به گزارش خبرنگار ایرنا، انشعابهای غیرمجاز یکی از اساسیترین معضلات در حوزه آب به شمار میروند؛ معضلی که افزون بر تشدید کمآبیها و تنش آبی، موجبات افزایش مصرف و تضییع حقوق مشترکان قانونمند را فراهم میکند.
برای جلوگیری از این نوع اقدامات و مقابله با استفادهکنندگان غیرمجاز هر ساله گروههای نظارتی با هدف گشتزنی در محدودههای تعیین شده و شناسایی انشعابهای غیرمجاز تشکیل میشوند تا ضمن قطع این انشعابها و یا تبدیل آنها به انشعاب مجاز، امکان اینگونه استفادههای غیرمجاز را کاهش دهند.
بر اساس ماده یک قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، هر شخصی که بدون دریافت انشعاب قانونی آب، به استفاده از آن اقدام و یا با داشتن انشعاب قانونی، مبادرت به استفاده غیرمجاز کند، افزون بر الزام به پرداخت بهای خدمات مصرفی و جبران خسارت و سایر حقوق مربوطه، به عنوان متخلف شناخته و شامل مجازاتهایی نیز میشود.
این اقدامات نظارتی و قانونی در قالب قطع یا بهینهسازی این انشعابها و جریمه متخلفین در سالهای اخیر شرایطی را فراهم کرده که افزون بر کاهش هدر رفت آب در شبکههای توزیع شهری و روستایی، کمیت و کیفیت آب نیز به طور محسوسی افزایش یابد.
نتایج نظارتها در سال ۱۴۰۱؛ صرفهجویی در یک هزار و ۶۲۴ هزار مترمکعب
در سال ۱۴۰۱، چندین فقره انشعاب غیرمجاز آب شُرب در شهرها و روستاهای ۱۲شهرستان فارس شناسایی و جمع آوری شد و طبق اعلام مدیرعامل شرکت آبفا فارس در آن زمان ۲هزار و ۲۲۵ فقره انشعاب غیرمجاز به انشعاب مجاز تبدیل و ۴۵۳ انشعاب نیز به مراجع قضایی معرفی شد.
به گفته متولیان امر با شناسایی این انشعابات غیرمجاز در سال ۱۴۰۱، بیش از یک هزار و ۶۲۴ هزار مترمکعب در مصرف آب شرب صرفهجویی شد.
سال ۱۴۰۲؛ شناسایی ۱۴ هزار انشعاب غیرمجاز
از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا ۲۸ اسفندماه همان سال نیز ۱۴هزار و ۵۰۰ فقره تخلف در برداشت غیرقانونی آب و انشعاب غیرمجاز شناسایی و به انشعاب مجاز تبدیل شد که این تعداد رشد۲۳۴درصدی نسبت به سال قبل را نشان میداد.
بدین ترتیب طی ۲سال تعداد قابل توجهی انشعاب غیرمجاز آب در شهرستان شیراز شناسایی و به انشعاب مجاز تبدیل شده است.
پیگیریها در سال ۱۴۰۳، شناسایی هشت هزار و ۶۷۷ فقره استفاده غیر مجاز
این اقدامات در سال ۱۴۰۳ نیز ادامه یافت به گونهای که شرکت آب و فاضلاب شیراز در شهریورماه اعلام کرد که از ابتدای سال تاکنون سه هزار و ۱۸۷ فقره انشعاب غیرمجاز در این کلانشهر و نواحی تابعه شناسایی شده است.
اخیراً هم مدیرعامل شرکت آبفا استان فارس گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون هشت هزار و ۶۷۷ فقره استفاده غیر مجاز و تخلف اعم از شیر برداشتها و انشعابات غیرقانونی آب و فاضلاب اعمال قانون شده که این تعداد رشد ۱۱۹ درصدی نسبت به مدت مشابه درسال ۱۴۰۲را نشان میدهد.
علی شبانی که معتقد است انشعابهای غیرمجاز افزون بر افزایش بیرویه مصرف آب سبب بروز خسارتهایی به شبکه توزیع و تأسیسات آبرسانی و تضییع حقوق مشترکین میشود، افزود: وصل انشعاب غیرمجاز تخلف محسوب و دارای مجازاتهای قانونی است، زیرا افزون بر اختلال در خدماترسانی منظم، منجر به تضییع حقوق سایر مشترکین، احتمال آلودگی در شبکه های توزیع آب، کاهش عمر و افت فشار در شبکه توزیع به دلیل برداشتهای بیرویه میشود.
برخورد قانونی با متخلفان
مدیرعامل شرکت آبفا فارس با ارایه تعریفی کلی از استفادهکنندگان غیرمجاز از آب شرب، به بیان مجازاتهای قانونی این اشخاص پرداخت و گفت: این اصطلاح به آن دسته از اشخاص حقیقی یا حقوقی اطلاق میشود که بدون داشتن پروانه انشعاب از تأسیسات آبرسانی استفاده میکنند و یا مصرفی مغایر با کاربری تعیین شده، دارند.
او اضافه کرد: از طرفی بر اساس اصول دینی و مذهبی، استفاده غیرمجاز (سرقت آب) از آب، غیرجایز و حرام اعلام شده است.
رئیس هیأت مدیره شرکت آبفا فارس با هشدار به استفاده کنندگان از انشعابات غیر مجاز، افزود: به منظور جلوگیری از اختلال در روند آبرسانی به مشترکین این شرکت، در سال ۱۴۰۳ شناسایی انشعابات غیر مجاز با شدت و جدیت در دستور کار قرار گرفته و با تمام کسانی که اقدام به وصل انشعابات غیرمجاز کنند، بر اساس قانون برخورد جدی صورت خواهد گرفت.
امکان واگذاری انشعاب قانونی به دارندگان انشعاب غیرمجاز وجود دارد؟
مدیرعامل شرکت آبفا فارس در خصوص امکان واگذاری انشعاب قانونی به دارندگان انشعاب غیرمجاز نیز گفت: بر اساس ماده ۴ قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب در صورت داشتن شرایط لازم، امکان واگذاری انشعاب به دارندگان انشعابات غیرمجاز قبلی وجود دارد، لذا کسانی که از اجرای قانون پیروی نکنند و بر استفاده از انشعابات غیرمجاز اصرار داشته باشند، به جبران خسارت، جزای نقدی و قطع انشعاب و برخورد قانونی محکوم میشوند.
طبق اعلام شرکت آبفا فارس با اقدامات صورت گرفته مشکل تعداد قابل توجهی از مناطقی که به علت تخلفات صورت گرفته دچار مشکل کمآبی بودند، با جمعآوری انشعابات غیرقانونی یا سرقت آب حل شده است.