نوید کمالی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص سالگرد عملیات طوفان الاقصی(۷ اکتبر) از سوی جنبش مقاومت فلسطین حماس که شکستهای راهبردی بر رژیم صهیونیستی وارد آورد، اظهارداشت: عملیات طوفان الاقصی در زمان و شرایطی انجام شد که فرآیند عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی، به ویژه در قالب توافقهای ابراهیم، در حال پیشرفت بود و نظر به تحرکات دیپلماتیک طی کمتر از چند روز قرار بر اعلام عادی سازی روابط ریاض و تلآویو بود.
وی گفت: علاوه بر این این عملیات، نه تنها به چالش کشیدن مشروعیت، امنیت داخلی و توان اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را به همراه داشت، بلکه برای کشورهای عربی که به این مسیر عادیسازی پیوسته بودند به نوعی هزینهبر شد و پیوستن آنها به توافق ابراهیم را به تاخیر انداخت.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: به بیان دیگر، این عملیات فضای داخلی این دست کشورها را به شکل قابل توجهی تحت تأثیر قرار داد؛ چرا که افکار عمومی در کشورهای عربی به شدت نسبت به مساله فلسطین حساس هستند و هر گونه سکوت در رابطه با حوادث غزه موجب بروز تردید مردم نسبت به حکومتهایشان میشد.
کمالی تصریح کرد: در نتیجه میتوان گفت که عملیات طوفان الاقصی نشان داد که مسئله فلسطین همچنان یک موضوع محوری و تعیینکننده در میان جهان اسلام و خاصه کشورهای عربی است و نادیدهگرفتن آن از سوی دولتهای اسلامی میتواند موجب افزایش تنشهای داخلی و منطقهای شود.
وی افزود: همچنین این عملیات فشارهای مردمی را بر دولتهای عربی متمایل به صلح ابراهیم برای تجدید نظر در سیاستهای عادیسازی افزایش داد و شکاف میان تصمیمگیرندگان سیاسی و افکار عمومی را برجستهتر کرد.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: از نگاه راهبردی و کلان این عملیات از منظر سخت توانست توانمندیهای نظامی و امنیتی و خصوصاً اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را که برای تصویرسازی قدرتمند و شکست ناپذیر آنها زمان و بودجههای چند صد میلیون دلاری خصوصاً در عرصه هالیوود صرف شده بود به چالش بکشد.
کمالی گفت: این عملیات نشان داد که با وجود تمام فناوریها و سیستمهای امنیتی پیشرفتهای که رژیم صهیونیستی با حمایت و پشتیبانی قدرت های غربی به کار گرفته در مواجهه با تدبیر مقاومت کارساز نیستند، جالب اینکه حتی امروز هم که بخش زیادی از غزه با خاک یکسان شده گروههای مقاومت به واسطه تدبیر و هوشمندی خود همچنان قادر به اجرای عملیاتهای گسترده و مؤثر در قلب سرزمینهای اشغالی هستند.
وی تصریح کرد: همچنین این عملیات به تضعیف روحیه نیروهای نظامی و امنیتی رژیم انجامید و باعث آشفتگی در ساختار فرماندهی و آمادگی نظامی آنها شد.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: از منظر نرم، این عملیات به معنای احیای مجدد مقاومت فلسطین و غزه به عنوان یک گزینه مشروع و مؤثر در برابر رژیم صهیونیستی تلقی میشود. پیام این عملیات به جهان عرب و جهان اسلام این بود که مقاومت همچنان زنده است و میتواند معادلات منطقه را تغییر دهد.
کمالی در پایان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، این عملیات ضربهای جدی به روند عادیسازی روابط کشورهای عربی منطقه با رژیم صهیونیستی بود و باعث شد که بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی برای ماهها پرونده عادی سازی را به بایگانی بسپارند.