دزفول-ایرنا- سرپرست واحد سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت شهرستان دزفول با اشاره به اهمیت سلامت روان گفت: سلامت روان به حالتی از بهزیستی اشاره دارد که در آن فرد از لحاظ روانی، عاطفی و اجتماعی در شرایط خوبی قرار دارد و قادر به مدیریت استرس‌های روزمره، برقراری ارتباطات مثبت با دیگران و کنترل احساسات و افکار خود است.

بهداشت روان یا سلامت روان به معنی سلامت هیجانی و روانشناختی است به شکلی که فرد بتواند از تفکر و توانایی‌های خود استفاده کند، در جامعه عملکرد داشته باشد و نیازهای معمول زندگی روزمره خود را برآورده سازد.

خبرنگار ایرنا به منظور آگاهی از وضعیت سلامت روان و پاسخ به سوالات اذهان عمومی در این خصوص گفت وگویی با پریسا صحتی سرپرست واحد سلامت، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت دزفول ترتیب داده که توجه شهروندان را به این مصاحبه جلب می‌کنیم.

* منظور از سلامت روان چیست و چه فردی از سلامت روانی کامل برخوردار است؟

* سلامت روان فقط به معنای نبود بیماری روانی نیست بلکه شامل توانایی فرد برای رشد شخصی، زندگی با هدف و معنا و برخورداری از کیفیت زندگی بالا نیز می‌شود.

* چگونه بفهمیم از سلامت روان برخوردار هستیم؟

* برای تشخیص سلامت روان، باید به چند جنبه از زندگی خود توجه کنیم که نخستین نکته خودآگاهی است.

باید از خود بپرسید آیا به خوبی احساسات خود را می‌شناسید و می‌توانید آن‌ها را مدیریت کنید؟ افرادی که از سلامت روان برخوردار هستند، معمولا در شناخت و کنترل عواطف خود مهارت دارند.

دومین نکته، کیفیت روابط اجتماعی است؛ روابط مثبت و حمایتگرانه با خانواده و دوستان می‌تواند نشانه‌ای از سلامت روان باشد.

البته توانایی مقابله با استرس نیز اهمیت دارد؛ اگر در مواجهه با مشکلات و چالش‌های زندگی به جای ناامیدی به دنبال راه‌حل‌های مناسب هستید احتمالا سلامت روان خوبی دارید.

احساس رضایت از زندگی نیز مهم است؛ اگر از زندگی خود لذت می‌برید و به اهداف و ارزش‌هایتان متعهد هستید، یک شاخص مثبت است. انعطاف‌پذیری و توانایی سازگاری با تغییرات نشان می‌دهد که ذهن شما قدرت عبور از سختی‌ها را دارد.

گاهی مشکلات جسمی مثل بی‌خوابی یا خستگی مفرط نیز می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات روانی باشد بنابراین، توجه به وضعیت جسمی نیز مهم است.

درنهایت، اگر به هر دلیلی احساس می‌کنید که وضعیت روانی‌تان نیاز به بررسی دارد، مشورت با یک متخصص سلامت روان می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

* برای داشتن سلامت روان چه باید کرد؟

* نخستین گام برای حفظ و تقویت سلامت روان، خودمراقبتی است؛ این یعنی باید به خودتان توجه کنید، بین کار و زندگی تعادل ایجاد کنید و زمانی را برای استراحت و فعالیت‌هایی که از آن‌ها لذت می‌برید، اختصاص دهید.

همچنین مدیریت استرس اهمیت زیادی دارد؛ تکنیک‌هایی مثل مدیتیشن، ورزش و تمرینات تنفسی به شما کمک می‌کنند تا بهتر با فشارهای زندگی کنار بیایید.

ورزش منظم نیز نقش کلیدی دارد، فعالیت بدنی می‌تواند ترشح هورمون‌های شادی‌بخش مثل اندورفین را افزایش دهد و احساسات منفی را کاهش دهد.

علاوه بر این، روابط اجتماعی سالم نیز بسیار مهم است؛ برقراری ارتباطات مثبت با خانواده و دوستان به شما احساس حمایت و درک شدن می‌دهد که این خود به بهبود سلامت روان کمک می‌کند.

همچنین، خواب کافی و منظم نیز به بهبود سلامت روان کمک می‌کند البته درخواست کمک از متخصصان زمانی که احساس می‌کنید با مشکلات روانی مواجه‌اید، ضروری است؛ مراجعه به یک روان‌شناس یا مشاور می‌تواند به شما در یافتن راه‌حل‌ها کمک کند.

*مرکز بهداشت دزفول چه خدماتی در راستای سلامت روان به شهروندان ارائه می‌کند؟

*یکی از خدمات مهم مرکز بهداشت دزفول غربالگری سلامت روان است؛ تمامی افراد پنج سال به بالا می‌توانند با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی محل سکونت خود از نظر سلامت روان ارزیابی شوند.

این ارزیابی‌ها به شناسایی زودهنگام مشکلات روانی کمک می‌کنند و درصورت نیاز به مداخله، خدمات روانشناختی و مشاوره‌ای مناسب ارائه می‌شود.

در حال حاضر، کارشناس سلامت روان در مراکز بهداشتی شهری و همچنین در ۲ روستای خیبر و بخشداری فعال هستند و در تلاش هستیم برای سایر روستاها نیز نیروی کارشناس سلامت روان جذب کنیم تا خدمات بهداشتی به صورت گسترده‌تری در اختیار مردم عزیز قرار گیرند.

این کارشناسان سلامت روان، متناسب با نیاز مراجعان، خدمات روان‌شناختی و مشاوره‌ای متنوعی ارائه می‌دهند.

این خدمات شامل کمک به مشکلاتی نظیر افسردگی و اضطراب، آموزش مهارت‌های فرزندپروری برای والدین دارای کودکان ۲ تا ۱۷ ساله، آموزش مهارت‌های زندگی، خودمراقبتی و دیگر حوزه‌های مرتبط با سلامت روان است.

هدف از ارایه این خدمات، افزایش سطح سلامت روان و بهبود کیفیت زندگی شهروندان است.

* نحوه مراجعه و استفاده از این خدمات چگونه است؟

*هر فردی می‌تواند با در دست داشتن کارت ملی به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی محل سکونت خود مراجعه کند؛ در این مراکز، مراقبان سلامت یا بهورزها ارزیابی اولیه سلامت روان را انجام می‌دهند.

در شهر دزفول و ۲ روستای خیبر و بخشداری که کارشناس سلامت روان فعال است، در صورت نیاز یا تمایل فرد، او به کارشناس سلامت روان ارجاع داده می‌شود اما در مراکز روستایی که کارشناس سلامت روان ندارند، مراجعان به مراکز معین شهری ارجاع داده می‌شوند تا از خدمات تخصصی روان‌شناختی بهره‌مند شوند.

این روند به منظور اطمینان از ارائه خدمات مناسب و به موقع برای تمامی شهروندان طراحی شده است.

* نحوه پیگیری اقدامات و خدمات چگونه است؟

* یکی از نقاط قوت خدمات ما این است که افراد به صورت فعالانه پیگیری می‌شوند؛ پیگیری‌ها به صورت حضوری یا غیرحضوری، طبق دستورالعمل‌های ابلاغی وزارت بهداشت انجام می‌شود.

این فرآیند به ویژه برای اطمینان از ادامه درمان و پیگیری وضعیت روانی افراد بسیار حائز اهمیت است.

* چه تعداد مشاوره طی امسال در راستای سلامت روان به شهروندان دزفول ارائه شده است؟

* بیش از ۹ هزار و ۵۳۳ خدمت روان‌شناختی و مشاوره‌ای در ۶ ماه نخست امسال به شهروندان دزفول ارائه شده است.

این خدمات شامل مشاوره در زمینه‌های اضطراب و افسردگی، مهارت‌های زندگی، مهارت‌های فرزندپروری، خودمراقبتی و سایر حوزه‌های مرتبط با سلامت روان بوده است.

این آمار نشان‌دهنده تلاش مستمر مرکز بهداشت برای ارتقای سلامت روان و کیفیت زندگی مردم دزفول است.