به گزارش ایرنا، در سال ۱۹۴۸ با پیشرویهای نظامی اسراییل در سرزمین های اشغالی، تخریب روستاهای عرب، جنگ روانی، ایجاد ترس وسیع برای کشتار دیگری توسط نظامیان صهیونیست پس از کشتار دیر یاسین ، مسموم کردن چاههای روستایی در یک برنامه جنگ بیولوژیکی و همهگیری حصبه، حدود ۷۰۰ هزار نفر فلسطینی آواره شدند. همه این فرایند آوارگی در وقایع بنیادین نکبت در جریان جنگ ۱۹۴۹–۱۹۴۷ فلسطین و اسرائیل و کوتاهی پس از آن رخ داد.
بر اساس پژوهش های انجام شده و طبق اعلام خبرگزاری سازمان ملل، در روز نکبت حدود ۷۸ درصد از قیمومت بریتانیا بر فلسطین به عنوان اسرائیل اعلام، اخراج و فرار هفتصد هزار فلسطینی مشخص، بیش از ۵۰۰ روستای فلسطینی توسط شبهنظامیان صهیونیست و پس از آن ارتش رژیم اشغال گر قدس خالی از سکنه و یا نابود، حق بازگشت فلسطینیان انکار و ایجاد مسئله دائمی پناهندگان و تکه تکه کردن جامعه فلسطین اعلام شد.
«یحیی سنوار» در ۱۴ سال بعد از این روز نکبت در اردوگاه خان یونس در غزه به دنیا آمد. پس از طی تحصیل در مدارس «اردوگاه جنین» وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و توانست در رشته مطالعات زبان عربی مدرک کارشناسی دریافت کند. دانشگاهی که در سال ۱۹۷۸ توسط تشکیلات خودگردان فلسطین تأسیس و به عنوان نماد فرهنگی جنبش حماس شناخته می شود.
سنوار پنج سال در شورای دانشجویی دانشگاه اسلامی غزه فعالیت داشت که در مقطعی به عنوان دبیر کمیته فرهنگی و ریاضی و معاون آن، معاون و ریاست این شورا را در دست داشت. روحیه مجاهدت و آزادگی این اسطوره مقاومت سبب شد که در دوران دانشجویی چندین بار به دلیل مشارکت در فعالیتهای ضداشغالگری در دانشگاه اسلامی غزه دستگیر شود.
در اوائل دهه هشتاد میلادی و در حالی که با بنیان گذاران جنبش حماس از جمله «شیخ احمد یاسین» و «محمد ضیف» آشنا شده بود توسط برخی از دوستان همفکر، شاخه ای نظامی که به «گردان های عزالدین قسام» معروف است را به منظور دفاع از حقوق فلسطینیان و مبارزه با اشغالگری اسرائیل تأسیس و پس از چندی به عنوان یکی از رهبران ارشد این گروه قرار گرفت.
فصلی جدید برای مبارزه
در سال ۱۹۸۸ پس از طراحی چند عملیات علیه نیروهای اشغال گر قدس، دستگیر و به حبس ابد محکوم شد اما پس از ۲۳ سال زندان در سال ۲۰۱۱ در پی تبادل زندانیان میان اسرائیل و حماس آزاد و به عنوان یک رهبر و فرمانده برجسته در حماس کارش را ادامه داد.
کارکرد سنوار در سازماندهی گردان های عزالدین قسام پس از آزادی از زندان از وی یک چهره ملی و مهم برای فلسطینیان ساخت به گونه ای که در سال ۲۰۱۷، پس از شهادت «اسماعیل هنیه» به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه انتخاب شد.
تحلیل ها از ریاست السنوار بر تشکیلات حماس
این انتخاب با تحلیل های وسیعی در جهان همراه شد به گونه ای که به عنوان سرخط اولین خبرها و تحلیل ها در فضای رسانه ای سیاسی خود را نشان داد.
«جنبش جهاد اسلامی فلسطین» این انتخاب را پیامی قاطع به دشمن صهیونیستی در مسیر تحقق اهداف ملت فلسطین در زمینه آزادسازی، بازگشت و بیرون راندن اشغالگران توصیف کرد و «حزب الله لبنان » نیز پیام داد که حماس با این انتخاب در تصمیمگیریهایش کاملا یکپارچه و متحد، در اصول خود قاطع و در پایبندی به گزینههای اصلی خویش ثابت است.
نیویورک تایمز انتخاب سنوار به عنوان رئیس جنبش حماس را نشان دهنده پایبندی و ادامه راه مبارزه توسط رهبران این جنبش فلسطینی دانست که بعد از گذشت ۱۰ ماه از آغاز جنگ به تصمیم خود برای مبارزه با اسرائیل پایبند هستند و روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس جنبش حماس را سبب تقویت موقعیت این جنبش به عنوان یک گروه مقاومت مسلحانه ضد اسرائیل دانست.
سران رژیم اسراییل با ناتوانی و اقرار به اشتباه در ترور شهید اسماعیل هنیه به جهت حضور یک فرمانده جایگزین در راس تشکیلات حماس، نتوانستند میزان و شدت عصبانیت خود را پنهان نگه دارند.
«یونی بن مناحم» یکی از تحلیلگران صهیونیست انتخاب سنوار را به مثابه پیروزی ایران قلمداد کرد و «یسرائیل کاتس» وزیر امورخارجه وقت رژیم اسرائیل اعلام کرد: تعیین سنوار به عنوان رهبر حماس علت دیگری برای حذف او و محو حافظه این گروهک از زمین است.
شبکه کان رژیم صهیونیستی انتخاب سنوار را پیامی به اسرائیل دانست که او زنده است و رهبران حماس در غزه قدرتمند و استوار بوده و نشان می دهد که حماس در غزه همچنان پرقدرت است.
در ایران «حسین جابری انصاری» از دیپلمات های ارشد جمهوری اسلامی ایران انتخاب «یحیی سنوار» بهعنوان جانشین شهید اسماعیل هنیه و رئیس جدید دفتر سیاسی حماس را هوشمندانه توصیف کرد و در مطلبی نوشت: اگر اسماعیل هنیه مستقر در دوحه و راهبر تلاش های سیاسی و مذاکرات آتش بس را نمی توانید تحمل کنید، فرمانده یحیی سنوار قهرمان ۷ اکتبر مبارکتان باشد. انتخابی بسیار هوشمندانه و بجا. این انتخاب حامل یک پیام دقیق و مهم به اسرائیل است. مجاهد شهید اسماعیل هنیه و مقاومت فلسطین زنده است، تا ملت فلسطین زنده است.
سنوار مغز متفکر جنبش مقاومتی فلسطینی حماس در اکتبر سال ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) با طراحی یک عملیات پیچیده که نشان از تسلط اطلاعاتی وی بر سرزمین های اشغالی و کارکرد صهونیست ها داشت آنچنان ضربه به ساختار اطلاعاتی و امنیتی رژیم اسراییل وارد ساخت که تمام هیمنه پوشالی آنها را در سراسر دنیا نقش بر زمین زد و مجدد فلسطین را به مسئله اول روز دنیا و منطقه خاورمیانه تبدیل کرد.
پس از این واقعه، رژیم صهیونیستی سنوار را در راس برنامه های ترور خود قرار داد و در حالی که پس از چندین بار تلاش موفقیتی کسب نکرد او را یک فراری پنهان شده در تونل های زیرزمینی در بنگاه های خبری وابسته به خود معرفی کرد در حالی که پلان آخر زندگی این مبارز نستوه و این اسطوره مقاومت به گونه ای دیگر و در میدان مبارزه به جهانیان نشان داده شد.
روزنامه رای الیوم در این باره نوشت: صهیونیستها با تصویری که از آخرین لحظات شهادت «یحیی سنوار» رئیس دفتر سیاسی حماس منتشر کردند، مرتکب اشتباه محاسباتی شدند، آنها متوجه تاثیر این صحنه بر جهان عرب و اسلام نبودند.
رای الیوم با اشاره به صحنه به نمایش درآمده از سوی صهیونیستها درباره شهادت سنوار نوشت: به تصویر کشاندن لحظه شهادت رئیس دفتر سیاسی حماس از سوی اشغالگران با این هدف صورت گرفت که آنها به زعم خود دستاورد بزرگی را به نمایش گذاشتند و ثابت کردند که به فرد شماره یک و مهندس «طوفان الاقصی» رسیده اند، اما آنها متوجه نبودند که چه محاسبه اشتباهی را مرتکب شدهاند، صهیونیست ها با این کار از تاثیر این صحنه و آخرین تصویر از سنوار بر جهان عرب و اسلام غافل شدند.
این رسانه افزود: سنوار روی زمین، مسلح و در حال جنگ در میان مردانش بود، نه نزدیک اسیران اسرائیلی و نه در زیر زمین و داخل تونل. او آنگونه که اشغالگران ادعا میکردند، در میان آوارگان غیرنظامی پنهان نشده بود؛ آوارگانی که در معرض بمباران و سوزاندن چادرهایشان قرار گرفتند، با این بهانه که سنوار در میان آنهاست.
رای الیوم ادامه داد: صحنه آخر از سنوار به عنوان فدایی فلسطینی که تا آخرین نفس میجنگد، تصویری بود که افکار عمومی جهان عرب و اسلام و حامیان مقاومت در دنیا را بهت زده کرد. تصویری که به نمایش درآمد، تصویری از قهرمان میهن پرست و مبارزی مدافع مردم و سرزمینش را نشان داد و این تصویری که با جمله پیروزی یا شهادت همخوانی دارد.
غرورانگیز و قهرمان به وقت شهادت
پرونده زندگی سراسر مبارزاتی شهید «یحیی السنوار» در روز جمعه ۲۷ مهرماه به حافظه تاریخ برای نشان دادن یک اسطوره یک قهرمان سپرده شد در حالی که بدون آن که عقب نشینی کند، غرورانگیز و مردانه با لباس رزم ، سلاح در دست و چشم در چشم اشغال گران در خط مقدم نبرد، در وسط میدان و نه در پناهگاه، به مانند یک اسطوره حقارت صهونیست ها را به تصویر می کشد.
وقتی پروردگار بخواهد مزد سال ها تلاش و مجاهدت به فردی دهد که زندگیش را برای دین خدا گذاشته است این گونه می شود که آخرین پلان زندگیش نیز در جلو چشمان میلیون ها انسان قرار می دهد تا سرافکندگی و سرشکستگی ظالمان و دشمنان دین خدا بیشتر جلوه گر کند.
مغز متفکر عملیات طوفانالاقصی که با انسجام وسیع نیروها و ایجاد یک موازنه قدرت در غزه در محاصره، تقویت روابط با برخی از کشورهای منطقه از جمله ایران، قطر، مصر و حزب الله لبنان و همچنین فعالیت های وسیع علیه رژیم اشغال گر قدس معتقد به مبارزه مسلحانه برای بیرون راندن اسراییلی ها از سرزمین های اشغالی بود در حالی به شهادت رسید که به عنوان یک اسطوره در قلب میلیون ها شهروند ایرانی، فلسطینی، لبنانی، مصری و سایر ملل آزاده جای گرفت و بتوان آن روزی را به نظاره نشست که جهان عرب را از این همه غفلت بیدار و علیه رژیم صهونیستی متحد کند.
یادداشت: مهرداد جشنی پور؛ خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز بوشهر