شهرزاد حبیبی روز جمعه در گفت وگو با ایرنا با اشاره به اجرای طرح بررسی نوع و فراوانی موارد سوء رفتار با سالمندان گزارش شده به اورژانس اجتماعی اداره کل بهزیستی چهارمحال و بختیاری از نیمه دوم ۱۴۰۰ تا نیمه نخست ۱۴۰۲ افزود: وقتی درصد جمعیت سالمندان یک منطقه از هفت درصد جمعیت یک کشور میگذرد زنگ خطر سالمندی برای آن جمعیت به صدا درمیآید و انتظار میرود در این افزایش جمعیت سالمندان مسائل و مشکلات مربوط به سالمندان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار داشت: برای رفع آزار در مواجه با سالمند آزاری مداخلاتی میتوان انجام داد که باید اطلاعرسانی شود تا به این صورت آگاهی جامعه نسبت به سوء رفتار با سالمند در جامعه افزایش یابد.
دکترای تخصصی سالمندشناسی در چهارمحال و بختیاری با تاکید بر ارتقای سطح آگاهی جامعه و خود افراد سالمند نسبت به سالمند آزاری گفت: یکی از مداخلاتی که در جامعه پیشبینی شده و دسترسی وجود دارد تماس با اورژانس اجتماعی است که یکی از وظایف این تشکیلات رسیدگی به گزارشهای رسیده در خصوص سالمند آزاری است.
وی یادآور شد: بررسیهای انجام شده در این خصوص بیانگر این مساله است که آگاهی لازم در خصوص سالمند آزاری وجود ندارد و یا گزارش موارد به دلیل قبح این مساله به اورژانس اجتماعی انجام نمیشود.
حبیبی با اشاره به بررسی وضعیت ۵۳ سالمند با میانگین سنی ۷۴.۹ سال در این تحقیق ادامه داد: ۶۷.۹ درصد این سالمندان زنان و ۳۲.۱ درصد را مردان تشکیل میدهند که این آمار بیانگر این است که بیشترین سالمند آزاری مربوط به زنان است.
وی یادآور شد: ۵۰.۹ درصد سالمندان مورد تحقیق در این پژوهش بیسرپرست و ۴۳.۹ درصد متاهل، میانگین تعداد فرزندان این افراد ۴.۵ و ۴۵.۳ درصد آنان تنها زندگی میکردند، ۱۱.۶ درصد این جمعیت معلول و ۶۵.۱ درصد وابستگی مالی، ۹۷.۷ درصد اعتیاد نداشتند و اعتیاد مراقب ۲۷.۹ درصد بوده است.
این پزشک متخصص سالمندشناسی چهارمحال و بختیاری گفت: براساس بررسیهای انجام شده در این جمعیت آماری غفلت با ۵۸.۵ درصد، سوءرفتار جسمی با ۲۲.۶، سوء رفتار روانی با ۱۳.۲ و مالی ۵.۷ درصد بیشترین سوء رفتار را به خود اختصاص داده است.
وی در خصوص اینکه چه کسی مرتکب آزار شده بود بر روی افراد افزود: در ۶۹.۸ درصد آزارگر فرزندان، ۲۴.۵ درصد همسر و ۵.۷ درصد مربوط به مراقبان بوده است که منبع گزارش این سالمند آزاری ۴۵.۳ بستگان دور، ۳۵.۸ درصد همسایه و وابستگان نزدیک نیز ۱۸.۹ درصد است.
به گفته حبیبی ، در ۵۳.۵ درصد این موارد آزار بعد از مراجعه تیم پیگیری اورژانس اجتماعی در محل با ارائه مشاوره لازم برطرف شده و ۱۸.۶ درصد منجر به تغییر محل سکونت سالمند و ۲۷.۹ درصد موارد همچنان آزار ادامه داشته است.
وی اضافه کرد: بررسیهای انجام شده بیانگر اهمیت و نیاز به آگاهیبخشی و توجه به سالمندان در معرض خطر آزار و انحرافهای مربوطبه غفلت است.
این پزشک متخصص سالمندشناسی در چهارمحال و بختیاری یادآور شد: فراوانی موارد گزارش شده به اورژانس اجتماعی بسیار کمتر از فراوانی حقیقی سالمند آزاری است.
وی همچنین با اشاره به یکی از سندرمهای شایع دوران سالمندی زمین خوردن است که به علل مختلفی از جمله علل درونی (مربوط به وضعیت فیزیولوژیک فرد) و بیرونی (محیط منزل و خارج از منزل) میتواند اتفاق افتد گفت: سالمندی یکی از دورانهای زندگی است که به دلیل تغییرات فیزیولوژیک پیشآمده فرد سالمند را مستعد بروز برخی بیماریها و سندرمها میکند.
این پزشک متخصص سالمندشناسی چهارمحال وبختیاری گفت: ایمنی منزل سالمندان میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله جنسیت آنها، محیط زندگی آنها (شهری در مقابل روستایی)، شغل قبلی و وضعیت بازنشستگی آنها، اینکه آیا آنها با پرستار زندگی میکنند و سطح تحصیلات آنها قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: راهبردی(استراتژی)های پیشگیری از سقوط فردی که عوامل مختلف را در نظر میگیرد، ممکن است در کاهش خطر سقوط در میان سالمندان مؤثرتر باشد.
به گفته وی، مداخلات انجام شده برای رفع سالمند آزاری باید به نحو صحیحی به جامعه اطلاعرسانی شود.
به گزارش ایرنا، استان چهارمحال و بختیاری بیش از یک میلیون نفرجمعیت دارد که ۱۱ درصد این جمعیت در گروه سنی بالای ۶۰ سال قرار دارند.