به گزارش خبرنگار ایرنا، " جواد خانزادی" روز یکشنبه در حاشیه برگزاری جلسه شورای عشایر با محوریت کوچ پاییزه عشایر در سال جاری، با اشاره به پیشبینی حضور و کوچ یک هزار خانوار عشایری مهمان از استانهای همجوار، اظهار کرد: این تعداد خانوار عشایری در مناطق گرمسیری و قشلاقی استان مستقر خواهند شد.
وی با تاکید بر اینکه عشایر مهمان از ۱۵ آذرماه اجازه استقرار در مراتع مناطق گرمسیری استان ایلام را دارند و ورود زودهنگام آنها قبل از تاریخ یاد شده ممنوع است، افزود: عشایر مهمان کوچنده به استان ایلام به طور تقریبی با جمعیتی حدود ۶ هزار و ۵۰۰ نفر دارای ۱۵۰ هزار راس دام هستند که در راستای هماهنگیهای لازم برای برنامهریزی کوچ این عشایر مهمان جلسههای متعددی برگزار شده است.
مدیرکل امور عشایر استان ایلام با اشاره به اینکه امروز نیز جلسهای با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام در این خصوص برگزار شد، افزود: در این جلسه مقرر شد که ادارات کل امور عشایر استانهای مبدا نسبت به هماهنگی و اطلاع رسانی به عشایر برای رعایت تقویم کوچ اقدام کنند و با توجه به خشکسالی و کمبود مراتع در استان ایلام، عشایر کوچ پاییزه را به تعویق بیندازند.
خانزادی با تاکید بر اینکه عشایر مهمان بایستی با استفاده از خودروهای حمل و جابجایی احشام، استفاده کرده و از شیوه کوچ سنتی خودداری کنند، افزود: در این جلسه مقرر شد که ادارات کل امور عشایر استانهای مبدا نسبت به کنترل خروج عشایر به منظور داشتن کارت شناسایی واکسیناسیون، پلاک کوبی و هویت گذاری دامها اقدام لازم را انجام دهند.
وی تصریح کرد: رایزنی های لازم با مدیران کل امور عشایر و مسئولان استانهای همجوار صورت گرفته که عشایر این مناطق با تمام ظرفیت دامی خود به استان ایلام کوچ نکنند، ابراز کرد: در این جلسه مقرر شد که با توجه به شرایط خشکسالی و ظرفیت پایین مراتع استان، استانهای همجوار عشایر خود را توجیه نمایند بخشی از دام خود را به مناطق قشلاقی مقصد وارد نمایند.
مدیرکل امور عشایر استان ایلام گفت: تامین آب شرب عشایر توسط آب و فاضلاب استان، حضور اکیپهای سیار دامپزشکی برای سرکشی از دامهای عشایر و جلوگیری از بروز بیماریها، سرکشی و ارائه خدمات بهداشتی درمانی به عشایر توسط دانشگاه علوم پزشکی، رفع موارد احتمالی و تجهیز مدارس عشایری در فصل زمستان توسط آموزش و پرورش استان، فراهم کردن تمهیدات لازم برای تامین انرژی و ذخیره سوخت جایگزین در مناطق عشایری توسط شرکت، برنامهریزی شرکت پشتیبانی امور دام برای خرید دام مازاد عشایر استان و برگزاری کلاسهای آموزشی در جهت افزایش مشارکت مردمی در امر حفاظت و حمایت از عرصه و اعیان ملی از مصوبات دیگر این جلسه بود.
به گزارش ایرنا، استان ایلام دارای ۹ هزار و ۷۳۶ خانوار عشایری با ۶۰ هزار نفر جمعیت است که در قالب ۱۲ ایل و ۳۵ طایفه هستند.
۱۰ درصد از کل جمعیت استان را جامعه عشایری تشکیل داده است.
همه ساله از نیمه دوم آذرماه تا اوایل اردیبهشت ماه بیش از یک هزار خانوار عشایری با ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار راس دام از مناطق سردسیر استان های کرمانشاه، لرستان و همدان به نواحی گرمسیری ایلام کوچ و زمستان را در ایلام سپری می کنند.
عمده این عشایر در شهرستان های جنوبی استان اتراق دارند.
میان بند به مناطق مابین قشلاق و ییلاق اطلاق می شود.