به گزارش ایرنا، محمد تازه داماد است و مهمانان را به آدرس خانه پدری خود برای برگزاری جشن عروسی دعوت کرده است، خانه پدرش دارای یک حیاط بزرگ است به همین دلیل "استیج" برای گروه موزیک و صندلی برای مهمانان را سفارش داده است.
از او درباره اینکه چرا عروسی را در تالار نگرفته است سوال میکنم، جواب او هم مانند بقیه عروس و دامادهایی است که در خانه جشن برپا میکنند؛ اول اینکه خواسته پدران عروس و داماد است که جشن در خانه گرفته شود و دوم اینکه هزینه ای برای تالار پرداخت نکند.
از محمد درباره اینکه آیا صدای بالای گروه موزیک و ترقهها باعث دلخوری همسایهها میشود نیز سوال میکنم که جواب میدهد بیشتر همسایهها به جشن دعوت هستند و سعی کرده است که صدای باند بلندگوها فقط در حد شنیدن مهمانان حیاط باشد.
اما یکی از همسایهها در صفحه خود در شبکه اجتماعی از اینکه عروسی در کوچه و صدای خواننده گروه موزیک تا ساعت ۱۱ شب شنیده میشود گلایه دارد و نوشته است؛ با وجود اینکه عروسی سرکوچه برگزار شده اما صدای موسیقی تا خانههای انتهایی کوچه شنیده می شود در حالی که چند روز دیگر آزمون مهمی دارد و باید تمرکز داشته باشد.
به گزارش ایرنا، بررسیها گویای آن است که برگزاری مراسم عروسی در خانهها طی یک سال اخیر در چهارمحال و بختیاری رواج بیشتری پیدا کرده است و خانوادهها به دلایل مختلفی ترجیح میدهند این مراسم را در خانه پدری خود برگزار کنند.
مراسم عروسی از نظر برخی از افراد و خانواده آنها باید آبرودار برگزار شود چرا مهمترین مراسم و اتفاقی است که در زندگی دختران و پسران آنها رخ میدهد، از همین رو عروس و دامادها بر اساس همین اعتقاد همه تلاش خود را میکنند تا این مراسم به شکل مناسبی و در عین حال متناسب با بودجه آنها برگزار شود. مهمترین قسمت برنامه انتخاب محل مناسب برای برگزاری این مراسم است.
در چند سال اخیر استفاده از تالارهای عروسی با استقبال خوب مردم روبرو شده بود و از آنجاکه بسیاری از خانهها به شکل آپارتمانی و با فضای محدود ساخته شدهاند امکان برگزاری مراسم در این فضاها وجود نداشت و تالارها بهترین مکان برای برگزاری مراسمهای عروسی به شمار میرفت اما به تازگی به دلایلی که در ادامه گزارش به آن اشاره شده است برخی از خانوادهها اقدام به برگزاری این سور و سات در خانههای خود میکنند و هنوز هستند افرادی که دوست دارند مراسم عروسی خود را به جای سالن و تالار در خانه پدری بگیرند و این موضوع در شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری در حال پررنگ شدن است.
یک زوج شهرکردی که در آستانه تشکیل زندگی مشترک هستند، قصد دارند مراسم عروسی خود را به صورت مختصر و در خانه پدر داماد برگزار کنند و عنوان میکنند؛ برگزاری مراسم در خانه اگرچه زحمت بیشتری نسبت به تالار دارد اما برای آنها که در ابتدای زندگی مشترک هستند میتواند صرفهجویی در مخارج باشد.
یکی از فعالان حوزه عکاسان جشنهای عروسی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تعداد زیادی از مراسمهای عروسی که در سالجاری برای فیلمبرداری آن رفتم، در خانه برگزار شده است و اقبال مردم به برگزاری مراسم عروسی در خانهها نسبت به چند سال گذشته بیشتر شده است.
دلایل مختلفی برای تغییر رویکرد عروس و دامادها در برگزاری مراسم عروسی از تالارها به خانهها عنوان میشود که مسائل اقتصادی یک روی ماجراست و بازگشت به سنتها و اینکه افراد به خاطر تعلقخاطر، صمیمت و حسی که با خانه پدری خود دارند این کار را انجام میدهند یکی دیگر از انگیزههای آن به شمار میرود.
علل تغییر رویکرد از تالارهای عروسی به خانههای مسکونی
یک جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: تنگناهای اقتصادی و هزینههای بالای مراسم عروسی سبب شده تا بسیاری از زوجهای جوان با چشمپوشی از تجملات و چشموهمچشمیهای متداول خانه پدری را برای برگزاری مراسم عروسی انتخاب کنند.
ستار صادقی افزود: در کنار آن برخی دیگر از خانوادهها علاقهمند برگشت به سنتها هستند و برگزاری مراسم عروسی در خانه خود را نوعی ارزش اجتماعی میدانند و برگزاری مراسم عروسی در خانه پدری برای آنها جذابتر بوده و به این شکل میتوانند مراسم خود را مبتنی بر آداب و رسوم خانوادگی برگزار کنند.
وی با بیان اینکه برخی از عروس و دامادهای جامعه کنونی تابع ارزشهای مدرن هستند و تالار را با تشریفات زیاد برای مراسم ازدواج خود انتخاب میکنند تصریح کرد: این در حالی است که برخی نیز یا به ناچار و به سبب انگیزههای اقتصادی و یا از روی اختیار و مبتنی بر بافت سنتی خانوادهها، خانه پدری را برای یکی از خاطرهانگیزترین شبهای زندگی خود انتخاب میکنند.
این جامعهشناس با بیان اینکه برگزاری مراسم عروسی در خانه در کنار مزایایی همچون حس صمیمت و تعلق بیشتر و احیای سنتها، با سختیهایی نیز همراه است اظهار داشت: در گذشته همکاری خانوادهها برای برگزاری مراسم عروسی بیشتر بود و با توجه به اینکه منازل فضای بیشتری داشتند، انجام تدارکات عروسی بهتر انجام میشد اما در سالهای اخیر آن همکاری هماهنگ گذشته کمرنگ شده و با توجه به انبوهسازیها و زندگیهای آپارتماننشینی سر و صدای عروسی در محیطهای مسکونی باعث اذیت و آزار همسایهها میشود.
صادقی افزود: برگزاری مراسم عروسی در تالارها یا خانههای مسکونی موضوعی است که در نهایت خانوادهها نسبت به آن تصمیم میگیرند و در صورتی که با توجه به سبک زندگی کنونی خانوادهها اقدام به برگزاری عروسی در خانهها میکنند باید به همه جوانب آن توجه داشته باشند تا منجر به همسایهآزاری نشود.
این در حالی است که برخی فعالان عرصه تالارداری عنوان میکنند که نه تنها هزینههای برگزاری مراسم عروسی در تالارها گرانتر از خانه نیست بلکه در پارهای از موارد به واسطه تجربه و اعتبار تالاردار هزینهها مدیریت شده و هزینه غذا و پذیرایی کمتر از برگزاری مراسم عروسی در خانه میشود.
میزان استقبال مردم استان از تالارهای عروسی چگونه است؟
مدیر تالار پردیس شهرکرد در همین خصوص به خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه تالارهای عروسی از سال ۹۴ فعالیت خود را در چهارمحال و بختیاری گسترش دادند گفت: طی سالهای اخیر ورودی تالارها به میزان ۵۰ درصد کاهش یافته و آن دسته از افرادی که تالارها را برای مراسم عروسی خود انتخاب نمیکنند یا در خانهها این مراسم را برگزار میکنند یا ماهعسل میروند و مراسمی نمیگیرند.
محمدمراد رئیسی افزود: آنچه هزینههای مراسم عروسی را افزایش میدهد تنها مکان و تالار نیست بلکه سایر موارد از جمله هزینه خواننده گروه موسیقی، فیلمبرداری و آتلیه، لباس عروس و طلا و سایر خریدها، هزینههای عروسی را افزایش میدهد و هزینه برگزاری مراسم در خانهها و تالار تفاوت قابل توجهی با هم ندارد.
وی تصریح کرد: با توجه به تجربه ۲۰ سالهای که دارم باید بگویم که برگزاری مراسم عروسی در تالار سختیها و دردسرهای کمتری برای خانواده عروس و داماد به دنبال دارد و به لحاظ هزینهها، هزینه اضافهای را بر گردن صاحبان مجلس تحمیل نمیکند و از سوی دیگر مشکلات دیگر نظیر اعتراض همسایه، ترافیک و سرو صدا در محله نیز از میان برداشته میشود.
بازرس اتحادیه رستوران و تالارداران شهرکرد با اشاره به اینکه تالارهای عروسی به ۲ بخش اجارهای و شخصی تقسیم میشوند اظهار داشت: تالارهای اجارهای به واسطه فضای رقابتی که در این عرصه وجود دارد ورودی دریافت نمیکنند و ورودی تالارهای غیراجارهای هم مبلغی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون ریال است.
رئیسی تصریح کرد: آنچه هزینه عروسی در تالار را افزایش میدهد و برخی خانوادهها ترجیح میدهند که آن را نپردازند و عروسی را در خانه بگیرند، ۱۰ درصد ارزش افزوده غذا است که تالاردار از صاحبان مجلس دریافت و به ادارهکل امور مالیاتی پرداخت میکند.
وی تصریح کرد: جدای از مساله تورم، ارزش افزوده و انگیزههای اقتصادی، وجود خانههای عقد و باغ ویلاها هم نقش مهمی در کاهش ورودی مردم به تالارها داشته است.
بازرس اتحادیه رستوران و تالارداران شهرکرد با اشاره به اینکه تعداد شکایت مردم استان از تالارداران در طول سال کمتر از ۱۰ مورد است اظهار داشت: نظارت بر تالارها با دقت انجام میگیرد و چنانچه نارضایتی و شکایتی در این خصوص وجود داشته باشد در اسرع وقت به آن رسیدگی میشود.
رئیسی یادآور شد: علاوهبر اینکه برخی تالارداران هزینه تالار را به صورت قسطی حساب میکنند و شرایط مالی عروس و داماد را در نظر میگیرند، برخی خیرین هم هستند که هزینههای عروسی خانوادههای بیبضاعت را تقبل میکنند.
وی با اشاره به اینکه حمل تفنگ در مراسم عروسی در تالارها ممنوع است افزود: طبق قرارداد بین تالار و داماد اجازه ورود تفنگ و ترقه بازی در تالارها وجود ندارد و چنانچه افرادی خلاف آن عمل کنند مسئولیت آن برعهده داماد است.
بازرس اتحادیه رستوران و تالارداران شهرکرد تعداد تالارهای فعال استان را ۱۶ مورد اعلام کرد و گفت: از این تعداد سه تالار دولتی است.
رئیسی به تاثیرات مخرب دوران شیوع ویروس کرونا بر کسب و کار تالارهای عروسی نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به محدودیتها و ممنوعیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا، برگزاری مراسم عروسی در استان به شدت کاهش یافت و به دنبال آن برخی تالارداران به مرز ورشکستگی رسیدند و برخی از شاغلان این عرصه نیز از کار بیکار شدند و به مشاغل دیگر روی آوردند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان دارای حدود یک میلیون نفر جمعیت است.