همدان- ایرنا- عضو هیات نمایندگان اتاق ایران گفت: تعهد ارزی از موانع صادرات غیرنفتی به ویژه در بخش کشاورزی به شمار می رود که باید زودتر مورد بازنگری قرار بگیرد.

«منوچهر رضایی» روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: براساس بیانات رهبر معظم انقلاب، آثار سوء تحریم‌ها در اقتصاد کشور بین ۴۵ تا ۵۰ درصد است و بیش از نیمی از آن مربوط به سوء مدیریت‌ها است که تعهد ارزی یک نمونه بارز آن است.

وی با تاکید بر اینکه از سال ۱۳۹۷ به جد پیگیر رفع مشکل تعهد ارزی و برداشتن سایه آن از روی صادرات محصولات غیرنفتی هستیم، افزود: در نشستی که یک هفته بعد از انتخابات با رئیس جمهور در اتاق ایران داشتیم، مشکل تعهد ارزی مطرح و قول بررسی کارشناسانه و علمی برای حل این مساله داده شد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: با توجه به اهمیت صادرات غیرنفتی به ویژه در بخش کشاورزی، همّ و غمّ مسوولان و تیم اقتصادی دولت باید برای حل تعهد ارزی گذاشته شود و امیدواریم در این حوزه تصمیم درست گرفته شود.

رضایی کشمش را یکی از محصولات صادراتی بخش کشاورزی عنوان و بیان کرد: امسال به دلیل شرایط اقلیمی و بارش‌های خوب، وضعیت تولید انگور و کشمش بسیار عالی است و تولید متفاوت از هر سال است و این موضوع به ما هشدار می‌دهد که ساز و کار و بستر فروش و عرضه این کالا را فراهم کنیم.

مازاد محصولات کشاورزی صادر می‌شود

به گفته وی؛ بخشی از بسترسازی فروش و صادرات محصولاتی همچون کشمش توسط واحدهای فرآوری انجام می‌شود و بخشی مهمی از آن بر عهده کار ساز و کار اداری و اجرایی است، اما با مانع و مشکل بزرگ تعهد ارزی مواجه هستیم که به عنوان یک سایه خطرناک روی این محصول و دیگر محصولات بخش کشاوزی است که جای نگرانی برای باغداران است.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه این بخشنامه صادرات این محصول و بخش کشاورزی را محدود کرده‌ است، گفت: تعهد ارزی این خطر و اختلال را برای صادرات بخش کشاورزی مضاعف می‌کند.

رضایی یادآور شد: محصولاتی که صادر می‌شود، مازاد محصولات مورد نیاز بخش مصرف کننده است و چنانچه این مازاد به فروش نرسد و صادر نشود، در بازار داخل اختلال ایجاد خواهد شد و دسترنج باغداران اگر مورد توجه خاص قرار نگیرد و بهای واقعی محصولات آنان پرداخت نشود، انگیزه خود را برای سال‌های آتی از دست می‌دهند.

وی اظهار کرد: زمانی حاصل دسترنج و تولیدات کشاورزان تبدیل به ارزش واقعی می‌شود که مسیر فروش و صادرات باز باشد، اما این مسیر را با تعهد ارزی مسدود کرده‌اند.

فعالان اقتصادی اجازه ندادند صادرات متوقف شود

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران خاطرنشان کرد: من هیچ مشکل خاصی را با وجود تحریم‌های چند ساله در صادرات نمی‌بینم، اما تعهد ارزی یک نوع تحریم داخلی است و اثرگذاری آن بیش از همه تحریم‌های بین‌المللی است.

رضایی گفت: از تصمیم گیرندگان درخواست داریم به این مشکل اصلی توجه جدی کنند و با تدبیری که اماکن‌پذیر است، موضوع تعهد ارزی را حل کنند.

وی با بیان اینکه اوکراین و روسیه از بازارهای مهم هدف صادراتی کشمش است و جنگ تاثیر مهمی روی صادرات گذاشت، افزود: فعالان اقتصادی و صادرکنندگان با تمام مشقت‌ها و سختی‌ها مبارزه کردند و سال‌ها متعاقب تحریم‌ها اجازه ندادند کار صادرات متوقف شود، اما امروز تعهد ارزی کار اقتصاد کشور را متوقف کرده است.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران گفت: عقبه صادرات تولید است و اگر رونق نداشته باشد، به طور قطع تولید هم رونق ندارد و متعاقب آن اشتغالی هم وجود ندارد و پیرو آن مسائل اجتماعی ایجاد می‌شود.

رضایی ابراز امیدواری کرد: تصمیم اشتباهی که برای صادرات غیرنفتی گرفته شد، اصلاح و مشکل تعهد ارزی حل شود و مسیر صادرات برای صادرات غیرنفتی به ویژه در بخش کشاورزی باز شود.

به گزارش ایرنا؛ در بخشنامه‌ای که سال ۹۷ از سوری بانک مرکزی ابلاغ شد، صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی به ویژه محصولات کشاورزی مکلف شدند ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند.