هستند.

وی با بیان اینکه جامعه عشایری لرستان در قالب ۱۳ ایل و ۱۵ طایفه دسته بندی می شود عنوان کرد: مهمترین طوایف عشایری استان را ایل های بالاگریوه، بیرانوند، پاپی، حسنوند، سادات، بختیاری و چگنی تشکیل می دهند.

۹ هزار تن علوفه و خوراک دام در مناطق عشایری لرستان توزیع شد

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: امسال ۱۷ هزار تن علوفه دامی جو و کنسانتره بین عشایر استان توزیع می شود که تاکنون از این میزان ۹ هزار تن توزیع شده است.

نورمحمدی افزود:به منظور تامین سوخت عشایر استان سالانه پنج میلیون لیتر نفت توزیع می شود که اکنون نیز سوخت رسانی به مناطق عشایری آغاز همچنین ۲۴۰ هزار سیلندر گاز نیز بین عشایر استان توزیع شده است.

وی با بیان اینکه توزیع آردخانه پزی نیز در دستور کار قرار گرفته است اظهار داشت: همچنین ۵۰ دستگاه تانکر آبرسان و ۲ هزار سیلندر چرخدار نیز در این مناطق توزیع شده است و ۱۳ دستگاه کامیون آبرسان ۱۲ هزار لیتری جهت آبرسانی به مناطق عشایری استان نیز تامین شد.

وی با بیان اینکه ۷۰۰ دستگاه پنل خورشیدی در این مناطق به منظور تامین روشنایی بین عشایر استان توزیع شده است ادامه داد: اجرای پروژه آب پایدار، توزیع لوله پلی اتیلن، حفاری چاه، بهسازی چشمه و احداث آبشخور دامی از دیگر فعالیت های امور عشایر استان است.

نورمحمدی با بیان اینکه واکسیناسیون دام های عشایری استان قبل از شروع کوچ انجام شده است گفت: شغل اصلی عشایر استان دامپروری و زندگی آنها متکی به آب و مراتع است که با توجه به بارندگی های امسال وضعیت مراتع و رودخانه های استان مطلوب می باشد.

وی با بیان اینکه بخش عمده ای از کوچ عشایر استان توسط خودروهای حمل بار انجام می شود افزود: هزینه سنگین حمل و نقل برای عشایر در مواردی بسیار سخت است اما تنها تعداد معدودی از عشایر استان جهت استفاده از مراتع میان بند، کوچ را بصورت سنتی انجام می دهند که در راستای رفع این مشکل و در خصوص هزینه های سنگین کوچ، مکاتباتی با راهداری استان انجام شده است.

نورمحمدی افزود: یکی از مشکلات کوچ در لرستان طی چند سال گذشته با توجه به افزایش قیمت زمین این است که مکان های ایل راه و محل اطراق عشایر توسط مالکان تملک و منجر به مشکلات و اختلافاتی شده و در این راستا چندین پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

وی ادامه داد: ایجاد راه های عشایری یکی از وظایف امور عشایر است که در این زمینه راه شکافی، ایجاد ابنیه و حتی احداث پل و شن ریزی انجام می شود همچنین مسیرهای مسدود ناشی از سیل و بارندگی، بازگشایی، مرمت و نگهداری می شوند.

وی با اشاره به آموزش های لازم برای جامعه عشایری استان اظهار داشت: در راستای پرورش، پرواربندی و بیماری های مشترک دام و انسان و بهداشت محیط سال گذشته یک هزار و ۲۰۰ نفر روز آموزش ارایه شده است.

ارایه خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ماندگاری عشایر لرستان

مدیرکل امور عشایری لرستان بیان کرد: مرمت و نگهداری راه های عشایری، احداث پل، جایگاه عرضه نفت، گاز و تامین آب شرب، آبی کردن زمین های دیم، حفاری چاه و بهسازی چشمه ها، توزیع لوله آب، آرد و علوفه دامی بصورت ماهیانه در اولویت این اداره کل قرار دارد.

نورمحمدی اظهار داشت: در راستای ارایه خدمات هر چه بیشتر به عشایر استان ماشین آلات مورد نیاز راهسازی در حال تجهیز و آماده سازی هستند و تعدادی نیز در مناطق گرمسیر در پلدختر و مناطق هم مرز با خوزستان مستقر می باشد.

وی با اشاره به مرمت و نگهداری راه های عشایری استان اظهار داشت: سال گذشته ۲۵۰ کیلیومتر راه عشایری استان مرمت و نگهداری شده و کل اعتبار هزینه شده جهت تامین آب پایدار و سیار و راهسازی ۸۰۰ میلیارد ریال بوده است.

وی با بیان اینکه امسال ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان ایجاد و مرمت شده است ادامه داد: در حوزه عمرانی به منظور ایجاد راه، ابنیه فنی و مرمت و نگهداری محورهای عشایری استان ۷۴۰ میلیارد ریال هزینه شد.

۴۸۷ میلیارد ریال تسهیلات به عشایر لرستان پرداخت شد

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: ۴۸۷ میلیارد ریال امسال از محل تسهیلات بند "ب" تبصره ۱۸ با کارمزد چهار درصد در سرفصل های تولید صنایع دستی، بوم گردی، کشت گیاهان دارویی و پرواربندی به منظور اشتغالزایی به عشایر استان پرداخت شده است.

نورمحمدی با اشاره به پرداخت تسهیلات تولید گوشت قرمز در بین عشایر استان افزود: امسال از محل بند ب ماده ۵۲ زنجیره تولید گوشت قرمز ۲۵۰ میلیارد ریال بین خانوارهای عشایری به منظور تامین زنجیره تولید گوشت قرمز و جهت خرید علوفه به خانوارهای عشایری استان پرداخت شد.

وی با بیان اینکه پیگیری های لازم برای پرداخت مجدد این تسهیلات به دامداران عشایری در حال انجام است ادامه داد: میزان وام پرداختی به عشایر استان در قالب تسهیلات بند ب ماده ۵۲ حدود ۵۰۰ میلیون ریال تا یک میلیارد ریال می باشد.

وی ادامه داد: بیشتر طرح های معرفی شده به بانک های عامل استان برای دریافت تسهیلات شامل دامپروری و دامداری و مابقی نیز زنبورداری، صنایع دستی، گردشگری و کشت گیاهان دارویی هستند.