به گزارش ایرنا، بر اساس آنچه که در شیونامهکاری معاونت آموزش و ترویج کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی آمده مفهوم کاروان ترویج بهرهوری، بسیج گسترده محققان، کارشناسان و مروجان کشاورزی برای حضور در عرصههای تولید محصولات کشاورزی، برقراری ارتباط و پاسخگویی به پرسش هاست.
همچنین در بیان اهداف اجرای طرح آمده است: جریانسازی اجتماعی برای نهادینهسازی فرهنگ الگوی کشت ملی محصولات کشاورزی در کشور، پاسخگویی به پرسشها و ابهامهای کشاورزان در مورد برنامه الگوی کشت ملی محصولات زراعی سال ۱۴۰۴- ۱۴۰۳، مسالهیابی و ارائه راهکارهای علمی و فناورانه برای رفع آنها.
مشابه چنین کارگاههای آموزشی تاکنون در سطح کشور زیاد برگزار شده که در کنار بعد تخصصی برای محصولات مختلف کشاورزی و باغبانی یا دامهای مختلف، اما همگی در رساندن یک پیام مهم وزارت جهاد کشاوری مشترک هستند و آن این است: علم قادر است مشکلات پیش روی کشاورزان را حل کند پس باید قدر آن را بیشتر دانست.
مهمترین مشکل کشاورزی در خراسان رضوی و جلگه رخ مشکل خشکسالی است.
معاون مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این خصوص گفت: نفوذ رو به افزایش علم و دانش به روز در عرصههای کشاورزی این استان، ثابت کرده دیگر مولفه آب به طور مطلق و به تنهایی تاثیری در افزایش یا کاهش راندمان تولید محصولات کشاورزی ندارد.
فرید بدیع در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگر بخواهیم طبق تفکرات سنتی به کشت ادامه دهیم خراسان رضوی تا چند سال قبل استانی خشک و نیمه خشک بود و اینک آرامآرام به سمت استانی تمام خشک در حرکت است لذا باید دست از کشاورزی بکشیم.
وی ادامه داد: دلیل این حرکت رو به خشکی از یک سو تغییر شرایط اقلیمی و بارندگی و از دیگر سو شیوههای غلط و به دور از دانش روز در بهرهبرداری از منابع آبی است.
معاون مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با تاکید بر این که چارهای جز استفاده از دانش جدید و انتقال تجربیات نداریم گفت: گواه این ادعا، خرید ۵۳۰ هزار تن گندم از کشاورزان استان در سال جاری است که این میزان افزایش نسبت به پارسال که میزان آن ۳۷۰ هزار تن بود ناشی از استقبال گندمکاران از روشهای نوین علمی حین عملیات کاشت، داشت و برداشت است.
بدیع افزود: اهمیت این آمار در آن است که پارسال با وجود کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، اما شاهد افزایش ۱۵ درصدی تولید نسبت به سال ۱۴۰۱ بودیم و البته امسال، میزان بارندگی با کاهش همراه نبوده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربتحیدریه نیز گفت: طبق الگوی کشت ملی در حوزه غلات، کاشت سه محصول گندم، جو و کلزا در دستور کار قرار گرفته است و بر این اساس تعهد امسال سطح زیرکشت گندم و جو آبی پاییزی، ۹ هزار هکتار است و در محصول کلزا نیز متعهد به کشت ۲۵۰ هکتار هستیم که از ۱۵ شهریور که آغاز شده تاکنون ۱۲۳ هکتار کلزا به زیرکشت رفته است.
علیرضا قادری با یادآوری ترویج الگوی کشت ملی به عنوان مهمترین برنامه اجرایی با هدف تأمین امنیت غذایی کشور افزود: کاروان ترویج الگوی کشت محصولات زراعی فرصت خوبی برای نشان دادن توانمندی و چالش های کشاورزی هر استان است و می توان از ظرفیت همه عوامل دخیل در امر تولید به ویژه کشاورزان پیشرو استفاده کرد.
یک کشاورز شاغل در تولید محصولاتی چون گندم، جو و سیبزمینی به خبرنگار ایرنا گفت: این نخستین باری است که در این کاروان ها شرکت میکنم و تازه فهمیدهام شرکت در این نشست موجب افزایش محصول میشود.
محمد حاجیخلج افزود: البته حضور کارشناسان ترویج در مزرعه بهتر از این کلاسهاست زیرا برخی جملههایی که میشنویم مبهم است منتهی کارشناسان ترویج در جلگه رُخ تنها برای راهنمایی چغندرکاران به زمینها مراجعه میکنند.
یک کشاورز فعال در تولید گندم، چغندر و جو نیز گفت: امروز علاوه بر خودم، همکارانی که روی زمین کار می کنند را نیز با خود به این دوره آموزشی آوردهام زیرا معتقدم تاثیر نهایی شرکت در این کلاسها در طول زمان و افزایش راندمان در هکتار مشخص خواهد شد.
مهدی مخملباف که دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته کشاورزی نیز هست افزود: ویژگی مهم این نشست ها بهرهگیری از تجربیات گذشته مدرسان آن همراه با ارایه دانش روز است.
مهدی شاکری مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدی منطقه تربتحیدریه (تربتحیدریه، زاوه و مهولات) و از دستاندرکاران برپایی این دوره آموزشی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از وظایف ما برای رونق بخشی به کسب و کار کشاورزان، افزایش سطح علمی آنها در این راستا در طول سال مشابه چنین دورههای آموزشی در فصل کاشت محصولات مختلف برگزار کرده است و این روند ادامه دارد.
کوروش شجاعی مسوول ایستگاه تحقیقات کشاورزی جلگه رُخ نیز به خبرنگار ایرنا گفت: وظیفه ما در این ایستگاه تولید علم در حوزه وزارت جهاد کشاورزی و به عبارت بهتر بهزراعی، به نژادی و نیز معرفی رقمهای جدید گندم، جو، کلزا، سیبزمینی، چغندر، گوجهفرنگی و مشابه این محصولات ویژه این منطقه است.
به گزارش ایرنا، جلگه رُخ ۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که انواع محصولات کشاورزی و باغی در آنها کاشته میشود.
بخش رُخ تربتحیدریه به مرکزیت رباط سنگ با جمعیتی افزون بر ۳۷ هزار نفر دارای ۵۳ روستا، ۲ شهر، ۴۷ دهیاری و ۲ هزار و ۲۲ کیلومتر مربع وسعت و در ۳۵ کیلومتری شمال شهرستان تربتحیدریه قرار دارد.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.