به گزارش خبرنگار ایرنا، «کاملینا» یا (کتانکش) گیاهی دارای ارزش غذایی بالا و کم آب طلب است و هر چقدر این محصول راهبردی و کم توقع در زیر سایه شوم خشکسالی رشد مناسبی دارد به همان اندازه نیز ناشناخته و پنهان است و کشاورزان آشنایی کمتری با این گیاه دارند و از آن استقبال نشده است.
کاملینا گیاهی است که طی چند سال اخیر، کشت آن بهعنوان یک دانه روغنی در سطح کشور آغاز شد و مقاومت بالایی نسبت به آفتهای رایج در دانههای روغنی مانند سوسک گردهخوار دارد و به عنوان مهمترین منبع تامین کننده روغن با تامین اسیدهای چرب غیراشباع شناخته شده است.
کاملینا در اکثر استان های کشور در شرایط دیم کشت شده است و عملکرد رضایت بخشی داشته است که در چند سال گذشته به صورت آزمایشی در عرصه های این خطه کشت شده است و کارشناسان به کشاورزان توصیه می کنند که زمین های آیش و دیمزارها را خالی رها نکنند و این گیاه کمتوقع درآبیاری و اقتصادی را کشت کنند.
میامی سرزمین مزارع زرد کاملینا و کلزا
معاون تعاون روستایی سمنان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ۸۳۹ تن کاملینا و ۶۰۰ تن کلزا از دانههای روغنی و محصولات راهبردی در این استان به قیمت تضمینی خرید شد که عمده آن در شهرستان میامی بود.
حسن حاج ابراهیمی افزود: خرید تضمینی دانههای روغنی کاملینا و کلزا با هماهنگی مدیریت جهاد کشاورزی انجام میشود و اداره تعاون روستایی سمنان به عنوان مباشر دانههای روغنی را با قیمت تضمینی خریداری میکند.
وی اضافه کرد: ۲ شرکت تعاون روستایی میامی و کالپوش برای خرید به قیمت تضمینی در زمان برداشت کلزا و کاملینا در شرق این استان فعال بود.
وی ادامه داد: دانههای روغنی کلزا و کاملینا در شهرستان میامی شرق استان سمنان کشت میشود و خرید هم از این مناطق انجام شد.
به گزارش ایرنا، کشاورزان بخش کالپوش و مرکزی میامی ۱۰۰ درصد دانه روغنی کاملینا و ۹۷ درصد دانه کلزای تولیدی استان سمنان را کشت میکنند.
معاون تعاون روستایی سمنان گفت: ۵۰۵ تن دانه روغنی کلزا سال گذشته در شهرستان میامی به قیمت تضمینی خریداری شد که سال ۱۴۰۳ حدود ۹۵ تن افزایش خرید محقق شد.
حاجابراهیمی بدون اشاره به قیمت تضمینی خرید دانه روغنی کلزا، اظهار کرد: ۱۰۰ درصد مطالبه کلزاکاران و ۹۰ درصد مطالبه کاملیناکاران استان سمنان پرداخت شد.
به گزارش ایرنا، ۹۵ درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است و پنج درصد مابقی که در کشور تولید میشود هم از طریق بذرهای وارداتی به دست میآید، بنابراین ۱۰۰ درصد بازار روغن و دانههای روغنی کشور وابسته به واردات است؛ این درحالی است که اگر کاملینا با سطح روغن بالایی که دارد، مورد حمایت قرار گیرد، میتواند کشور را از این وابستگی تا حدودی نجات دهد.
اهمیت کاملینا در کاشت و فرآوری
روغن گیاه کاملینا دارای امگا سه بالا ( بیش از ۳۰ درصد) با داشتن خواص دارویی فراوان استفاده در صنعت، تغذیه طیور و ماهی به جهت کیفیت بالای کنجاله و داشتن سطوح بالایی از آنتی اکسیدانها به ویژه ویتامین(E) و داشتن خواص ضدسرطانی از دیگر مزایای کاملینا است.
هدف از مصرف این روغن ها تامین انرژی و اسیدهای چرب ضروری است، چرا که کیفیت روغن بستگی به میزان و نوع اسیدهای چرب موجود در آن دارد و علت کاربرد وسیع روغن، سرعت در پخت غذا و خوش طعم کردن آن است. محصول اصلی کاملینا روغن است که توسط خرد کردن و فشار دادن دانه ها به دست می آید به طوری که می تواند تری گلیسرید و کلسترول خون را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
علاوه بر اینکه روغن کاملیا برای پخت و پز بسیار مورد توجه قرار گرفته است، به دلیل بالا بودن نقطه دود (۴۷۵°F) برای سرخ کردن طولانی مدت نیز قابل استفاده است و همچنین به دلیل بالا بودن درصد ویتامین E، این روغن دارای قدرت آنتی اکسیدانی بالا و خواص نرم کنندگی پوست و مو، ضد التهاب، درمان درد مفاصل و تقویت کننده سیستم ایمنی است.
خواص درمانی کاملینا
این روغن همانند روغن زیتون برای ماساژ پوست سر استفاده میشود و باعث جلوگیری از خشکی پوست سر و شوره شده و از شکنندگی تارهای مو جلوگیری میکند و با کاهش تری گلیسیرید خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
روغن کاملینا سرشار از اسیدهای چرب امگا سه بوده و برای سلامت مغز، چشم و اعصاب مفید است و از بروز بیماریهای عصبی و آلزایمر جلوگیری میکند و ترکیب این روغن با عصاره رزماری برای کاهش درد، التهاب و تورم مفاصل مفید است.
توسعه کشت دانه روغنی «کاملینا» با هدف حرکت در مسیر تامین امنیت غذایی، تلاش برای خودکفایی و کاهش وابستگی به واردات روغن، از برنامههای نو و مهم بخش کشاورزی برای تولید و تامین روغن خوراکی مورد نیاز مردم است که کشاورزان میامی گام مهمی در مسیر تحقق آن برداشتهاند.
بیش از ۸۸ درصد از جمعیت میامی در روستاها سکونت دارند و بیشترین درصد اشتغال مردم در حوزه کشاورزی و دامپروی است. تولیدات سالانه محصولات کشاورزی زراعی و باغی شهرستان میامی حدود ۳۲۰ هزار تن برآورد میشود.
جهاد کشاورزی میامی سه مرکز حومه، فرومد و کالپوش را زیر پوشش دارد و ۹۰ درصد از سطح زیر کشت آفتابگردان، کُلزا و چغندرقند استان سمنان در این شهرستان است.
شهرستان میامی با حدود هشت هزار بهرهبردار بخش کشاورزی و دامپروری در شرق استان سمنان قرار دارد.