به گزارش گروه علمی ایرنا از بنیاد ملی نخبگان، حسین افشین در این دیدار ضمن تشکر از زحمات این زوج نخبه و اثرگذار به تشریح برخی برنامهها، اقدامات و ماموریتهای معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان پرداخت و زمینهسازی برای افزایش تعامل، هماهنگی و ارتباط مستمر با تمام وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی کشور در حوزههای علمی و نخبگانی در راستای تسهیل مسیر نخبگان برای اثرگذاری در کشور را از جمله وظایف بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی برشمرد.
وی گفت: رشد شرکتهای دانش بنیان از جمله نتایج تلاشهای معاونت علمی در ایجاد رابطه میان نخبگان، مراکز علمی، پژوهشی و صنعت و دانشگاه و دستگاههای اجرایی در سال های اخیر است که البته عمدتا در حوزههای علم و فناوری عملیاتی شد.
ضرورت ایجاد بستری برای انتقال تجربه نخبگان برجسته به جوانان
معاون علمی فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در ادامه با بیان اهمیت حوزه علوم انسانی و ورود معاونت علمی و بنیاد نخبگان به این حوزه از دو سال گذشته با هدف حمایت از رشتههای هنری و علوم انسانی گفت: با کمک مشاوران و متخصصان به دنبال راهکارها و تعاریفی صحیح برای حمایت مناسب و در خور از حوزههای علوم انسانی و هنری هستیم که راهاندازی پارک انیمیشن و تامین زیرساخت مناسب برای تبدیل ایده خلاقانه در حوزه انیمیشن به از جمله این اقدامات است.
افشین با اشاره به فعالیت خانههای خلاق بر ضرورت ایجاد بستری برای انتقال تجربه نخبگان برجسته به جوانان تاکید کرد و گفت: در حوزه علوم انسانی نیز مانند حوزه های علم و فناوری به طراحی زیستبومی نیاز داریم که بتواند ارتباط مستمری میان نسل قدیم و جدید برای تبادل تجربه فراهم کند. در بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی نیز این امر دنبال خواهد شد و امیدواریم گام های مثبتی در حوزه های علوم انسانی و هنر با همراهی بزرگان این عرصه برداشته شود.
حمایت از نخبگان ضابطهمند باشد
نوشآفرین انصاری پژوهشگر برجسته ادبیات کودک و عضو سابق هیات علمی و مدیر گروه کتابداری دانشگاه تهران نیز ضمن اشاره به برخی افتخارات و آثار استاد مهدی محقق فقیه، مجتهد و فیلسوف و اقدامات شورای کتاب کودک، بر ضرورت وجود تشکلها و فضاهای فرهنگی برای گردهمآیی و هم اندیشی اساتید نخبه کشور همچنین وجود تسهیلات اجتماعی فرهنگی تاکید کرد و گفت: رعایت انصاف و عدالت ایجاب میکند حمایت از نخبگان ضابطهمند باشد و بر اساس آیین نامههای مشخص انجام شود.
انصاری، مهندسی جدید اطلاعات، بحث هویت ایرانی و هویت هنرها در ایران را عامل تشکیل شورای ادبیات کودک به عنوان سازمانی مردم نهاد دانست و گفت: باید سازوکار درست و تعریف شدهای در حوزه ترویج هویت و فرهنگ ایرانی شکل گیرد. باید به معلمها بگوییم، دایره المعارفها و فرهنگنامه ها چه اثری در رشد تفکر کودکان و نوجوانان دارد. جامعه آموزش و پرورش باید پذیرای این کتب در مدرسه باشد و آن را در یک پروسه مناسب آموزشی در اختیار دانش آموزان قرار دهند.
در شورای ادبیات کودک از دریچه عشق به کارمان نگاه میکنیم
این استاد برجسته ادامه داد: در شورای ادبیات کودک از دریچه عشق به کارمان نگاه میکنیم. دانایی ارزش است، دانستن ارزش است، باید بدانیم مدرسه و درس خواندن تنها مسیر دانایی نیست، نیازمندیم تعامل و ارتباط سازندهتری میان سازمانهای دولتی و مردم نهاد برقرار کنیم، باید به خانوادهها بگوییم ادبیات چیست، ادبیات کودک چیست، داستان کودک چیست، تا خانواده کتاب نخواند و علاقمند نشود، برای فرزندش تهیه نمیکند و درباره آن با فرزندش صحبت نمیکند. بسیار مهم است که خانواده را با فرهنگ ایرانی، جغرافیا و تاریخ ایران درگیر کنیم و فراموش نکنیم در زنجیره ارزش کار علمی، مدیریت علمی کار مهمی است.
در بخش دیگری از این دیدار مهدی محقق در سخنانی کوتاه شعری از ناصرخسرو خواند و گفت: علم کیمیای بزرگیهاست، شکر کند اگرچه تو افیونی. این شعر از ناصر خسرو میگوید اگرچه تو تلخ باشی و همچون تریاک، علم تلخی تو را به شکر تبدیل میکند و هیچ چیزی شیرینتر از علم نیست.
در پایان این دیدار حسین افشین معاون علمی ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان از تلاشهای این زوج فرهیخته در راستای تولید آثار فاخر برای حفظ فرهنگ ایران زمین تقدیر و برای آنان آرزوی سربلندی کرد.
نوش آفرین انصاری، متولد ١٣١٨ در هند از شاگردان محمدعلی جمالزاده و عباس زریاب خویی، دبیر شورای کتاب کودک (از ابتدای انقلاب تاکنون)، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد کتابداری از مدرسه عالی ژنو در سوئیس و دانشگاه مک گیل کانادا، دکترای کتابداری از دانشگاه تورنتو، عضو سابق هیات علمی و مدیر گروه کتابداری دانشگاه تهران، رئیس پیشین کتابخانه دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، مؤسس گروه کتابداری در دانشکده علوم تربیتی و برنده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی است. از جمله تألیفات او می توان به تأسیس کتابخانهها در روستا، توسعه کتابخانههای عمومی، مجموعه مقالات درباره کتاب و کتابداری، کتاب برای همه، کتاب و اجتماع و ترجمه «مدخل تاریخ اسلامی» اثر ژان سوواژ که به عنوان کتاب سال برگزیده شد، اشاره کرد.
مهدی محقق، متولد ۱۰ بهمن ۱۳۰۸ خورشیدی، علامه و ادیب و مجتهد معاصر، نسخهپژوه و پژوهشگر تاریخ پزشکی اسلامی، مصحح و شارح کتب ادبی و فلسفی، استاد ممتاز ادبیات و فلسفه دانشگاه تهران با بیش از ١٠٠ تألیف است. محقق، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ایران و مصر، بنیانگذار دایره المعارف تشیع و عضو سابق هیات امنای بنیاد دایره المعارف بزرگ اسلامی و دارای نشان درجه یک ادب فارسی است، وی همچنین ریاست گروه مطالعات اسلامی دانشگاه مکگیل کانادا و ریاست هیات مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی را در کارنامه دارد.