زاهدان - ایرنا - ساخت کتابخانه استاندارد زاهدان به عنوان سازه عظیم فرهنگی برای افزایش سرانه فضای مطالعه سیستان و بلوچستان و زاهدان، پس از گذشت بیش از ۲ دهه از آغاز هنوز در ابتدای راه است و به علت کمبود اعتبارات پیشرفت چندانی ندارد.

به گزارش ایرنا، یکی از مشکلات سیستان و بلوچستان در حالی کمبود زیربناهای کتابخانه‌ای بوده که این مهم از نیازهای مردم استان است.یکی از مطالبات همیشگی اهالی فرهنگ و هنر در سیستان و بلوچستان نیز بهره‌برداری از طرح کتابخانه مرکزی زاهدان بوده؛ مطالبه‌ای به حق که با گذشت حدود ۲۵ سال و وعده‌های بسیار، هنوز به جایی نرسیده است.

طرحی که میراث دار از یک دولت به دولت دیگری بوده به گونه‌ای که از سال ۱۳۷۸ تاکنون هیچ کتابخانه عمومی در زاهدان ساخته نشده؛ این درحالیست که زاهدان تنها مرکز استانی بوده که از این حیث مظلوم واقع شده است.

در این راستا کتابخانه‌های عمومی زاهدان به عنوان یک کلانشهر شامل کتابخانه آیت الله کفعمی، کتابخانه نور، کتابخانه کامبوزیا و کتابخانه امام حسین (ع) است که کتابخانه امام حسین (ع)، آخرین کتابخانه ساخته شده در زاهدان بوده و تاریخ بهره‌برداری از آن به سال ۷۸ باز می گردد.

طرح کتابخانه مرکزی زاهدان با بیش از ۲ دهه انتظار یعنی حدود ۲۵ سال؛ همچنان در ایستگاه اعتبارات متوقف مانده است

در همین راستا بیش از ۲۵ سال قبل زمینی با مساحت ۲ هزار متر در خیابان بزرگمهر زاهدان از طرف سازمان مسکن و شهرسازی برای ساخت کتابخانه اختصاص یافت که با عدم نظارت نهادهای ناظر، این زمین به محل تجمع نخاله‌های ساختمانی حاصل از ساخت‌وسازهای شخصی و ارگان‌های دولتی تبدیل شده بود.

در آن هنگام پس از گلایه‌های بی شمار مردم در فاز اول بیش از ۷۰۰ دستگاه کامیون نخاله ساختمانی از زمین خارج و در فاز بعد گودبرداری انجام شد و با توجه به تورم موجود و نبود بودجه، این کتابخانه در حد گودبرداری پیشرفت فیزیکی داشت.

در ابتدا قرار بود طرح کتابخانه مرکزی زاهدان با همکاری سه نهاد شامل بنیاد برکت، نهادکتابخانه های عمومی کشور و مدیریت برنامه‌ریزی سیستان و بلوچستان با اعتبار ۳۰ میلیارد ریالی ساخته شود که تنها بخشی از بودجه مذکور توسط نهاد کتابخانه‌ها تامین شد.

بهره برداری از طرح کتابخانه مرکزی زاهدان به قدری طولانی شد که شنیده ها نیز حکایت از آن داشت که اگر ۹۰ میلیارد ریال اعتبارات ملی در نظر گرفته شده محقق نشود و ساخت و ساز در این بازه زمانی صورت نگیرد، امکان بازپس‌گیری زمین از سوی اداره کل مسکن و شهرسازی وجود دارد.

با این وجود؛ اما بهره برداری از طرح کتابخانه مرکزی زاهدان می توانست در کاهش فاصله معنادار سرانه فضای مطالعه سیستان و بلوچستان با دیگر نقاط کشور سهم زیادی داشته باشد.

از دیگر سو این سازه عظیم فرهنگی می توانست در بهبود سرانه مطالعه سیستان و بلوچستان هم تا حدودی موثر باشد، زیرا کتابخانه استاندارد بی شک جاذبه های زیادی برای اهل مطالعه دارد و می تواند آن ها را به دنیای علم و کتاب جذب کند.

پیگیری راه اندازی کتابخانه سیار در سیستان و بلوچستان

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: یکی از اقدامات دولت سیزدهم سفرهای استانی بود که در طول سفر بازدید از نقاط مختلف هر استان، موضوعات مطرح شده در هر استان و مسائل مربوطه برای استان پیگیری می‌شد، ما موظف هستیم که راه شهید خدمت را ادامه و مسیری که مد نظر رئیس جمهور شهید بود، را دنبال کنیم.

مهدی رمضانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در سفری که خردادماه ۱۴۰۳ به سیستان و بلوچستان و دیدار با مسوولان داشتیم به این نکته دقت شد که برخی از طرح‌ها در شبکه کتابخوانه‌ای با گذشت سال‌ها محقق نشده و اتفاق نیفتاده که باید تلاش بیشتری برای تامین فضای سرانه فرهنگی و دسترسی مردم به کتاب و کتاب خوانی کرد.

وی ادامه داد: طرح کتابخانه استاندارد که در زاهدان وجود دارد نظر ما این بود تبدیل به کتابخانه مرکزی سیستان و بلوچستان شود، در دولت سیزدهم موضوع را پیگیری کرده بودیم که بودجه اختصاص و طرح تکمیل شود، با قوت این موضوع را دنبال خواهیم کرد که به نتیجه برسیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تاکید کرد: با توجه به وسعت و پراکندگی جمعیت در سیستان و بلوچستان و عدم دسترسی آسان مردم به کتاب، طرح دسترسی کتاب از طریق کتابخانه سیار نیز در این استان پیگیری می‌شود.

پیگیری تامین اعتبار طرح کتابخانه استاندارد زاهدان در دولت چهاردهم

معاون نهاد کتابخانه‌های عمومی سیستان و بلوچستان بیان کرد: کتابخانه استاندارد زاهدان قرار بود که با مشارکت سه دستگاه که یکی از آنها نهاد کتابخانه ها بود ساخته شود؛ اما به دلیل اینکه اعتبار پروژه خیلی بالا رفت و امکان تامین اعتبار از سوی برخی از دستگاه‌ها نبود، اجرای کار با مشکل مواجه شد.

حامد زارعی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با پیگیری‌هایی که نهاد کتابخانه‌ها انجام و ارتباطاتی که با وزارت ارشاد اسلامی داشت، دستور وزیر ارشاد بر این قرار گرفت که اعتبار ساخت کتابخانه تامین و این طرح به سرانجام برسد.

وی تاکید کرد: در آخرین صحبت‌هایی هم که رئیس جمهور فقید شهید رئیسی داشت در واقع تاکید بر اتمام طرح‌های نیمه تمام کتابخانه‌های عمومی شد.
معاون نهاد کتابخانه‌های عمومی سیستان و بلوچستان ادامه داد: هم اکنون ۶۴ کتابخانه در استان وجود دارد و حدود پنج کتابخانه دیگر در حال افتتاح است.

زارعی اظهار کرد: به ازای هر نفر باید چهار جلد کتاب در کتابخانه داشته باشیم که این مهم در سیستان و بلوچستان یک جلد است، همچنین از آنجایی که باید به ازای هر هشت نفر ۱۰۰ متر زیربنا موجود باشد این مهم نیز در استان کمتر از یک متر بوده؛ که با این چند کتابخانه که افتتاح شود و به سرانجام رسیدن کتابخانه استاندارد که چهار هزار و ۵۰۰ متر است امیدواریم بتوانیم بخشی از کسری موجود را جبران کنیم.