زنجان - ایرنا - اسکواش زنجان به رغم همه ظرفیت‌ها و استعدادهای موجود به دلیل ناتوانی در تامین هزینه‌ها که امسال نیز از سوی فدارسیون افزایش چشمگیری یافته است در لیگ دسته یک تیم ندارد و برای تحقق این امر به دنبال جذب حامی مالی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا،‌ اسکواش یکی از رشته های ورزشی راکتی است که به صورت تک‌نفره با ۲ بازیکن و یا دونفره با چهار بازیکن در زمینی محصور انجام می‌شود که به نام کورت معروف بوده و با دیوارهای شیشه‌ای برای راحتی تماشای بازی پوشیده شده است.

اسکواش با توپ و راکت مخصوص بازی می‌شود و باید به توپ طوری ضربه زد که حریف نتواند به راحتی ضربه بعدی را به دیوار بزند و یا به دشواری واکنش نشان دهد.

در این بازی برخلاف دیگر ورزش‌های راکتی، توپ در اغلب اوقات از پشت سر بازیکن می‌آید.

مسابقه اسکواش با زدن سرویس آغاز و پس از برخورد به دیوار با زاویه‌ای معین وارد زمین سرویس می‌شود. هر بازیکن به طور یکی ‌در میان توپ را با راکت به دیوار رو به رو می‌زند و حریف باید آن را به همان دیوار برگرداند. ضربه‌ها باید با سرعت و زاویه‌ای زده شود که حریف نتواند توپ را به دیوار رو به رو برگرداند.

اسکواش نخستین بار در سال ۱۸۳۰ در مدرسه هارو در انگلستان ابداع و نخستین زمین اسکواش نیز در شهر آکسفورد ساخته و قوانین آن در سال ۱۹۱۱ توسط انگلیسی‌ها تعیین شد و به شکل امروزی درآمد.

در سال ۱۹۶۷ فدراسیون بین‌المللی اسکواش با شرکت هفت کشور تاسیس شد و در سال ۱۹۹۲ نام آن به فدراسیون جهانی اسکواش (WSF) تغییر کرد.

اسکواش از سال ۱۳۲۰ با ورود کارکنان انگلیسی شرکت نفت آبادان و ساخت سالن اسکواش برای آنان به ایران وارد و نخستین فدراسیون اسکواش ایران در سال ۱۳۵۳ تاسیس شد.

در استان زنجان نیز رشته ورزشی اسکواش از سال ۱۳۹۸ راه اندازی شده است.

خبرنگار ایرنا برای اطلاع از وضعیت رشته ورزشی اسکواش با سید ولی موسوی مقتدا، رییس هیات اسکواش استان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا: رشته ورزشی اسکواش چه زیرساختهایی در استان زنجان دارد؟‌

در حال حاضر برای فعالیت علاقه مندان در این رشته ورزشی، سه زمین بازی(کورت) داریم که قبلا هر سه آنها در استان ام دی اف بود که از هیات های گذشته به ما به ارث رسیده است.

از این تعداد ۲ یک زمین اسکواش زنجان قابلیت استانداردسازی را ندارد.زمین را استانداردسازی کردیم و کورت سوم قابل استانداردسازی نیست چون از عرض و طول نیم متر کمتر از میزان لازم است و این مشکل قابل برطرف شدن نیز نیست ستون اصلی ما در انتهای کورت غیراستاندارد قرار گرفته است و با این حساب هم اکنون ما ۲ زمین استاندارد و یک مینی کورت برای تمرین بچه های زیر هفت سال داریم.

ایرنا:‌ آیا امکانات موجود پاسخگوی نیاز علاقه مندان به این رشته ورزشی است؟

از سه زمین بازی ۲ زمین استانداردسازی شده است اما ۲ زمین برای این ورزش در استان خیلی کم است.

در هیچ نقطه ای از استان زنجان کورت نداریم و یکی از دلایل دیده نشدن ما این است که در هیچ شهرستانی فعال نیستیم.

با اینکه مراجعه و با مسوولان مرتبط گفت و گو کردیم اما تاکنون نتیجه نداده است که امیدواریم بتوانیم تا آخر سال در ۲ شهرستان این ورزش را فعال کنیم.

ایرنا: میزبانی مسابقات اسکواش چه تاثیری در ارتقای این رشته در استان دارد؟

زنجان مسابقات قهرمانی کشور این رشته را مردادماه امسال میزبانی کرد، آخرین دوره میزبانی ما در سال ۹۸ بود و نیاز داشتیم رویدادی برگزار شود تا اسکواش زنجان جانی دوباره بگیرد بر این اساس پیشنهاد میزبانی داده شد.

برای بیشتر دیده شدن این ورزش نیاز به میزبانی داشتیم که درخواست ما از سوی اداره کل ورزش و جوانان و نیز از سوی فدراسیون پذیرفته شد و از ۲۴ تا ۲۶ مردادماه مسابقات قهرمان کشوری را در رده سنی کمتر از ۱۱ و ۱۳ سال به بهترین نحو برگزار کردیم که بازخورد خوبی داشت.

در ۲ رده سنی ۱۱ و ۱۳ سال تیم ها کامل شرکت داشتند و تیم های زنجان نیز کامل بود. بازی ها کیفیت بسیار بالایی و کمیت خوبی داشت و از ۱۹ استان در این رقابتها شرکت کرده بودند.

اتفاق خوب برای زنجان در رده سنی کمتر از ۱۳ سال در این مسابقات این بود که یکی از ورزشکاران به نام سیدعلی سان موسوی مورد توجه مربیان تیم ملی قرار گرفت و نظر کادر فنی تیم ملی را جلب کرد که برای تیم های پشتیبان تیم ملی دعوت خواهد شد .

ایرنا: استان در رشته اسکواش چه تیمی در رده های بالا دارد؟

اسکواش زنجان در لیگ دسته یک تیم ندارد و در صورتی می توانیم در لیگ دسته یک تیم داشته باشیم که بتوانیم حامی مالی جذب کنیم چون به لحاظ قانونی اداره ورزش و جوانان نمی تواند بابت لیگ ها به ما کمک کند.

از طرفی امسال فدراسیون مبلغ ورودی لیگ یک را ۶۰۰ میلیون ریال تعیین کرده است بر این اساس اگر بخواهیم در بخش بانوان و آقایان تیم داشته باشیم باید یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال فقط ورودی بدهیم و با احتساب مابقی هزینه ها سه میلیارد ریال برای ورود نیاز است که تامین این هزینه ها نیازمند حامی مالی است.

اعتماد حامیان مالی به اسکواش زنجان آنها را صاحب عنوان و سکو می کند.قبل از این هم اگر در لیگ ها حضور داشتیم به همت اداره کل ورزش و جوانان و حمایت آنها بود اما به یکباره رقم ورودی ها خیلی افزایش یافت و ما توان شرکت در رقابت ها را نداریم و برای شرکت در این مسابقات باید حمایت شویم.

اگر حامی مالی پیش قدم شده و به ما اعتماد کند می توانیم در لیگ ها حضور یافته و سکو داشته باشیم چرا که این ظرفیت و استعدادها در استان وجود دارد.

قبلا در مسابقات لیگ دسته یک در بخش آقایان و بانوان قهرمان شدیم و عنوان دار هستیم و به لیگ برتر صعود کردیم.

این رشته قابل مقایسه با فوتبال و فوتسال نیست و به رغم اقدامات انجام شده هنوز هم رشته ای ناشناخته بوده و آنگونه که باید و شاید به عموم معرفی نشده است.

امسال در تقویم فدراسیون اسکواش مسابقات کشوری تمام شده و برنامه لیگ هم تا پایان سال بسته شده است.

ایرنا: ورزشکاران زنجانی در این رشته چه جایگاهی دارند؟

سال گذشته زنجان بین ۳۰ استان کشور جایگاه هفتم را کسب کرد و هدفگذاری هایی برای یک دوره چهار ساله انجام شده است و هم اکنون زنجان در رقابت با تهران و سه استان دیگر کشور است.

زنجان شهر ورزش های راکتی است و در ورزش های راکتی در کشور بسیار قوی عمل کرده است.

محمد امین حسینی یکی از قهرمانان این رشته در استان زنجان به مدت پنج سال است که به صورت حرفه ای اسکواش کار می کند. او در منطقه شمالغرب ایران مقام دوم را کسب کرد و اخیرا در جدول مسابقات حذفی(پلی آف) برنده شده است و رنکینگ آسیایی دارد.

ورزشکاران مستعد و علاقه مند با این رشته ورزشی باید با ورود و فعالیت در این رشته صبر داشته باشند چراکه موفقیت در این ورزش مستلزم کار مستمر و زمان بر است.

برای جذب علاقه مندان به این رشته هر ۶ ماه نیز فراخوان عمومی انجام می شود و افراد می توانند در آزمون های مربوط شرکت و در این رشته ورزشی فعالیت کنند.