شهرکرد – ایرنا – در روزهای دلنشین خزان، چهارمحال و بختیاری شاهد یکی از زیباترین جلوه‌های طبیعت است؛ موسم برداشت انار، این یاقوت‌های سرخ‌رنگ که از دل رشته‌کوه‌های زاگرس راهی بازارهای کشور می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در این فصل به‌ویژه در روستای دورک اناری که در دل رشته کوه‌های بلند زاگرس درپای کوه بزمنی و منطقه حفاظت شده هلن و در امتداد رودخانه کارون واقع است، طبیعت با رنگ‌های سرخ و طلایی به استقبال پاییز رفته و درخت‌های انار چونان فرشی از گوهرهای درخشان، در برابر دیدگان تماشاگران خودنمایی می‌کنند.

این انارهای خوش‌رنگ، که چون یاقوت‌هایی درخشان بر درختان خودنمایی می‌کند، در کنار آب و هوای خنک و آسمان صاف پاییزی، زیبایی خاصی به منطقه می‌بخشد؛ این یاقوت‌های سرخ که گویی حامل داستان‌ها و رازهای نهفته در دل کوهستان‌های سر به فلک کشیده زاگرس است رزق و روزی را روانه زندگی بومیان منطقه می‌کند.

گردشگری کشاورزی؛ روزهای اناری را تجربه کنید

هر سال تعدادی گردشگران و دوست‌داران طبیعت، برای تماشای این زیبایی طبیعی و تجربه لذت برداشت انار در این سرزمین پهناور و سرسبز، به دورک اناری می‌آیند؛ این فصل شگفت‌انگیز یادآور سخاوت طبیعت و پیوندی است که میان مردم و سرزمین‌شان برقرار است؛ پیوندی که در هر دانه انار تجلی می‌یابد و بخشی از فرهنگ و زندگی این مردم را بازگو می‌کند.

مردم منطقه می‌گویند: این فصل می تواند نقش مهمی در اقتصاد شهرستانهای استان به ویژه اردل و کیار داشته باشد اما هنوز در اقتصاد گردشگری کشاورزی زیرساخت های قوی وجود ندارد.

آقای دورکی در گفت و گو با ایرنا می‌گوید: اصالتش برای شهرستان اردل است اما سال‌هاست در اصفهان زندگی می کند و در روزهای پاییزی که بیشتر خانواده گرفتار مدرسه و دانشگاه فرزندان هستند، برخی از تورها برای سالمندان یا دانشگاه‌ها می‌تواند در این منطقه برگزار شود تا به اقتصاد کشاورزی کمک کند.

بخشی از اقتصاد مردمان روستای دورک اناری از همین دانه‌های یاقوت‌ حاصل می‌شود که بخشی را به صورت تازه خوری و بخش دیگری را به ناردانه، رب انار و لواشک تبدیل می‌کنند و کمتر کسی پیدا می‌شود که یک بار به چهارمحال و بختیاری سفر کرده باشد و از محصولات ترش و مَلَس فرآورده های انار این منطقه نچشیده باشد.

انار چهارمحال و بختیاری برندسازی شود

خانم سروناز از اهالی دورک اناری است که در فصل برداشت انار، رُب‌های این محصول ترش و شیرین را به شهرهای مختلف می‌آورد و برای فروش آن اقدام می‌کند.

این بانوی اهل چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایرنا می‌گوید: این محصول چهارمحال و بختیاری برای ترشک ، لواشک و رب انار بیشترین استقبال را در بین مردم دارد ولی متاسفانه در این زمینه برندسازی نشده است.

قاسم اسحاقی از باغداران انار استان نیز به ایرنا می گوید: برخی از باغات انار چهارمحال و بختیاری قدیمی است و نیازمند نوسازی و اقتصادی شدن دارد.

به گفته وی، گاهی رب انار استان شهرتی بیش از خود انار دارد که در این زمینه نیاز است وزارت جهادکشاورزی سرمایه گذاران صنایع تبدیلی را به این سمت سوق دهد.

بیشتر بخوانید:

قرمزترین رنگ پاییز اینجاست؛ دورک اناری چهارمحال و بختیاری

برداشت انار از ۱۶۸ هکتار

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می‌گوید: سطح زیر کشت انبار در این استان ۱۶۸ هکتار است که بیشتر در منطقه دورک اناری متمرکز شده است

ابراهیم شیرانی می‌گوید: بررسی‌های به عمل نشان می‌دهد میانگین عملکرد برداشت در هر هکتار هفت تن است و پیش‌بینی می‌شود بیش از یک هزار تن محصول در استان برداشت و روانه بازار شود.

او ارقام کشت شده درچهارمحال و بختیاری را از ارقام بومی و محلی معرفی کرد که با آب و هوای منطقه سازگار است.

شیرانی ادامه می‌دهد: در کنار این رقم‌های ترش محلی یک سری رقم‌های اصلاح شده مانند رقم مَلَس ممتاز و یا رقم خارجی واندرفول هم به وسیله بعضی از باغداران پیشرو به صورت پایلوت به زیر کشت رفته است.

مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می‌گوید: عمده انار تولیدی این استان به صورت تازه خوری در بازار استان و استان‌های همجوار فروخته می‌شود.

او محصولات جانبی محصول انار را ناردانه، رب انار و لواشک معرفی کرد که این فرآورده‌های ترش و ملس در کنار برداشت محصل با ذوق، همت و تلاش بومیان به خصوص بانوان تولید می‌شود.

معرفی گونه‌های جدید انار در دستور کار جهاد کشاورزی

شیرانی در خصوص برخی طرح‌های در دستور کار جهاد کشاورزی در مناطق مستعد کشت انار می‌گوید: براساس استعدادیابی‌های انجام شده از سوی مرکز تحقیقات؛ مناطق مستعد شناسایی شده که طرح‌های انتقال آب آن‌ها از حوزه کارون انجام شده به زیرکشت این محصول برود.

او یادآور می‌شود: همچنین با انجام طرح‌های تحقیقاتی استفاده از گونه‌هایی با بازاریابی و بازارپسندی مناسب از نظر کمیت و کیفیت و مناسب منطقه در دستور کار این سازمان قرار دارد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه دورک اناری بهترین رویشگاه انبار در این استان به شمار می‌رود می‌گوید: شاید درخت انار در مناطق دیگری از استان نیز کشت شود اما کیفیت لازم و مطلوب درختان انار دورک اناری را ندارد.

بابک مدنی با اشاره به اهمیت تغییرات آب و هوایی حاکم بر کشور معتقد است: این تغییرات آب و هوایی که امروز در جنوب کشور به وضوح شاهد آن هستیم موجب می‌شود تا سازگاری درختان میوه که انار یکی از آنان است تغییر کند.

او ادامه می‌دهد: به این معنی که رقم‌هایی که امروز در منطقه کشت می‌شود ممکن است که در آینده به دلیل تغییرات شرایط جوی مستعد حمله آفت‌ها و بیماری‌های جدید و نوظهور شود به همین دلیل مناسب آن منطقه نباشد.

به گفته مدنی به همین دلیل با انجام طرح‌های تحقیقاتی و یا ایجاد باغ الگویی باید شرایطی برای ورود ارقام جدید انار به استان از مرکز تحقیقاتی کشاورزی استانی نظیر یزد که کلکسیونی از ارقام انار است فراهم شود.

او این اقدام مرکز تحقیقات را نوعی آینده پژوهی برای ارتقای کیفیت و کمیت محصول عنوان کرد و یادآور می‌شود: درصورت سازگاری رقم‌های وارداتی انار از استان‌ دیگر می‌توان در آینده این رقم‌ها در کنار رقم‌های موجود کشت شود.

به گزارش ایرنا، هم‌اکنون ۷۹ هزار بهره‌بردار با تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تُن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند.