زنجان - ایرنا - مدیرکل دامپزشکی استان زنجان با بیان اینکه تلاش دامپزشکی برای امنیت غذایی جامعه از مصادیق پدافند غیرعامل است، گفت: این دستگاه از مهمترین سازمان‌های حاکمیتی در مبارزه با تهدیدات حوزه زیستی محسوب می‌شود.

محمد باقر حاج کاظمی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هفته پدافند غیرعامل، افزود: صنعت دام و طیور به عنوان دومین سرمایه ملی و مولد کشور بعد از صنعت نفت است که اشتغال بخش قابل توجهی از جمعیت کشور از این طریق تامین می‌شود.

وی اضافه کرد: در حوزه دامپزشکی حتی یک روز بدون فعالیت در مسیر پدافند غیر عامل نداشته ایم و همواره با برنامه ریزی های مدون و مشخص در جوامع روستایی و شهری، مبارزه با بیماری‌های دام، طیور و آبزیان، پیشگیری از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و همچنین نظارت بر عرضه بهداشتی فرآورده‌های خام دامی و مواد غذایی در دستور کار قرار دارد.

به گفته این مسوول، تضمین سلامت جامعه و سفره غذایی مردم اولویت کاری مجموعه دامپزشکی است.

حاج کاظمی افزود: خطرهای ناشی از احتمال ورود، بروز و شیوع بیماری های دامی، طیور و آبزیان و بیماری های قابل انتقال بین انسان و دام (بومی، غیربومی، بازپدید و نوپدید) به داخل کشور و وجود بیش از ۱۹۰ بیماری باکتریایی، ویروسی، انگلی و قارچی در انواع دام و طیور بر اهمیت برنامه ریزی و واکنش سریع برای مقابله با تهدیدهای زیستی عمدی و غیرعمدی و مدیریت این بحران ها و استفاده از راهکارها، اصول و ملاحظه های پدافند غیرعامل در حوزه بهداشت دام و دامپزشکی تاکید می‌کند.

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان ادامه داد: بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی دام بیش از ۸۰۰ نوع بیماری قابل انتقال بین انسان و دام وجود دارد و ۸۰ درصد عوامل بیماری زا که به طور بالقوه می تواند با اهداف بیوتروریسمی استفاده شود منشا حیوانی دارد.

۷۵ درصد بیماری های عفونی نوپدید و بازپدید انسانی منشاء حیوانی دارد

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد از بیماری های عفونی انسانی از عوامل بیماری زا در حیوانات تکامل یافته اند، گفت: ۷۵ درصد بیماری های عفونی نوپدید و بازپدید انسانی منشأ حیوانی دارد.

این مسوول با تاکید بر اینکه تأمین امنیت زیستی سرمایه های دامی از وظایف خطیر سازمان دامپزشکی کشور در راستای راهبردهای پدافند غیرعامل است، گفت: دامپزشکی برای حراست از این سرمایه عظیم ملی برنامه های گسترده و متنوعی را به اجرا گذاشته است.

به گفته وی، پیشگیری و مبارزه با انواع بیماری های واگیر دام و طیور از طریق انجام واکسیناسیون، معاینه و معالجه بیماری‌ها، پیشگیری و مبارزه با انواع بیماری‌های مشترک یا قابل انتقال بین انسان و حیوان از مهمترین آنها است که در نهایت منجر به تأمین سلامت جامعه و انسان می‌شود.

وی اظهار داشت: همچنین پیشگیری و مبارزه با انواع بیماری‌های انگلی دام و طیور از طریق سمپاشی و ضد عفونی سازی، انجام اقدامات بهداشتی و نظارتی بر نحوه حمل و نقل انواع دام، طیور و فرآورده های خام دامی، نظارت بر مراحل تولید انواع فرآورده‌های حاصل از حیوانات در کشتارگاه‌ها و کارخانجات فرآوری این فرآورده‌ها، شناسایی مستمر کانون بیماری‌های دامی از طریق مراقبت فعال و غیر فعال و ثبت در سامانه و گسترش سامانه اطلاعات جغرافیایی از دیگر وظایف و اقدامات دامپزشکی در حوزه پدافند غیرعامل است.

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان خاطر نشان کرد: اساس کار دامپزشکی در راستای پدافند غیر عامل بوده و فعالیت‌های روزمره دامپزشکی از جمله مراقبت و جلوگیری از شیوع عوامل بیماری های دامی یا مشترک بین انسان و دام مانع لطمه خوردن و تاثیرپذیری اقتصاد و اشتغال و حتی بهداشت عمومی شده و تداعی کننده اهداف پدافند غیر عامل است.