به گزارش روز شنبه ایرنا، «جاناتان مسترز» و «ویل مرو» دوتن از کارشناسان این اتاق فکر پرنفوذ آمریکایی در گزارشی به ارزیابی توانمندی هسته ای و تسلیحات نظامی ایران پرداختند و اظهار داشتند: برنامه هستهای و زرادخانه موشکی ایران همزمان با تشدید درگیری با اسرائیل مورد توجه بیشتری در عرصه بینالمللی قرار گرفته است.
در بخش دیگر این گزارش برنامه هسته ای صلح آمیز ایران را دارای سابقه بیش از ۵۰ ساله عنوان کرد اما مدعی شد که از اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی درز برخی اطلاعات موجب حساسیت های بین المللی شد و از آن زمان برنامه هستهای ایران موضوع بحث و دیپلماسی شدید بینالمللی بود که این امر با توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ به اوج خود رسید.
این گزارش عنوان می دارد که به اعتقاد کارشناسان بینالمللی، خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ موجب شد تا فعالیت هسته ای ایران گسترش یابد. در همین راستا در هفتههای اخیر، با شدت گرفتن حملات رژیم صهیونیستی علیه حماس، حزبالله و ایران، بسیاری از ناظران پرسش هایی را در خصوص تلاش یا حمله این رژیم برای جلوگیری یا تأخیر در پیشرفت هسته ای ایران مطرح کرده اند.
تحلیلگران شورای روابط خارجی در گزارش خود آورده اند: مقامات دولت ایالات متحده در اکتبر ۲۰۲۴، ارزیابی قبلی جامعه اطلاعاتی را تأیید کردند که عنوان میداشت ایران سلاح هسته ای ندارد. مقامات اطلاعاتی ایالات متحده ابتدای ۲۰۲۴ گزارش داده بودند «ایران اکنون فعالیتهای مهمی را در زمینه توسعه سلاحهای هستهای مورد نیاز برای تولید یک بمب هستهای قابل آزمایش انجام نمیدهد».
در بخش دیگر این گزارش به نقل از تحلیلگران، ادعا شد: ایران ظرف چند ماه قادر می شود مواد شکافتپذیر کافی را برای یک سلاح اتمی تولید کند، اگرچه بسیاری از آن ها اذعان دارند که ساخت سلاح هستهای احتمالاً بیشتر طول میکشد.
نویسندگان این گزارش افزودند که داده ها نشان می دهد ذخایر اورانیوم غنی شده ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای افزایش یافته است. ضمن آنکه ایران در بیش از دهها نقطه در سراسر کشور فعالیتهای مرتبط با انرژی هستهای خود را دنبال می کند.
این گزارش تحلیلی به توان موشکی ایران نیز پرداخته و آورده است: همانطور که ایران در دو حمله هوایی علیه اسرائیل در سال جاری نشان داد، دارای قابلیتهای متنوعی از جمله زرادخانههای عمیق و متنوع موشکهای کروز، بالستیک و همچنین پهپادها است. تحلیلگران اطلاعاتی آمریکا می گویند ایران دارای بزرگترین موجودی موشک های بالستیک در خاورمیانه است.
در بخش پایانی این گزارش آشکارا به هراس غرب و رژیم صهیونیستی از توانمندی های نظامی و هسته ای ایران اعتراف و ادعا شده است: ایران مجهز به سلاح هستهای تهدیدی جدی برای اسرائیل خواهد بود و منافع ایالات متحده و شرکای مختلف آن در خاورمیانه را به چالش میکشد.
این گزارش به نقل از «رائول مارک گرشت» و «ری تکیه» دو تن از تحلیلگران ارشد شورای روابط خارجی تاکید دارد: «اگر ایران قادر شود در آینده نه چندان دور، یک سلاح هسته ای را آزمایش کند، یک شبه قدرت اسرائیل و آمریکا در منطقه را کاهش خواهد داد».
به گزارش ایرنا، در حالی برخی مقامات و رسانه های خارجی در صدد جریان سازی مبنی بر تلاش تهران بر دستیابی به تسلیحات هسته ای برآمده اند که مسئولان جمهوری اسلامی ایران همواره از تریبون های مختلف بر صلح آمیز و غیرنظامی بودن اهداف این گونه فعالیت ها تاکید کرده اند.