به گزارش خبرنگار ایرنا، در تعریف علوم پزشکی، مرگ در سنین ۳۰ تا ۷۰ سال چه برای مردان و چه برای زبان به عنوان مرگ زودرس قلمداد میشود.
توجه به شاخصهای مربوط به این تعریف زمانی اهمیت دوچندان مییابد که بدانیم سن امید به زندگی در کشور به بیشتر از ۷۵ سال رسیده و در این میان به طور سنتی سن امید به زندگی زنان در ایران همواره بیشتر از مردان بوده است.
افزایش آمار ابتلا به بیماریهای غیر واگیر همچون دیابت و فشار خون را که عمدتا به بروز سکتههای قلبی و مغزی و در نهایت مرگ و میر منجر میشود، مهمترین دلیل افزایش آمار زودمرگی زنان در مازندران است.
به اعتقاد کارشناسان بهداشت، رعایت نکردن تغذیه مناسب در کنار تغییر سبک زندگی پرتحرک زنان مازندرانی به شیوه زندگی ماشینی و بیتحرک بویژه در سه دهه گذشته سبب شده است تا میزان ابتلا به بیماریهای غیرواگیر در میان آنان بویژه بروز سکتههای قلبی و مغزی افزایش یابد.
با استناد آخرین کار تحقیقاتی وزارت بهداشت در خصوص بررسی وضعیت سلامت مردم که در سال ۱۳۹۵ انجام شد در این طرح تحقیقاتی که به صورت رندومی وضعیت جمعی از بانوان مازندران مورد ارزیابی قرار گرفت، نتایج به دست آمده نشان دهنده وضعیت ناخوشایند سلامت این قشر است.
بر اساس نتایج به دست آمده ۴۴ درصد از زنان مازندرانی دچار چاقی هستند، ۸۰ درصد آنها بیشتر از حد مجاز نمک مصرف میکنند، کلسترول خون ۳۲ درصد زنان ۲۵ سال به بالای استان از خط قرمز گذشته است، ۳۶ درصد زنان در این سن و سال به فشار خون و ۱۶ درصد هم به دیابت یا همان قند خون مبتلا هستند.
این آمار و ارقام در حالی است که هنوز بخش عمده ای از زنان مازندران از بیماریهای غیر واگیری که به آن مبتلا هستند، آگاهی ندارند که خود یکی از مشکلات در مسیر کنترل و درمان این نوع بیماریها به شمار میرود.
مثلا در حالی که ارزیابی وزارت بهداشت آمار زنان مبتلا به فشار خون را ۱۰۳ هزار و دیابت را ۷۶ هزار برآورد کرده، ولی پیش بینی ها روی این منوال قرار داشت که که دستکم ۲۸۰ هزار نفر به فشار خون بالا و ۱۸۰ هزار نفر هم به دیابت مبتلا باشند که بیش از ۲ برابر است.
۲ سوم مرگ و میر زنان مازندران ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی است که چاقی، کم تحرکی، کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت از عوامل خطر بیمار یهای غیر واگیر به شمار میروند.
در این طرح تحقیقاتی مشخص شد که ۴۴ درصد زنان مازندران چاق هستند و ۸۰ درصد آنان بیشتر از حد معمول نمک می خورند و ۳۲ درصد زنان بالای ۲۵ سال کلسترول خون، ۳۶ درصد فشار خون و ۱۶ درصد مبتلا به دیابت هستند.
بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵ استان مازندران حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که نیمی از آنان را زنان تشکیل میدهند.
همچنین در حالی که میانگین جمعیت روستائی کشور کمتر از ۳۰ درصد است، در استان مازندران همچنان بیش از ۴۲ درصد جمعیت در روستاها زندگی میکنند.
روستاییان که به دلیل انجام فعالیت و کار در مزرعه و کشاورزی در زمانی نه چندان دور از جمله افراد پرتحرک به شمار میرفتند و این مساله در بانوان این مناطق شدت بیشتری داشت اما گسترش مدل زندگی شهرنشینی به همراه تبعیت از تغذیه ساکنان شهرها در روستاها باعث شده تا عواقب ناشی از آن که همان ابتلا به بیماریهای غیر واگیراست، گریبانگیر زنان این مناطق شود.
وضعیت نگران کننده سلامت مازندرانیها باعث شده تا سالهای اخیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران برای افزایش شاخص سلامت و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر تهیه سند کاهش عوامل خطر این دسته از بیماریها در استان را تدوین بکند.
در این سند سعی شده تا با استفاده از ظرفیت تمام دستگاههای اجرایی مرتبط با حوزه سلامت، با عوامل اصلی خطرآفرین برای سلامت جمعیت استان مقابله شود تا وضعیت مناسب سلامتی را برای افراد استان مازندران ایجاد کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در مطالعه کشوری سال ۱۳۹۵ وضعیت سلامت مردان و بخصوص زنان مازندران خوب نبود و این استان در برخی مسائل سلامت رتبه های برتر را داشت.
رضا صفری عربی افزود: به طوریکه در آن زمان بیشترین آمار چاقی بانوان در کشور را زنان مازندران داشتند.
وی با اشاره به اینکه طرح های تحقیقاتی وزارت بهداشت برای سلامت جامعه هر پنج و ۱۰ سال تدوین می شود و کار تحقیقاتی جدیدی انجام نشده است، اظهارداشت: اما براساس سامانه های الکترونیک دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران هنوز هم وضعیت سلامت زنان این استان خوب نیست.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران گفت: این سامانه های الکترونیک حدود ۹۵ درصد جامعه شهری و روستایی مازندران را زیرپوشش دارند نشان می دهد که ۴۱ درصد بانوان استان اضافه وزن دارند و ۳۲ درصد نیز چاق هستند.
وی ادامه داد: یعنی اینکه ۲ سوم زنان مازندران با فاکتور چاقی و اضافه وزن مواجه هستند.
به گفته صفری عربی چاقی و اضافه وزن سرمنشا اکثر بیماری های مزمن نظیر دیابت، پوکی استخوان و سرطان ها است.
وی گفت: ۲۶ درصد بانوان مازندران فشار خونشان بالاست و بیشتر از ۱۲ درصد آنها به دیابت مبتلا هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر در خصوص بیماری های غیر واگیر ومزمن همچون دیابت و فشار خون اطلاع رسانی ها لازم در جامعه انجام شده است اما آنچه اکنون به آن نیاز داریم عزمی برای اجرایی کردن فاکتورهای لازم برای کنترل این بیماری ها است.
وی گفت: اجرای برنامه های ورزشی به منظور جبران کم تحرکی و پیاده کردن رژیم های غذایی کم کالری از جمله این موارد مورد تاکید برای ارتقای سلامت بانوان است.