تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۲

سنندج- ایرنا- به چین و چروک‌های ریز و درشت روی صورتش، موهای یکدست سفیدش، دست‌های لزران و پاهای ناتوانش که نگاه می‌کند، آهی از ته دل می کشد و در فکر و خیال خود به سال‌های نه چندان دوری می رود که زمین زیر گام های محکم و استوارش به لرزه در می‌آمد.

به گزارش ایرنا، این روزها با نوه هایش همبازی شده است و تنها دلخوشی اش سروصداهای گوشخراش آنهاست اما سروصدا نه تنها اذیتش نمی کند بلکه ذوق و شوق بچه‌ها او را به روزگاران دور می برد زمانی که خودش همسن آنان بود و تنها دغدغه زندگی اش این بود که زودتر بزرگ شود.

این ها جوانان دیروز و سالمندان امروز هستند که تمام شور و نشاط جوانی شان را بر اثر رنج ها و سختی های زندگی از دست داده اند و در قبال آن صندوقچه ای از خرد و دانایی را برای جوانان امروز به ارمغان آورده اند.

همه ما در میان خانواده، دوست، فامیل و آشنا با افراد سالمندی مواجه شده ایم که می توانیم با چند دقیقه نشستن در کنارشان برای یک عمر زندگی خود درس بگیریم اما متاسفانه بسیاری از ما مشکلات روزمره زندگی را بهانه ای برای بی توجهی به این فرشته های مهربان قرار داده ایم و تا زمانی که آنان را از دست ندهیم قدرشان را نمی دانیم.

سالمندی بخش طبیعی زندگی هر فردی به شمار می رود و بی شک بیشتر ما روزی این دوره را طی می کنیم اما امروزه برخی خانواده‌ها به گونه ای با سالمندان خانواده خود و یا حتی اطرافیان برخورد می کنند که آنها خود را فردی اضافی در میان خانواده و جمع‌های خانوادگی و دوستانه می دانند.

افراد سالمند بدلیل برخی تغییرات فیزیولوژیک بدنی نیاز به مراقبت ها و توجه بیشتری از سوی خانواده و اطرافیان نیاز دارند و همه ما باید این صندقچه‌های گران بهای تجربه را تکریم و احترام کرده و آنان را از خود نرنجانیم.

طبق آمار سازمان جهانی بهداشت جمعیت کشور ما طی ۳۰ سال آینده، ۳۰ درصد سالمند خواهد داشت و پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰ میلادی از هر سه نفر جمعیت ایران یک نفر سالمند باشد.

براساس آخرین آمار موجود، ۲۱۶ هزار نفر از جمعیت استان کردستان بالای ۶۵ سال سن دارند و جزو سالمندان محسوب می شوند و از این تعداد ۱۲۱ هزار نفر زن و ۹۵ هزار نفر مرد هستند.

کردستان پانزدهمین استان پیر کشور

به گفته مدیرکل بهزیستی کردستان، این استان پانزدهمین استان پیر کشور است و در بین شهرستان‌ها نیز براساس آمار، بیجار با ۱۶.۵ درصد پیرترین و مریوان با ۷.۹ درصد جوانترین شهرستان‌های استان هستند.

حسین رسولی با بیان اینکه بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی؛ هر جامعه‌ای که ۱۲ درصد جمعیت آن بالای ۶۵ سال باشد جامعه پیری محسوب می‌شود، گفت: ۱۱ درصد از جمیعت استان کردستان را سالمندان تشکیل می دهند و تا چند سال آینده این استان جزو استان‌های پیر به شمار می رود.

وی با اشاره به اینکه جمعیت کشور و استان ما به سمت پیری می‌رود، افزود: در حال حاضر از یک سو با افزایش امید به زندگی و شرایط مناسب جهت تامین رفاه و سلامت شاهد افزایش سالمندی مولد در جامعه هستیم، اما از سوی دیگر نرخ زاد و ولد در جامعه پایین آمده است که این امر می‌تواند مسئله ساز باشد.

مدیرکل بهزیستی کردستان یادآور شد: پایین آمدن نرخ زاد و ولد می تواند ما را به سمتی ببرد که جمعیت جوان و نیروی کار کشور کاهش یابد و این مساله پیامدهای جبران ناپذیری در حیطه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد.

وی اظهار کرد: انتظار می رود تمام دستگاه‌های عضو شورای سالمندان تعاملات بین بخشی و رسالت مهم در حوزه سالمندی را اجرا کنند تا مسئله سالمندی در کشور ما به جای تهدید به فرصت تبدیل شود.

بیش از هفت هزار سالمند تحت پوشش بهزیستی

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کردستان نیز اظهار کرد: حدود هفت هزار و ۱۶ نفر سالمند تحت پوشش این نهاد هستند و در بخش‌های مختلف خدمات مستمر و غیرمستمری را از این نهاد حمایتی می گیرند.

فرزانه بهرامی افزود: مهمترین اقداماتی که در سازمان بهزیستی برای سالمندان انجام می شود، چکاپ روزانه پزشک، پرستار، خدمات فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی مشاوره و کلاس های آموزشی و آموزش مهارت های زندگی در مراکز روزانه است.

وی افزود: خدمات مراقبتی در مراکز شبانه روزی از سالمندانی که در مراکز ما نگهداری می شوند شامل اجرای طرح ویزیت در منزل با حضور تیم تخصصی شامل فیزیوتراپ، کاردرمان و اعزام پزشک به منزل سالمند است.

معاون توانبخشی بهزیستی کردستان ادامه داد: سالمندانی که بستر گرا هستند و امکان خروج از منزل و مراجعه به مراکز درمانی را ندارند تیم تخصصی از طریق سازمان بهزیستی به منزلشان مراجعه کرده و به آنان خدمات ارائه می دهند.

وی یادآور شد: همچنین اجرای طرح مراقبتی را داریم که مربی توسط سازمان بهزیستی آموزش لازم را فرا می گیرد و سه روز در هفته به منزل سالمند مراجعه کرده و به خانواده در نگهداری سالمند کمک می کند.

بهرامی ادامه داد: اجرای طرح توانمندسازی سالمندان از دیگر طرح های ما است که در محلات شهری و روستایی انجام می شود و همچنین طرح پیشگیری از معلولیت های دوران سالمندی که براساس آن سال گذشته چهارهزار و ۲۰۰ نفر سالمند آموزش مهارت های زندگی را دیدند.

وی اظهار کرد: همچنین ارائه خدمات معیشتی و درمانی به سالمندان در مناطق روستایی در قالب طرح توانبخشی مبتنی از دیگر اقدامات این سازمان به سالمندان از طریق بهزیستی است.

پرداخت ماهانه ۴۳۰ میلیارد ریال کمک هزینه معیشتی به سالمندان

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد امام خمینی(ره) کردستان نیز با بیان اینکه ۵۴ هزار و ۳۸۲ نفر از جمعیت بالای ۶۰ سال استان تحت پوشش این نهاد هستند، گفت: از این تعداد ۳۰ هزار و ۷۰۵ نفر یعنی ۵۶ درصد زن و ۲۳ هزار و ۶۷۷ نفر یعنی ۴۴ درصد مرد هستند.

امید عسکری افزود: سه هزار و ۸۵۰ نفر از این تعداد سالمند تحت پوشش بیماران سخت درمان و زمین گیر هستند که در نیمه نخست امسال ۸۰ میلیار ریال برای هزینه درمانی این افراد پرداخت شده است.

وی اضافه کرد: در مجموعه ماهانه ۴۳۰ میلیارد ریال کمک معیشت به سالمندان زیرپوشش این نهاد در استان پرداخت می شود، ضمن اینکه خدمات دیگری از جمله تعمیرات مسکن، اعطای تسهیلات بلاعوض و کم بهره به این افراد، کم هزینه تحصیلی فرزندانشان و غیره نیز به این قشر ارائه می شود.

امید می رود با فرهنگ سازی درست، گام هایی مثبت در راستای تکریم و سلامت سالمندان برداشته شده و زمینه رفاه و آسایش این قشر در جامعه فراهم شود و با بهره گیری از تجربه های گران بهای آنان کیفیت زندگی خود را بالا ببریم.

هفتم تا سیزدهم مهر ماه امسال با عنوان هفته سالمند با شعار "سالمندی فعال، فردایی برای همه" نامگذاری شده است.