تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۹

مشهد- ایرنا- پاییز و زمستان با همه زیبایی‌های فصلی و طبیعی، برای برخی یادآور خاطرات تلخ از دست دادن عزیزانشان در سایه بی‌احتیاطی و گازگرفتگی است، داغی که چه بسا با کمی احتیاط و دقت در نصب و استفاده از وسایل گرمایشی، می‌شد که بر دل‌ها ننشیند.

به گزارش ایرنا، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در فصول سرد سال به زنگ خطری تکراری تبدیل شده است که به رغم هشدارها باز هم هر ساله شاهد افزایش آن و گرفته شدن جان شماری از هموطنان توسط این قاتل خاموش هستیم.

طبق اعلام پزشک قانونی، سال گذشته ۷۹۴ نفر در کشور قربانی مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شده اند که ۶۰۱ نفر مرد و مابقی زن بوده اند، سرد شدن کانون گرم ۷۹۴ خانواده در طول یک سال، آن هم تنها و تنها به دلیل بی احتیاطی و بی دقتی در استفاده از وسایل گازسوز و گرمایشی آماری تکان دهنده است.

آمار جان‌باختگان ناشی از گازگرفتگی در سال ۱۴۰۱ در کشور ۹۱۳ نفر و در سال قبل از آن ۸۳۹ نفر بوده است که خراسان رضوی در رده سوم جدول شمار جان‌باختگان ناشی از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در بین ۳۱ استان قرار دارد و سال گذشته ۵۹ نفر در این استان با گازگرفتگی جان باختند.

با وجود هشدارهای مکرر توسط رسانه ها و سازمان های مرتبط برای پرهیز از غفلت و بی احتیاطی در استفاده از وسایل گازسوز، اما مرور آمارها نشان می دهد که گویی تلنگرهای گازگرفتگی و بی احتیاطی به دوری باطل تبدیل شده و بی تفاوتی ها همچنان ادامه دارد.

غفلت، کمینگاه قاتل نامریی

آشنایی با نحوه استفاده از وسایل گازسوز و گرمایشی و رعایت نکات ایمنی نقش بسیار مهمی در کاهش آمار حوادث مرتبط با گازگرفتگی و نشت گاز دارد.

خراسان رضوی نیز در رده یازدهم جدول تعداد جانباختگان ناشی از مسمومیت با گاز مونواکسید کربن در بین ۳۱ استان کشور قرار داردبه گفته مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد در فصل سرما باید علاوه بر جلوگیری از هدررفت انرژی، تهویه هوای فضای منزل و محل کار نیز به درستی صورت گیرد و در زمان روشن‌بودن و استفاده از وسایل گازسوز شامل بخاری، آبگرمکن، شومینه، پکیج، اجاق‌گاز و حتی موتورخانه مرکزی، چنانچه احساس سنگینی هوا، سردرد و سرگیجه وجود داشت، باید به سرعت در و پنجره‌ها را باز کرده و از محیط خارج شد و در صورت لزوم با اورژانس تماس گرفت.

آتشپاد حمیدرضا کافی‌نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وسایل گازسوز باید سرویس دوره‌ای شوند، خطر قرار دادن لوله بخاری در آب، استفاده از بخاری بدون اتصال دودکش آن و یا قرار دادن دودکش در ظرف آب به معنی مرگ است و به هیچ عنوان چنین کاری نباید انجام شود.

وی ادامه داد: لوله دودکش باید به‌طور کامل به خارج از خانه و به هوای آزاد هدایت شود تا دود حاصل از سوختن وسایل گازسوز به‌کلی از محل خارج شود.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد با اشاره به خطر مسدودشدن دودکش با نخاله ساختمان یا لانه پرندگان، افزود: هر سال قبل از استفاده از بخاری، باید لوله دودکش را مورد بازبینی قرار داد و از بازبودن مسیر آن و مسدود نشدن اطمینان حاصل کرد.

وی گفت: فضای حمام، معمولا کوچک و جریان هوای آن نیز بسیار محدود است لذا باید از نصب هرگونه وسایل گرمایشی گازی، نفتی، منقلی، چوبی و آبگرمکن حتی با وجود دودکش در حمام خودداری کرد. آبگرمکن‌های گازیِ دیواری نیز اگر به مدت طولانی روشن باشند، خطرناک می‌شوند.

کافی نیا افزود: به‌کارگیری آبگرمکن‌های دیواری در فضاهای بسته یا مکان‌های فاقد جریان هوا، مجاز نیست.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: از اول مهر ۱۴۰۲ تا اول مهر ۱۴۰۳ تعداد ۱۹۷ مورد عملیات حادثه و پیشگیری مرتبط با گازگرفتگی در مشهد انجام شده است.

وی اضافه کرد: در این حوادث چهار نفر جان باختند، ۲۴ نفر آسیب دیدند و ۱۴ نفر نیز نجات یافتند.

بیشتر بخوانید:

رشد ۶ برابری مرگ ومیر گازگرفتگی در خراسان رضوی هشدار دهنده است

خواهر و برادر مشهدی بر اثر گازگرفتگی جان باختند

پدیده مرگبار مکش معکوس دودکش‌ها

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سرد بودن لوله بخاری در داخل ساختمان پس از روشن‌کردن بخاری، نشانه تخلیه نشدن گازهای سمی مانند گاز مونوکسید کربن است و افراد حاضر در محل، در معرض خطر گازگرفتگی قرار دارند، بنابراین به سرعت باید علت آن را بررسی کرده و مشکل رفع شود.

آتشپاد دوم حسن نجمی افزود: اگر کولر در پشت بام نصب شده است، باید دریچه های آن در داخل واحد در فصول سرد سال بسته شود، این دریچه‌ها منبع تأمین هوا هنگام استفاده از بخاری نیستند، ضمن اینکه به علت قطر و ارتفاع بالاتر نسبت به دودکش‌های ناایمن، مکش قوی ایجاد می‌کنند و چنانچه منافذ ورود هوا به خانه بسته باشد، می‌تواند عملکرد دودکش‌ها را مختل کرده و باعث «پدیده مرگبار مکش معکوس دودکش‌ها» و سرد ماندن لوله بخاری شوند.

وی اضافه کرد: به‌ هیچ‌ عنوان نباید خروجی دودکش در کنار کولر و یا زیر پنجره باشد زیرا از این طریق گازهای سمی مجدد وارد فضای خانه می‌شود.

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد ادامه داد: افزایش ارتفاع دودکش، مکش طبیعی، عایق کردن دودکش، استفاده از کلاهک اچ (H) و ایجاد روزنه یا دریچه تأمین هوا در ساختمان ها ضروری است.

نجمی گفت: هیچ گاه نباید از اجاق خوراک‌پزی، پیک‌نیک یا زغال برای پخت‌وپز و گرم‌کردن فضای بسته و کوچک خانه، اتاق، حمام، کانکس، چادر مسافرتی و یا خودرو استفاده شود و باید از وسایل گرمایشی استاندارد استفاده کرد چرا که وسایل حرارتی فرسوده و قدیمی ممکن است خطرساز باشند.

وی ادامه داد: احساس گیجی، تهوع و استفراغ، ضعف عضلانی، تنگی نفس، درد قفسه سینه و سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو از مهم‌ترین علایم گازگرفتگی و مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است و در صورت مشاهده هر یک از این علایم، باید فرد هر چه سریعتر به مراکز درمانی منتقل شود.

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد اظهار کرد: در اثر تماس طولانی با منوکسیدکربن، سردرد، گیجی، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، تپش قلب، کاهش هوشیاری، آسیب دائمی عصبی، کما و مرگ رخ می ‏دهد و نخستین اقدام در برخورد با فرد مسموم شده با گاز مونوکسیدکربن، انتقال وی به هوای آزاد و اقدام درمانی است.

لوازم گازسوز، مشمول استاندارد اجباری

دریافت پروانه استاندارد برای واحدهای تولید لوازم گازسوز ضروری است و با واحدهای تولیدی متخلف برخورد می شود.

سال گذشته شکایت فوت خانواده ای ناشی از مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن دریافت شد که بخاری نشت داشته و فاقد استاندارد بخاری گازسوز دودکش دار بود لذا شرکت سازنده محکوم شدرییس اداره اندازه شناسی و سرپرست آزمایشگاه مکانیک اداره استاندارد خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بخاری و آبگرمکن در ردیف اقلام گازسوز و مشمول استاندار اجباری هستند.

حسین ثابت‌کار افزود: واحدهای تولیدی باید از اداره استاندارد پروانه استاندارد دریافت کنند که پس از درخواست آنان، بازدیدی از خط تولید انجام و نمونه برداری صورت می گیرد و به آزمایشگاه ارجاع می شود.

وی اضافه کرد: پس از قبولی در آزمایش های مربوطه، تاییدیه و پروانه استاندارد صادر می شود و در طول سال نیز با بازدیدهای سرزده از واحدهای تولیدی، نمونه برداری می شود که چنانچه نمونه ها در شاخص های مختلف ایمنی مردود شوند، موضوع در کمیته ماده ۴۲ با حضور نماینده دادستان بررسی و حکم صادر می شود.

رییس اداره اندازه شناسی و سرپرست آزمایشگاه مکانیک اداره استاندارد خراسان رضوی ادامه داد: جدا از نمونه برداری از واحدهای تولیدی، از بازار نیز نمونه برداری از محصولات داخل و خارج از استان برای انجام سنجش‌ها به صورت ۲ تا چهار مرتبه در سال صورت می گیرد.

ثابت کار افزود: تاکنون حدود ۲۷ واحد تولیدی در استان خراسان رضوی برای تولید بخاری گازی و نفتی از این اداره کل پروانه استاندارد گرفته اند.

وی ادامه داد: سال گذشته یک مورد شکایت مبنی بر فوت خانواده ای به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن دریافت شد که پس از انجام آزمایش از بخاری قدیمی مورد استفاده، مشخص شد بخاری نشتی داشته و فاقد استاندارد بخاری گازسوز دودکش دار بوده است، لذا شرکت سازنده محکوم شد.

رییس اداره اندازه شناسی و سرپرست آزمایشگاه مکانیک اداره استاندارد خراسان رضوی افزود: این نظارت ها در حوزه تولید پکیج نیز انجام می شود که استان بیشتر در این حوزه مونتاژکاری می کند.

ثابت کار اضافه کرد: اکنون کمتر از ۱۰ واحد در این حوزه در استان فعال هستند که پروانه استاندارد دریافت کرده اند و پروانه یکی از این واحدها به دلیل توقف تولید در یک‌سال گذشته، باطل شده است.