به گزارش روز دوشنبه ایرنا از تارنمای خبری استرینتس تایمز، محمد شهابالدین رئیسجمهور ۷۴ ساله بنگلادش که به «چوپو» معروف است، با فشارهای فزایندهای برای استعفا از سوی رهبران انقلاب اوت (مردادماه) این کشور که به سرنگونی شیخ حسینا انجامید، مواجه شده است.
رهبران معترضان ادعا میکنند که شهابالدین منصوب شیخ حسینا، نخستوزیر سابق و رهبر حزب عوامی لیگ بوده است.
شهابالدین در سال ۲۰۲۳ توسط پارلمان و با حمایت حزب عوامی لیگ به ریاستجمهوری بنگلادش رسید. هرچند این سمت بیشتر جنبه تشریفاتی دارد، اما احتمال برکناری او نگرانیهایی از ایجاد خلا قانونی در کشور به وجود آورده است.
در حال حاضر دولت موقت بنگلادش به رهبری محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل، اداره میشود.
شفقالعالم مشاور مطبوعاتی دولت موقت که پس از برکناری شیخ حسینا قدرت را به دست گرفته، امروز اعلام کرد: هرگونه تصمیم درباره برکناری رئیسجمهور باید بر پایه اجماع سیاسی باشد.
سیده رضوانه حسن سخنگوی دولت موقت و وزیر کابینه یونس، با تایید اینکه بحثها درباره برکناری شهابالدین رییس جمهور بنگلادش ادامه دارد، گفت: «باید توجه داشت که آیا دولت موقت، باید رئیسجمهوری را که توسط یک دولت فاشیستی منصوب شده است، حفظ کند یا نه؟»
اظهارات اخیر شهابالدین مبنی بر اینکه نامه استعفای شیخ حسینه را هرگز ندیده است، اعتراضات گستردهای را به دنبال داشته و سوالاتی درباره قانونی بودن خروج او از قدرت به وجود آورده است.
به گزارش ایرنا، اعتراضات بنگلادش از اول ژوئیه برابر با ۱۱ تیر۱۴۰۳ آغاز شد؛ زمانی که فعالان دانشجویی در دانشگاه داکا به عنوان بزرگترین دانشگاه این کشور، به شدت با پلیس و هواداران دولت درگیر شدند.
این اعتراضات در یک نظام بحث برانگیز سهمیهبندی مشاغل ریشه داشت که تا ۳۰ درصد مشاغل دولتی را به اعضای خانواده مبارزان جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ علیه پاکستان موسوم به «مبارزان آزادی» اختصاص میداد.
تظاهرات مسالمتآمیز دانشجویی که در آغاز برای مخالفت با سهمیههای استخدامی در دولت شکل گرفته بود به یک کارزار سراسری نافرمانی مدنی و خشونت انجامید که در نهایت به استقرار ارتش و حکومت نظامی توسط دولت وقت منجر شد.
شیخ حسینا، ۷۶ ساله، دختر شیخ مجیب الرحمان بنیانگذار بنگلادش مستقل که از سال ۲۰۰۹ میلادی به مدت ۱۵ سال نخست وزیر این کشور بود، در پی تداوم ناآرامیها و شدت گرفتن درگیریها از سمت خود کنارهگیری و در مورخ ۱۵ امرداد ۱۴۰۳ با یک فروند بالگرد داکا را به مقصد هند، ترک کرد.
یک روز پس از استعفا و فرار شیخ حسینا، دفتر ریاست جمهوری بنگلادش، پارلمان این کشور را منحل کرد و محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل بنا به خواست معترضان، در مورخ ۱۸ امرداد گذشته با ادای سوگند، ریاست دولت موقت را در این کشور برعهده گرفت.
شیخ حسینا نخستوزیر مستعفی بنگلادش بعدها مدعی شد که آمریکا در ازای حمایت سیاسی از وی، به دنبال تصاحب جزیره استراتژیک سنتمارتین بوده است.